Презентація " Що таке суспільство та як воно виражає себе через культуру?"

Про матеріал
Презентацію можна використати до теми " Що таке суспільство та як воно виражає себе через культуру?" за підручником Т.В.Бакка,Л.В.Марголіна Громадянська освіта.Інтегрований курс .Рівень стандарту.10 клас
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Що таке суспільство та як воно виражає себе через культуру?

Номер слайду 2

План уроку 1. Поняття суспільства. 2. Соціальна структура суспільства. 3. Соціальна згуртованість, солідарність і відповідальність. 4. Соціальні цінності.

Номер слайду 3

Поміркуйте Чому плем'я австралійських аборигенів, яке нараховує близько тисячі осіб, можна назвати суспільством, а стотисячну аудиторію футбольного матчу — ні?

Номер слайду 4

1. Поняття суспільства. Суспільство-сукупність людей, об’єднаних певними відносинами, зумовленими способом виробництва матеріальних і духовних благ, які змінюються упродовж історії

Номер слайду 5

ХАРАКТЕРНІ ОЗНАКИ СУСПІЛЬСТВАспільність територіїцілісність (суспільтво є єдиним цілим)здатність відтворювати й підтримувати міцні внутрішні зв’язки. Питання для обміркування. Чи погоджуєтеся ви з твердженням, що для розвитку суспільства не потрібні зовнішні чинники? На вашу думку, чи впливають зовнішні чинники на розвиток суспільства?

Номер слайду 6

ХАРАКТЕРНІ ОЗНАКИ СУСПІЛЬСТВАсталість, тобто період існування триваліший за життя одного поколінняпевний рівень розвитку культури, наявність власної системи цінностейсамодостатність, саморозвиток і саморегулювання

Номер слайду 7

2. Соціальна структура суспільства. Для створення та підтримання системи відносин у суспільстві існують— соціальні інститути,. Соціальний інститут — це відносно стійка модель поведінки людей і організацій у певній сфері життєдіяльності суспільстваможуть бути формальними- регулюються законами й іншими нормативними актами. неформальними- — це об’єднання за інтересами,

Номер слайду 8

Соціальні інститути ЗА СФЕРАМИ ЖИТТЯ ЛЮДИНИЕкономічні-опікуються виробництвом і розподілом благ, організацією праціПолітичні-встановлення та підтриманням влади; (уряд, парламент, поліція, армія)Культурні й виховні-сім’я, школа, навчальні, наукові, художні заклади, релігійні організації

Номер слайду 9

Суспільство від звичайного натовпу людей відрізняється тим, що є організованим і має структуру. Суспільство складається з окремих людей, та груп людей, об’єднаних потребами, інтересами, симпатіями, віком, статтю, національністю.  Соціальна структура — це ієрархічно впорядкована сукупність індивідів, соціальних груп, спільнот, організацій, інститутів, об’єднаних стійкими зв’язками та відносинами. Основними елементами соціальної структури є люди та їхні групи.

Номер слайду 10

2. Соціальна структура суспільства. Розташування людей за соціальною ієрархією згори вниз за критеріями нерівності: неоднаковими прибутками, рівнем освіти, доступом до влади, престижем професії — розуміється як соціальна стратифікація. англійський соціолог Ентоні Гідденс розрізняв такі історичні типи стратифікованих суспільств: рабство, касти, стани та класи.вертикальне розшарування суспільства.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

2. Соціальна структура суспільства. Належати до певного класу — означає мати доступ до -матеріальних і соціальних благ, -володіти певним обсягом влади, -розпоряджатися різноманітними ресурсами, - бути носієм певної культури.

Номер слайду 13

2. Соціальна структура суспільства.вищі класи — еліта —привілейовані посади ,найпрестижніші професії,праця високооплачувана ,інтелектуальною діяльністю, управлінських функцій. 5-10 %середній клас —має стійкі доходи, достатні для задоволення широкого кола матеріальних і соціальних потреб. мають високий рівень освіти і кваліфікації. У розвинених країнах до середнього класу належить приблизно 80 % населення. найнижчий прошарок— некваліфіковані робітники, безробітні, жебраки, маргінали, тобто люди, які втратили своє попереднє соціальне становище 

Номер слайду 14

2. Соціальна структура суспільства. Соціальний статус — це певна позиція особи в соціальній структурі групи і суспільства, пов'язана з іншими позиціями через систему прав і обов'язків. Соціальна роль — модель поведінки, орієнтована на певний статус. Її ще називають динамічною стороною статусу.

Номер слайду 15

3. Соціальна згуртованість, солідарність і відповідальність-вирішальні факторів суспільного розвитку .-соціальна згуртованість, що базується на спільних цінностях, міцних соціальних зв’язках та спільному виконанні суспільних обов’язків. Солідарність — це єдність переконань і дій, взаємодопомога й підтримка членів соціальної групи, що ґрунтуються на спільності інтересів і необхідності досягнення загальних групових цілей, спільна відповідальність. Розуміння людством необхідності спільних дій та співпраці для вирішення нагальних проблем робить солідарність загальнолюдською цінністю.

Номер слайду 16

Солідарністьсолідарність набуває особливого значення у зв’язку із загостренням глобальних економічних, екологічних, політичних та соціальних проблем.

Номер слайду 17

Соціальна відповідальність — це те саме, що й почуття обов’язку. Обов’язок -ситуативним («Я пообіцяв — отже виконаю») Обов’язок соціальний - властивий соціальний ролі, статусу (обов’язок батька,матері, дочки,сина, учня, військового, громадянина тощо). Соціальна відповідальність не передбачає, що людина може вибирати: вона просто мусить слідувати обов’язку, притаманному її ролі. Соціальна згуртованість, солідарність, відповідальність є базовими -соціальними цінностями.

Номер слайду 18

Рефлексія до засвоєного. Для завершення теми: Що таке суспільство, соціум?Як ви розумієте значення вислову «Суспільство є системою, яка самовідтворюється»?Які основні елементи соціальної структури суспільства?Наведіть приклади соціальних інститутів та визначте їх роль у соціальній структурі суспільства. Наведіть приклади виявів солідарності в минулому та сьогоденні.

Номер слайду 19

Домашнє завдання. Визначте свої соціальні статуси в тих соціальних групах, до яких ви належите, та особливості власної поведінки в соціальній ролі, що відповідає тому чи іншому статусу. Зобразіть результати своєї роботи в схемі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нестерук Наталія Романівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
8554
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку