Презентація "Середньовічні держави: від роздробленості до станово-представницьких монархій"

Про матеріал
Матеріал презентації може бути використаний під час проведення уроку або для самостійного опрацювання учнями під час дистанційного навчання. Створено з використання матеріалів підручника: Щупак І. Я. Всесвітня історія: підруч. для 7 кл. закл. заг. серед. освіти / І.Я. Щупак, О.В. Бурлака, І.О. Піскарьова. - Київ.: УОВЦ «Оріон», 2020. (Рекомендовано: наказ МОН України № 449 від 25.03.2020.)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Середньовічні держави: від роздробленості до станово-представницьких монархій. Розділ 3. ЄВРОПЕЙСЬКЕ СУСПІЛЬСТВО І ДЕРЖАВИ в Х–ХV ст.

Номер слайду 2

У результаті навчально-пізнавальної діяльності учениці/учні зможуть: Знати:– час Столітньої війни;– дати початку скликання Генеральних штатів у Франції;Розуміти:– причини політичного роздроблення держав Західної Європи;– поняття «парламент», «станово-представницька монархія», «феодальна роздробленість», Уміти:– розташувати в хронологічній послідовності відомості про формування середньовічних держав (від роздробленості до станово-представницьких монархій або республік);– показати на карті території Королівства Франція;– розкрити сутність та історичне значення діяльності Жанни д’Арк;– охарактеризувати організацію влади та напрямки внутрішньої й зовнішньої політики Луї ХІ;– визначити наслідки Столітньої війни.

Номер слайду 3

Феодальна роздробленість за часів Середньовіччя. Феодальна роздробленість — період ослаблення центральної влади у феодальних державах, що було пов'язано з посиленням великих феодалів, появою значних політичних центрів, пануванням натурального господарства. Який вислів закодовано на щиті? Коли і за яких обставин сформувалося таке правило?Дайте визначення понять: «монарх», «васал», «сеньйор».

Номер слайду 4

Формування території Франції

Номер слайду 5

Феодальна роздробленість за часів Середньовіччя. Причини:• Згубна традиція розподілу державних володінь між усіма синами монарха.• Надання королем земель як винагороди своїм васалам множило незалежних від нього можновладців.• Панування натурального господарства не сприяло економічному, господарському об'єднанню земель.

Номер слайду 6

Зміцнення королівської влади у Х-ХIV ст. Наприкінці X ст. великі землевласники Франції обрали королем графа паризького Гуго Капета (987-996 рр.), який заснував династію Капетингів. Королю належало володіння на північному сході з містами Париж і Орлеан. І він не був повноправним господарем навіть у своєму домені. На його землях височіли фортеці непокірних васалів.19 травня 1051 р. у соборі Реймса Анна, наймолодша дочка київського князя Ярослава Мудрого, вийшла заміж за короля Франції Генріха I Капета і невдовзі тут же коронувалася на престол Франції. Одну з найосвіченіших жінок Середньовіччя, що прославила Україну на всю Європу, називають прабабцею 30 французьких королів.

Номер слайду 7

Зміцнення королівської влади у Х-ХIV ст. Починаючи з XII ст., коли бурхливо розвивалася торгівля, значно зросли грошові доходи Капетингів. Їм удалося підпорядкувати собі всіх великих феодальних сеньйорів королівського домену. Капетинги почали збирати землі довкола Парижа.

Номер слайду 8

Зміцнення королівської влади у Х-ХIV ст. Зміцненню королівської влади сприяли також реформи короля Луї ІХ Святого (1226-1270 рр.). Впровадження єдиної монети по всій країні сприяло розвитку торгівлі. Усі судові справи розглядалися в цей час тільки в платному королівському суді. По справедливе рішення до нього зверталися і звичайні люди, і сусідні королі. Спеціальні контролери наглядали за діяльністю королівських чиновників і сповіщали короля про зловживання і порушення. Королю вдалося зупинити феодальні міжусобиці, упровадивши «40 днів короля».

Номер слайду 9

Зміцнення королівської влади у Х-ХIV ст. Прагнення короля Філіппа IV Красивого (1285-1314 рр.) зміцнити королівську владу в галузі збору податків призвело до конфлікту з Папою Римським, однак король переміг. Протягом «авіньйонського полону Пап» 70 років Папи обиралися за вказівкою французького короля і жили у м. Авіньйон у володіннях короля. Війна з Фландрією вимагала чималих коштів. Філіпп змушував міста регулярно давати йому гроші в борг, але зазвичай не повертав. Позики перетворювались на постійний податок.

Номер слайду 10

Зміцнення королівської влади у Х-ХIV ст. Філіпп ІV організував судовий процес над тамплієрами. Могутній орден мав численні землі у Франції, але підпорядковувався тільки папі. До того ж Філіпп заборгував тамплієрам великі гроші і не хотів їх повертати. Тамплієрів звинуватили у єресі і чаклунстві. Орден розпустили, Великого магістра спалили на вогнищі. Замість феодального ополчення Філіпп ІV створив наймане військо, засноване на жорсткій дисципліні і відданості королю. У 1302 р. Філіпп IV, щоб заручитися підтримкою представників різних станів суспільства в боротьбі проти Папи Боніфація VIII, уперше скликав генеральні штати. До них входили представники духівництва, світської знаті й заможних городян.

Номер слайду 11

Станово-представницька монархія. Станово-представницька монархія — централізована держава, у якій королівська влада спиралася на збори представників станів. Генеральні штати — вища дорадча представницька рада у Франції в 1302-1789 рр., що скликалася королем для вирішення важливих державних питань (військових, дипломатичних або фінансових, зокрема — щодо податків). Кожен стан засідав окремо і мав один голос. Разом збиралися лише для прийняття спільного рішення. На відміну від англійського парламенту, Генеральні штати не мали законодавчої влади.

Номер слайду 12

Столітня війна та завершенння об’єднання ФранціїСтолітня війна — війна між Англією і Францією, що тривала з перервами понад 100 років (1337-1453 рр.)Причини: Суперництво між державами за Фландрію. Прагнення Франції відвоювати в Англії Аквітанію для завершення об'єднання країни. Привід: Претензії на французький престол короля Едуарда ІІІ – онука Філіпа ІV Красивого по материнській лінії, який залишився єдиним представником чоловічої статі з роду Капетингів. Заява Філіпа VІ з династії Валуа про включення Аквітанії до свого домену.

Номер слайду 13

Столітня війна та завершенння об’єднання Франції

Номер слайду 14

Столітня війна та завершенння об’єднання ФранціїІ період (1337-1360 рр.)У битвах при Кресі (1346 р.), Пуатьє (1356 р.), морській битві при Слейсі (1340 р.) французи зазнали поразки.

Номер слайду 15

Столітня війна та завершенння об’єднання ФранціїІ період (1337-1360 рр.)Значна частина Франції окупована англійськими військами. У 1358 р. у Парижі спалахнуло повстання проти дофіна Карла та народне повстання Жакерія під приводом Гійома Каля. Селяни найбільше страждали від війни: їх грабували не лише чужі, а й свої вояки.

Номер слайду 16

Столітня війна та завершенння об’єднання ФранціїІІ період (1360-1410 рр.)Карл V Мудрий (1364-1380) реформував систему оподаткування і військо, удосконалив артилерію. Французи відвоювали більшу частину території. Після смерті Карл V розпочалася затяжна громадянська війна за владу між герцогами Орлеанськими і Бургундськими («війна арманьяків з бургундцями»)

Номер слайду 17

Столітня війна та завершенння об’єднання ФранціїІІІ період (1414-1453 рр.)Унаслідок ослаблення королівської влади та переходу бургундців набік Англії в битві біля Азенкура (1415 р.) французи зазнали поразки і підписали мир, за яким після смерті Карла VІ королем Франції мав стати англійський король Генріх V. Після раптової смерті Карла VІ і Генріха V Ланкастер, дофін Карл VІІ оголосив себе королем, але коронуватися не міг, оскільки Париж і Реймс були в руках англійців. Франція лежала в руїнах, її населення скоротилося майже вдвічі. Наприкінці 1428 р. англійське військо оточило Орлеан, оволодіння ним відкривало шлях до завоювання всієї країни. Облога міста тривала 200 днів.

Номер слайду 18

Жанни д’Арк. У піднесенні боротьби проти загарбників велику роль відіграв подвиг Жанни д’Арк. Юній Жанні вдалося очолити боротьбу французького народу. Завдяки завзятості та винахідливості дівчини-героїні французькі війська звільняли одне місто за іншим. Переломним у ході війни стало визволення Орлеана в 1429 р. Жанна отримала прізвисько «Орлеанська діва». Однак невдовзі Жанну схопили англійці. Злякавшись популярності народної героїні, французький король Карл VII зрадив дівчину — відмовився врятувати з полону. Жанну д'Арк звинуватили в чаклунстві й після жорстоких тортур спалили на вогнищі 30 травня 1431 р.

Номер слайду 19

Столітня війна та завершенння об’єднання ФранціїПісля загибелі Жанни д'Арк війна французів проти англійців спалахнула з новою силою. Король Карл VII сформував постійну найману армію, збільшив артилерію. У війську зміцнювалася дисципліна. Завершенням Столітньої війни став остаточний розгром французами англійської армії в битві під Кастильйоні у 1453 р. Під владою англійців ще на століття залишився лише французький порт Кале.

Номер слайду 20

Столітня війна та завершенння об’єднання ФранціїПеремога сприяла об'єднанню Франції, яке завершив Луї ХІ Розсудливий (1461-1483 рр.) – видатний політик і дипломат, але підступна , хитра і нещира людина. Плетучи інтриги проти непокірних феодалів, він приєднав Пікардію, Бургундію, Прованс, Бретань. Лише раз за 22 роки правління скликав Генеральні штати. Попри руйнування Столітня війна сприяла завершенню об'єднання Франції.

Номер слайду 21

Домашнє завдання1. Прочитайте §172. Поясніть значення понять: «феодальна роздробленість», «станово-представницька монархія», «Генеральні штати». 3. Назвіть причини формування станово-представницької монархії.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Котляренко Марина Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Oвечко Aнтоніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
4814
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку