Презентація " Середовище існування."

Про матеріал
Презентація до уроку " Середовище існування." для учнів 9 класів . Тема 8. Надорганізмові біологічні системи. Урок 4 на тему " Середовище існування."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Середовище існування

Номер слайду 2

Середовище існування – це частина простору, в якому мешкають особини, популяції й угрупуванняорганізмів різних видів ОСНОВНІ ТИПИ СЕРЕДОВИЩ Наземно-повітряне; Водне; Ґрунтове; Гостальне.

Номер слайду 3

НАЗЕМНО-ПОВІТРЯНЕ СЕРЕДОВИЩЕ - це абіотичне найрізноманітніше за своїми умовами існування середовище життя організмів

Номер слайду 4

Світло є основним чинником, що зумовлює наявність адаптивних біоритмів добових

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Найпоширеніші тварини наземно-повітряного середовища Аеробіонти комахи птахи Дендробіонти

Номер слайду 10

Вплив температури на живі організми: Температура навколишнього середовища відіграє важливу роль у житті організмів, бо впливає на їхню температуру тіла. Температура тіла впливає на швидкість реакцій обміну речовин. Анабіоз – стан організму, за якого непомітні прояви життєдіяльності внаслідок значного гальмування процесів обміну речовин.

Номер слайду 11

ВОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ Мешканці водойм – гідробіонти – пристосовані як до життя у водному середовищі взагалі, так і до певного типу водойм чи зони Світового океану.

Номер слайду 12

Групи гідробіонтів: Планктонні організми здатні до активного плавання, але не можуть протистояти течії (радіолярії, бактерії, водорості)

Номер слайду 13

Нектон – здатні до активного пересування у товщі води незалежно від напрямку течії (риби, головоногі молюски, китоподібні)

Номер слайду 14

Бентос – організми, які мешкають на поверхні та в товщі дна водойми (форамініфери, коралові поліпи, багатощетинкові черви, молюски, членистоногі, придонні види риб)

Номер слайду 15

Перифітон – організми, які оселяються на різних субстратах у товщі води (днища кораблів, гідротехнічних споруд та ін.). До них належать губки, частина водоростей, ракоподібні.

Номер слайду 16

Нейстон – складають організми, які мешкають на межі водного та неземно-повітряного середовищ, населяючи поверхневу плівку води (клопи-водомірки, жуки-вертячки).

Номер слайду 17

ГРУНТОВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ІСНУВАННЯ ЕДАФОБІОНТИ Грунт – це верхній родючий шар твердої оболонки Землі, утворений діяльністю живих організмів.

Номер слайду 18

ГОСТАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЖИТТЯ ЕКЗОБІОНТИ. ЕНДОБІОНТИ

Номер слайду 19

Домашнє завдання Параграф 57 Завдання на порівняння стор 245. Дякую за увагу!

ppt
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
25 квітня 2021
Переглядів
6681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку