Презентація " У чому суть багатокультурності, і як вона проявляється в українському суспільстві?"

Про матеріал
Презентація допоможе краще розкрити тему уроку за підручником Т.Бакка, Л.Марголіна Громадянська освіта 10 клас Рівень стандарту
Зміст слайдів
Номер слайду 1

У чому суть багатокультурності, і як вона проявляється в українському суспільстві?

Номер слайду 2

План уроку1. Що таке багатокультурність?2. Гендерна, етнічна, конфесійна різноманітність. 3. Соціальна рівність.

Номер слайду 3

1. Що таке багатокультурність?Суспільство складається з численних груп, які різняться своїми цінностями, нормами та правилами поведінки. Доволі часто причиною соціальних конфліктів стає ґендерна, етнічна та конфесійна різноманітність.

Номер слайду 4

1. Що таке багатокультурність?Багатокультурність – це принцип функціонування та співіснування в соціумі різноманітних спільнот з притаманним їм усвідомленням власної ідентичності, що забезпечує їх рівноправність, толерантність.

Номер слайду 5

Багатокультурність неможлива без соціальної рівностіСоціальна рівність — суспільний устрій, при якому всі члени суспільства володіють однаковим статусом у певній галузі.

Номер слайду 6

1. Гендерна рівність. Гендер — це змодельована суспільством і підтримувана соціальними інститутами система цінностей, норм і характеристик «чоловічої» та «жіночої» поведінки, стилю життя та способу мислення, ролей жінок і чоловіків та їхніх стосунків.словник

Номер слайду 7

Розрізняють поняття стать і гендер. Стать є стартовою позицією, її не вибирають, з нею дитина з’являється у світ, вона очевидна з моменту народження. Гендер є своєрідним підсумком соціалізації людини в суспільстві відповідно до її статевої приналежності.

Номер слайду 8

1. Гендерна рівність. Гендер створюється суспільством як соціальна модель особистості дівчат і хлопчиків, жінок і чоловіків. Відповідно до цих соціальних і культурних настанов визначається їх місце в соціумі (вибір професії, кар’єра, міра відповідальності, участь у політичному житті держави). Ці соціальні норми закріплюються в сім’ї, школі й університеті, політичних структурах, економіці, культурі та ін. (соціальними інститутами)

Номер слайду 9

Гендер створюється суспільством як соціальна модель особистості дівчат і хлопчиків.

Номер слайду 10

Гендер створюється суспільством як соціальна модель особистості жінок і чоловіків.

Номер слайду 11

Гендер визначає стосунки чоловіків і жінок

Номер слайду 12

У чому проявляється гендерна рівність в українському суспільстві?

Номер слайду 13

Законодавство України Стаття 24. Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками.

Номер слайду 14

Сімейний кодекс України. Стаття 54. Право дружини та чоловіка на розподіл обов'язків та спільне вирішення питань життя сім'ї1. Дружина, чоловік мають право розподілити між собою обов'язки в сім'ї. Дружина, чоловік повинні утверджувати повагу до будь-якої праці, яка робиться в інтересах сім'ї.2. Усі найважливіші питання життя сім'ї мають вирішуватися подружжям спільно, на засадах рівності. Дружина, чоловік мають право противитися усуненню їх від вирішення питань життя сім'ї.3. Вважається, що дії одного з подружжя стосовно життя сім'ї вчинені за згодою другого з подружжя.

Номер слайду 15

Гендерне становище в Україні

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Етнічна, конфесійна різноманітність. У більшості сучасних суспільств наявність у їхньому складі представників різних соціальних верств, поколінь, етнічних груп, віросповідань тощо зумовлює існування такого явища, як полікультурність. Основою співіснування культур у полікультурному соціумі постають такі цінності, як терпимість, толерантність, плюралізм і компроміс. Без взаємного дотримання їхніх норм усіма представниками різних культурних традицій повноцінний діалог між ними неможливий.

Номер слайду 18

Етнічна, конфесійна різноманітність

Номер слайду 19

«Біла книга з міжкультурного діалогу» Ради Європи у 2008 р. Міжкультурний діалог — відкритий і шанобливий обмін думками взаєморозуміння та поваги готовність до співпраці миролюбність, доброзичливість.

Номер слайду 20

Литовський плакат, присвячений гаслу «Усі різні, усі рівні». Розтлумачте символи, використані на плакаті.

Номер слайду 21

словник«Конфесія» в сучасній українській мові має декілька значень: 1) віросповідання; 2) самостійний, незалежний від інших релігійний напрям, відгалуження 3)«міжконфесійний» - стосунки між представниками різних напрямів однієї релігії, 4) відносин між представниками різних релігій.

Номер слайду 22

Етнічна, конфесійна різноманітність в Україні - 36 тисяч релігійних організацій 55-ти віросповідних напрямів. Згідно з результатами опитування, найчастіше громадяни України відносять себе до Православної церкви України (34%). 13,8% Української православної церкви (Московського патріархату), 8,2% — Української греко-католицької церкви, 0,7% — Протестантських та Євангелічних церков, 0,4% — Римо-католицької церкви, 0,6% — інших релігій та конфесій. (27,6%) зазначали, що вважають себе православними, але не відносять до якоїсь церкви. 8,8% не відносять себе до жодної з конфесій, а ще 5,6% визначили себе як невіруючих.

Номер слайду 23

Етнічна, конфесійна різноманітність в УкраїніСт.35 Конституції України: «Кожен має право на свободу світогляду і віросповідання. Це право включає свободу сповідувати будь-яку релігію або не сповідувати ніякої, безперешкодно відправляти одноособово чи колективно релігійні культи і ритуальні обряди, вести релігійну діяльність»

Номер слайду 24

Повторення вивченого1. Що таке багатокультурність?2. Яка різниця між поняттями гендер і стать?3. На яких принципах будується міжкультурний діалог?

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Опрацювати § 15 . Підготувати повідомлення на одну із тем: Проблеми полікультурних суспільств у країнах Європи. Полікультурність у сучасному українському соціумі: досягнення та проблеми;Толерантність в Україні: чи є вона сьогодні нормою суспільного життя;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Ткаченко Світлана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Приходько Ольга Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Глушко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Барабанчук Віра Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Каленюк Света
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
8030
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку