Презентація. "Середньовічне місто"

Про матеріал

Презентація містить 10 слайдів з інформацією про розвиток середньовічного міста,причини виникнення міста, про городян, цехи і т.д.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Середньовічне місто

Номер слайду 2

З XI ст. в економічному житті Західної Європи почався період урбанізації — відродження античних міст (Рим, Неаполь, Париж, Генуя, Ліон, Лондон, Бонн) і утворення нових міст (Гамбург, Любек, Лейпціг, Магдебург), зростання їхнього господарського значення. 

Номер слайду 3

= Процеси в економіці, розвиток сільського господарства.= Розвиток торгівлі= Формування центрів християнства= Потреба в існуванні адміністативно-політичних= Необхідність воєнних центрів. Що зумовило і спричинило відродження міського життя у Європі?На основі розвитку ремесла і його відокремлення від сільського господарства виникло європейське середньовічне місто.

Номер слайду 4

Городянин – людина нового типу. Основні риси городянина як людини нового типу: Підприємницька діяльність як основа життя городянина; Необхідність здобуття освіти ( вміння читати. Писати й рахувати набуло масового характеру); Новий тип мислення; Ритм міського життя був більш інтенсивніший;

Номер слайду 5

Елементи, завдяки яким населений пункт міг вважатися містом: стіни, цитаделі, кафедральний собор, ринкова площа, у містах могли розташовуватись укріплені палаци-фортеці феодалів, монастирі. Найбільша кількість міст була в Італії (половину населення складали мешканці міст) і Фландрії (2/3 жителів — городяни). Середньовічні міста зазвичай були невеликими — 1–3 тис. мешканців. Лише декілька міст у Європі мали населення понад 100 тисяч мешканців.

Номер слайду 6

Міста розбудовувалися концентричними колами від центру — фортеці або ринкової площі. Вулиці були вузькими (достатніми лише для проїзду вершника), не освітлювалися, тривалий час не мали бруківки й каналізації. Дренажі були відкритими, і нечистоти текли вздовж вулиць. Це призводило до спалахів різноманітних інфекційних захворювань.

Номер слайду 7

Будинки стояли досить тісно і мали два – три поверхи. Нерідко верхній поверх нависав над нижнім, бо через дорожнечу землі фундаменти будували вузькими. Тривалий час міста зберігали сільський вигляд: біля будинків розташовувалися сади і городи, у дворі тримали худобу і птицю. За мурами міста мешканці мали земельні ділянки і виноградники.

Номер слайду 8

Основну масу городян складали бюргери. Вони були повноправними мешканцями міста, жили з торгівлі і ремесла. Сеньйорам та їхньому оточенню, представникам світської та духовної влади, тобто знатним людям, належали найкращі будинки в місті, вони мали доступ до міської влади і разом із заможними бюр­герами утворювали патриціат — правлячу верхівку міста. Найбідніші прошарки міського населення називалися плебеями. У різних містах плебеї складали від 20 до 70% населення.

Номер слайду 9

Люди почали об’єдну­вати свої зусилля, організовуючи цехи — замкнуті організації (корпорації) реміс­ників однієї спеціальності у межах одного міста, створені з метою усунення конкуренції (захисту виробництва і прибутків) і взаємодопомоги. Цехова ієрархія

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Линчак Олена Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Погорєлова Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Угринчук Інна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додав(-ла)
Garun Zvynoslava
Додано
17 вересня 2019
Переглядів
22854
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку