Презентація "Середньовічне суспільство Індії"

Про матеріал
Матеріал містить характеристику династій з ІV ст. до ХVІ ст. - від Чандрагупти І до становлення держави Великих Моголів. Представлені карти, фото мініатюр, реконструкція зовнішнього вигляду воїнів, фото культурних пам'яток.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Середньовічнесуспільство ІндіїПідготувала:вчитель історії Нікопольського ліцею № 10 НМРКушнір Людмила

Номер слайду 2

Монети часів імперії гуптів. У ранньому Середньовіччі на півострові Індостан постала Імперія Гуптів (320 – 550 рр.)

Номер слайду 3

Чандрагупта I розширив володіння династії за рахунок Магадхи, частини Бенгалії, середньої частини долини Гангу. В період найбільшої могутності, при Чандрагупті II Вікрамадитьї (380–415), територія держави охоплювала майже всю Північну Індію та Гуджарат, від Аравійського моря до Бенгальської затоки.

Номер слайду 4

Самудрагупта здійснив військовий похід у Південну Індію. За часів Скандагупти (455–467) почалися повстання підкорених народів і відбувся напад ефталітів (білих гунів) на північно-західні кордони держави.

Номер слайду 5

Під час правління Будхагупти (467–500) почався розпад держави Гуптів. Від неї відпали Катхіавара, Гуджарат і Малва. На початку VI століття ефталіти оволоділи західною частиною держави майже до Магадхи і змусили Баладітью платити їм данину. Близько 528 року останній в союзі з правителем Мандасора (Центральна Індія) Яшодхарманом розбив ефталітів.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кам'яний Будда Сарнатха. Проте і в ці часи кривавих воєн продовжувала розвиватися культура, мистецтва та освіта. В Індії не було «темних часів», притаманних європейському суспільству після падіння Римської імперії.

Номер слайду 8

Руїни освітнього центру епохи Гуптів

Номер слайду 9

Скульптура Адітья, бога Сонця періоду держави Гуптів. Храм Вішну в ДеогарсіРуїни Сарнатха і ступа Дхамек

Номер слайду 10

Проте війни на півострові Індостан тривали…

Номер слайду 11

Протягом V-VІІІ ст. на території Індії існувало близько70 держав-князівств.

Номер слайду 12

На початку VII ст. араби, вдершись до Індії з півночі, завоювали територію Сінду й утвердили там свою владу. У 647 р. вони захопили Бомбей. Арабська армія, очолювана Мухаммадом ас-Сакафі, наступала вздовж узбережжя Індійського океану.

Номер слайду 13

У 709 році Мухаммад ас-Сакафі переміг правителя Сінда Дахара і захопив його землі. 711 року після тривалої облоги він завоював Дебал - місто на території сучасного Пакистану поблизу Карачі. Після цього Мухаммад рушив вгору Індом через Сінд і Південний Пенджаб, де він завоював велике місто Мултан.

Номер слайду 14

З початку XI ст. Індія стала ареною руйнівних набігів тюркських завойовників-мусульман, що здійснювали походи під прапором священної війни з невірними.

Номер слайду 15

Індуси відчайдушно захищалися і виявили незвичайне геройство. У 750 році раджпути в Сінді вигнали мусульманського губернатора, проте повністю повернути провінцію змогли лише 828 року. Завоювання мусульман проходили повільно; хоробрість та військова організація індусів були серйозними перешкодами.

Номер слайду 16

Лише у 977 р. Субуктигіну з афганської династії Газневидів вдалося утвердитися міцно в Пенджабі.

Номер слайду 17

Його син, знаменитий Махмуд Газневі (1001-1030), зробив 17 набігів на Індію. Газневид Масуд (бл. 1100) перший із мусульманських правителів переносить свою резиденцію до Індії (в Лахор).

Номер слайду 18

У 1186 р. династія Газневидів згасає, та їхні землі завойовують Гуріди. В 1193 р. Мухаммад Гурі заволодів Делі, а в рік його смерті (1206 р.) вся Північна Індія від гирла Інда до гирла Ганга належала мусульманам. Йому успадкував його намісник, колишній раб Кутаб Еддін (1206-1210), який заснував династію Гулямів (що значить – «рабів»), яка правила до 1290 р.

Номер слайду 19

Династії Делійського султанату Гулямів довелося боротися з набігами монголів, які приходили до Пенджабу через афганські проходи (з 1245 по 1288), з дикими індійськими гірськими племенами і з бунтівними раджпутами.

Номер слайду 20

Найвидатнішим із цієї династії був третій султан, Алтамш (Шамс ад-дин Ілтутміш) (1211-1236). При ньому монголи під проводом Чингісхана спустошили Афганістан, але не дійшли до Індії, зупинені нар. Індом. Алтамш вже володів усією Індією на північ від Віндії. Йому успадкувала його донька, енергійна, талановита та літературно-освічена султанша Раззія.

Номер слайду 21

Делійський султанат швидкими темпами збільшував територію і до початку XIV ст. захопив майже весьпівострів Індостан. Та завойовницька політикапідірвала внутрішню міць держави. Наприкінці XIV ст. Делійському султанатовівже самому доводилося відбиватися від вторгненьмогутніх сусідів.

Номер слайду 22

Передостанній правитель династії, Гійас уд-Дін Балбан (1265-1287 рр.), повинен був ще утихомирювати повстання своїх намісників.

Номер слайду 23

Спадкоємець Бальбана був отруєний в 1290 р., і на престол Делі вступив Джелаледдін, намісник Хільджі і засновник нової династії Хільджі (1290-1320). За нього влада мусульман поширилася і південь Індії. У 1316 р. влада перейшла до Хосроу-хана (1316-1320), індусу з нижчої касти, що перейшов до ісламу. Проте він був мусульманином лише на словах – він поставив індуїстських богів в мечетях. Хосроу-хан був убитий розлюченими солдатами-мусульманами під проводом Газі Еддіна Туглака, колишнього раба, а потім пенджабського намісника. З нього (1320-25) починається династія Туглаків (1320-1414).

Номер слайду 24

При останньому Туглаку, Махмуді, в 1398 році, Індія стала здобиччю Тамерлана, який увійшов до Індії з Афганістану, розбив Махмуда і взяв Делі. Різанина тривала 5 днів; деякі вулиці стали непрохідними від мертвих тіл. У 1399 р. Тамерлан повернувся в Середню Азію. Династія Туглаков згасла у 1414 році.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Мусульманська держава Делі виявилася неміцною, і на початку XVI століття Індія була поділена на безліч невеликих і неміцних держав. Це полегшило завоювання Індії Тимурідами (1526) під проводом Бабура (1482—1530).

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Делійський султан Ібрахім Лоді виступив проти своїх васалів та правителя Кабула Захіраддіна Мухаммада Бабура (Прийшов до Індії з Моголостану (суч. Казахстан і Киргизстан)).1526 р. відбувся розгром війська Делійського султана під Паніпатою та заснування держави Великих моголів. Держава Великих Моголів

Номер слайду 30

Паніпатська битва (1526 р.)

Номер слайду 31

Індійське суспільство в середні віки жило за традиціями,закладеними в попередню епоху. Попри політичні подіїнорми життя більшості населення лишалися непорушними. Зберігався розподіл суспільства на варни і касти.

Номер слайду 32

Визначні здобутки середньовічних індійських учених,митців збагачували світову культуру. Індійські математики вміли обчислювати площі фігур та об'єми тіл, виконувати дії з дробами…Вагомими були і здобутки в медицині. Індійські лікарі досконало знали внутрішню будову тіла, робили складні операції, використовуючи близько 200 хірургічних інструментів, готували ліки від різних хвороб. Література середньовічної Індії створювалася санскритом (найдавнішою літературною мовою аріїв). Цямова виконувала ту саму роль, що й латинська в Європі. Після мусульманських завоювань індійські поети почалишироко використовувати арабську та перську мови.

Номер слайду 33

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Фролова Тетяна Миколаівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Кушнір Людмила
Додано
25 листопада 2022
Переглядів
7181
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку