Презентація дає можливість ознайомити учнів з особливостями будови та роботи сенсорних системи в організмі людини, розглянути різноманіття аналізаторів.
Одного дня вчитель попросив дітей назвати 7 чудес світу. Після довгих суперечок учні назвали
Номер слайду 2
Піраміда Хеопса
Номер слайду 3
Висячі сади Семіраміди
Номер слайду 4
Статуя Зевса в ОлімпіїОлимпия. Зевс
Номер слайду 5
Храм Артеміді ЕфесськоїАртемида
Номер слайду 6
Мавзолей в Галікарнасі
Номер слайду 7
Александрійський маяк
Номер слайду 8
Колос Родосський
Номер слайду 9
Одна дівчинка вигукнула
Номер слайду 10
Бачити всю красу цього світу
Номер слайду 11
Чути спів птиць
Номер слайду 12
Вдихати аромат польових квітів
Номер слайду 13
Розрізняти смак їжі
Номер слайду 14
Ходити по канату
Номер слайду 15
То хіба це чудеса?
Номер слайду 16
Сенсорні системи людини. Аналізатори
Номер слайду 17
Всю інформацію про навколишній нас світ ми отримуємо завдяки сенсорним системам.
Номер слайду 18
І. П. Павлов весь фізіологічний апарат, за допомогою якого виникає відчуття ,назвав аналізатором
Номер слайду 19
Номер слайду 20
Аналізаторами називаються складні нервові механізми, за допомогою яких нервова система отримує подразнення з зовнішнього середовища, а також від органів самого тіла і сприймає та аналізує ці подразнення у вигляді відчуттів.
Властивості відчуттів. Якість (характеризує відмінність від інших видів відчуття);Інтенсивність (характеризує силу подразника);Тривалість (часова характеристика, залежить від сили подразника);Просторова локалізація;Абсолютний та відносний поріг
Номер слайду 25
Закономірності відчуттів. Сенсорна адаптація (пристосування рівня чутливості до сили подразника);Сенсибілізація (підвищення чутливості аналізаторів унаслідок їхнього тренування);Просторова локалізація (підвищення чутливості там, де знаходиться подразник;Часова характеристика (післядія відчуття)Синестезія - додаткове відчуття від іншого органу чуття, коли подразник діє на сусідній аналізатор
Номер слайду 26
Сенсорні системи. У складних органах чуття (зору, слуху, смаку) окрім рецепторів є і допоміжні структури, які забезпечують краще сприйняття подразника, а також виконують захисну, опорную і інші функції.
Номер слайду 27
Залежно від способу взаємодії рецептора з подразником розрізняють:)РЕЦЕПТОРИ Контактні: -рецептори шкіри -смакові2)РЕЦЕПТОРИДистантні:-зорові-слухові-нюхові
Номер слайду 28
аналізатори сприймають. Чуття. Орган. Що спиймаєЗір. Око. Світові хвиліСлух. Вуха. Коливання повітря і рідини внутрішнього вуха. Смак. Язик. Молекули їжіНюх. Ніс. Запах (леткі молекули)Дотик. Шкіра. Шорсткість поверхні, тиск, температуру
Номер слайду 29
На малюнку змальовані зорові аналізатори здорової людини і хворих. Визначите, хто з пацієнтів здоровий і яка частина зорового аналізатора пошкоджена у кожного хворого. БАВГ