Презентація Що вивчає астрономія ?

Про матеріал
Матеріал допоможе засвоїти тему. Учні познайомляться з наукою астрономією і астрономічними приладами,астрономами-аматорами.Дізнаються, як можна здійснювати власну віртуальну мандрівку космосом.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПІЗНАЄМО СОНЯЧНУ СИСТЕМУ

Номер слайду 2

Що вивчає астрономія123 Астрономічні прилади. Власні атрономічні спостереження

Номер слайду 3

АСТРОНОМІЯ — природнича наука, що вивчає небесні тіла. Що вивчає астрономія?

Номер слайду 4

НЕБЕСНІ ТІЛА — зорі, планети, комети, супутники, зоряні скупчення, туманності, галактики та їхні скупчення, а також міжзоряна речовина.

Номер слайду 5

Предметом вивчення астрономії є явища, які відбуваються за межами Землі, еволюція зоряних систем, космічні вибухи, чорні діри, а також факти, які стосуються виникнення Всесвіту.

Номер слайду 6

Астрофізика-наука про природу небесних тіл. Щоб пояснити явища, що відбуваються в космосі, астрономи використовують фізичні закони. Більшість астрономів є теоретиками-астрофізиками. Їхні дослідження базуються на спостереженнях, які було отримано іншими науковцями або автоматичними телескопами.

Номер слайду 7

ВІЛЬЯМ ГЕРШЕЛЬ відкрив планету Уран –сьому планету Сонячної системи. АСТРОНОМИ-АМАТОРИАНДРІЙ БОРИСЯК київський гімназист у 1901 році відкрив першу нову зорю у ХХ столітті.

Номер слайду 8

Спостереження неозброєним оком Оком людина отримує 90% інформаціїЩе стародавні греки спостерігали неозброєним оком так само як і ми: 6000 зір, 5 планет Сонячної системи, Сонце і Місяць. І найбільш віддалений об’єкт, який можна було спостерігати, знаходиться на відстані 2 мільйонів світлових років

Номер слайду 9

. АСТРОНОМІЧНІ ОБСЕРВАТОРІЇАСТРОНОМІЧНА ОБСЕРВАТОРІЯ – це науковий центр, де за допомогою телескопів спостерігають небесні об’єкти.

Номер слайду 10

. ПЕРШІ ОБСЕРВАТОРІЇПаризька обсерваторія (1671 р.)Миколаївська обсерваторія (1821 р.)

Номер слайду 11

АСТРОНОМІЧНІ ОБСЕРВАТОРІЇ УКРАЇНИВ Україні працює 7 обсерваторій. Головна астрономічна обсерваторія НАН України. Розташована за 12 км на південь від центра Києва в Голосіївському лісі (звідси походить її неофіційна назва — Голосіївська). Харківський інститут радіоастрономії Кримська астрофізична обсерваторія. Провідні обсерваторії України:

Номер слайду 12

Астрономічні прилади. Еру інструментального спостереження за Всесвітом, що триває понад 400 років, започаткував італійський учений Галілео Галілей. І хоч достеменно невідомо, хто насправді винайшов телескоп, саме Галілей увійшов в історію науки як конструктор першого потужного телескопа.

Номер слайду 13

ТЕЛЕСКОПИ1609 р. - початок телескопічної ери1609 року Г. Галілей уперше застосував оптичний телескоп для дослідження небесних тіл і зробив ряд відкриттів. Галілео Галілей та його оптичний телескоп

Номер слайду 14

ОПТИЧНІ ТЕЛЕСКОПИТЕЛЕСКОП – це основний прилад в астрономії, призначення якого - зібрати більше світла і збільшити кут зору, під яким спостерігається те чи інше світило. Сучасний телескоп

Номер слайду 15

ТЕЛЕСКОПИ НЕВИДИМОГО СПЕКТРУРенгенівський телескоп. Радіотелескоп. Ультрафіолетовий телескоп. Гамма телескоп. В сучасній астрономії використовують, крім оптичних, й інші телескопи:

Номер слайду 16

Найбільші радіотелескопи радіотелескоп FAST – Гуйчжоу, Китай (500 м) радіотелескоп УТР-2 Харків, Україна (Тподібна до 1800м)

Номер слайду 17

СПЕКТРОСКОПНьютон винайшов перший спектроскоп і застосував його на дослідження небесних об'єктів. Для встановлення хімічного складу небесних тіл

Номер слайду 18

КОСМІЧНІ ТЕЛЕСКОПИЗапуск телескопа “Габбл” відбувся 1990 року.“Габбл” перебуває приблизно за 547 км від поверхні Землі, і рухається зі швидкістю 28 000 км/год. За тиждень космічний телескоп збирає і передає близько 120 Гб наукових даних.

Номер слайду 19

Космічний телескоп ім. Джеймса Вебба американський інфрачервоний космічний телескопнаступник телескопа Габблазапущений 25 грудня 2021 року з космодрому Куру (французький космодром, розташований у Південній Америці)

Номер слайду 20

Власні астрономічні спостереження. Star Chart -віртуальний атлас і сканер зоряного небаможна здійснити віртуальну мандрівку космосом, а також дізнатися, які саме сузір’я на небосхилі є в момент спостереження. Щоб дізнатися, що саме ви бачите на нічному небі, необхідно навести камеру на небосхил, і програма вмить вкаже обриси сузір’я, а також назви зірок, які його утворюють. Можна дізнатися назви понад 120 тисяч зірок, 88 сузір’їв, а також розглянути 3 D-моделі планет Сонячної системи. Окрім того, програма дає змогу здійснити віртуальну екскурсію поверхнею Місяця і навколо Землі.

Номер слайду 21

КОРОТКО ПРО ГОЛОВНЕ Астрономія — це природнича наука, що вивчає небесні тіла. Більшість астрономів є теоретиками-астрофізиками. Вони пояснюють явища, які відбуваються в космосі, використовуючи фізичні закони. Найважливіші прилади, які використовують астрономи — оптичні телескопи, радіотелескопи, спектроскопи і комп’ютери. Спостереження далеких об’єктів Всесвіту обмежені через розміри дзеркал (антен) телескопів та впливи атмосфери. Тому потужні сучасні телескопи мають великі розміри і працюють на орбіті Землі.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дрогомерецька Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 січня 2023
Переглядів
3576
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку