Презентація "Сергій Плачинда "Богатирська застава""

Про матеріал
Презентація "Сергій Плачинда "Богатирська застава"" стане в пригоді під час вивчення оповідання С. Плачинди "Богатирська застава".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

С. ПЛАЧИНДА«БОГАТИРСЬКА ЗАСТАВА»Головіна Неля

Номер слайду 2

СЕРГІЙ ПЕТРОВИЧ ПЛАЧИНДАЛітературний псевдонім Сергій Кожухар. Народився на Кіровоградщині (хутір Шевченко) в родині селянина. Пережив Голодомор,  німецьку окупацію. Працював токарем у механічних майстернях радгоспу, пізніше співробітником Кіровоградської районної газети, водночас учився в середній школі. У 1953 р. закінчив філологічний факультет Київського державного університету, а потім аспірантуру при Інституті літератури ім. Т. Г. Шевченка, де й надалі працював науковим співробітником. Автор книжки оповідань та нарисів «Кам'яна веселка» та повісті «Таня Соломаха», книжки-нарисів «Брати Місяця» (1959р.)книги історичних повістей «Неопалима купина» (1968 р.).(18 червня 1928 – 7 вересня 2013)

Номер слайду 3

ЦЕ ЦІКАВО!Плачи́нда (паляниця)— виріб із тіста,що має плескату форму, з начинкою або без неї. Одна з багатьох національних страв Румунії, Молдови та південної України.

Номер слайду 4

Історичне оповідання«БОГАТИРСЬКА ЗАСТАВА»Тема твору:облога Білгорода (передмістя Києва) печенігами за часів київського князя Володимира Святославича. 

Номер слайду 5

Історичне оповідання — оповідання про реальних осіб, справжні події, що відбувалися в минулі часи. Архаїзми – застарілі слова, які використовує автор для створення правдивої атмосфери давніх часів. РОЗУМНИКАМ НА ЗАМІТКУ!

Номер слайду 6

ЧИ ЗНАЄШ ТИ?Богатирські застави – це низка укріплень вздовж кордону з Диким полем, які наказав спорудити князь Володимир Святославович, щоб запобігти постійним нападам кочових племен на Київську Русь. Білгородська застава була споруджена у 992 році. Завдання застави – повідомляти князя і його дружину про напади кочовників та надання прихистку мешканцям навколишніх поселень під час нападів ворогів. Служили в цих військових поселеннях не тільки найсильніші, але й найдосвідченіші воїни – богатирі.

Номер слайду 7

ІСТОРИКО-МИСТЕЦЬКІ ЦІКАВИНКИІлля Муромець – найвідоміший серед богатирів Київської Русі. Богатир народився в Моровійську поблизу Чернігова. Служив у дружині князя Володимира Святославича. На схилі літ став послушником Києво-Печерської лаври. Позував для образу богатиря Іллі наш сучасник — відомий український спортсмен Василь Вірастюк. Памятник Іллі Муромцю у місті Києві на Трухановому острові. Василь Вірастюк – володар звання «Найсильніша людина світу».

Номер слайду 8

ХТО ТАКІ ПЕЧЕНІГИ?Печеніги – тюркомовні племена. Вперше на кордонах Київської Русі з’явилися у 915 році. Основою їхнього війська була легка кіннота, а зброєю – луки.

Номер слайду 9

СВЯТОСЛАВ ІГОРОВИЧ(ХОРОБРИЙ)У 972 році печеніги розбили біля Дніпрових порогів дружину Святослава Ігоровича, який загинув у цьому бою.

Номер слайду 10

БУДИМИР – ПАТРІОТ СВОЄЇ ЗЕМЛІУзагальнений образ воїна, в минулому справжнього богатиря. Через каліцтво не може воюватиЄ мудрим порадником у заставіБУДИМИР

Номер слайду 11

Як Будимир зазнав каліцтва?«Була січа люта... А йому, Будимирові, відтяли в січі правицю та в стегно поранили». «Він лежав у калюжі крові, доки не підійшли з-над Тясмину вуличі й не порятували його та інших посічених-порубаних».

Номер слайду 12

Попереджає білгородчан про небезпеку через свого підпасича. Загнав череду в нетрі , щоб не знайшов жоден ординець. Повернувся у заставу, пригнавши для людей череду вгодованих биків та телиць. Нащадок великого Кия, правнук Щека. Чередник, пасе корів 20 років

Номер слайду 13

БУДИМИР РЯТУЄ БІЛГОРОД«Коли печеніги вступили в город, навчені Будимиром старійшини привітали гостей і сказали їм:— Пощо губите ви себе? Хіба в змозі перестояти нас? Якщо стовбичитимете тут і десять років, то нічого не заподієте нам. Бо нас годує сама земля. Вона харч нам дає. Ось погляньте, коли не вірите».

Номер слайду 14

Кисіль із колодязя «Старійшини ж зачерпнули відром ціжі, розлили в лотки — великі глиняні сковороди — і на очах у сторопілих кочівників зварили кисіль. Потім пішли до другого колодязя, Зачерпнули солодкої сити. Самі їли й частували печенігів». Оборона Білгорода: кисіль із колодязя. Мініатюра з Радзивіллівського літопису. XV століття

Номер слайду 15

«…знялися печеніги! Пішли. Повіялися. Тут же, на стіні, біля бійниць, білгородці обіймалися, цілувалися, плакали».«А Будимир погрозливо помахав услід ординцям порожнім рукавом своєї десниці.— Ось так вам, дурні набиті!»ВОРОГИ ВІДСТУПИЛИ!

Номер слайду 16

ГОЛОДУ В БІЛГОРОДІ НЕ БУДЕ!ГОЛОДУ В БІЛГОРОДІ НЕ БУДЕ!Будимир прижене в заставу череду і напоїть людей молоком. «А волхви ще й сиру нагнітили цілий віз. І хліба напекли».«Від цих думок чередник повеселів і почав хутко опускатися з фортечної галереї».

pptx
Додав(-ла)
Головіна Неля
Додано
20 листопада 2023
Переглядів
5222
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку