Презентація Серик О.В. "Вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах"

Про матеріал

Раціональне харчування кожної людини складається з їжі тваринного і рослинного походження. Цінність продуктів визначається вмістом у них наступних речовин: білків, ліпідів, вуглеводів, мінеральних солей, води, та однією з головних умов є присутність достатньої кількості вітамінів.

Сутність досліджуваної проблеми полягає в тому, що в наш час людина за буденною працею відсунула питання свого здоров'я на другий план, а від цього, в першу чергу, страждає імунна система. Тому наше завдання – зберегти свій організм від стресів, навантажень та бактеріально-вірусних захворювань, які з кожним роком стають все небезпечнішими. І саме використання вітамінів у щоденному раціоні людини може захиститиїї організм.

Свіжі фрукти та овочі як джерела вітаміну С не завжди доступні, особливо в зимовий період. Тому загальновідомо, що великою популярністю користуються соки. Вони містять всі вітаміни та мікроелементи, а також клітковину та інші біологічно активні речовини, які містить і свіжий фрукт або овоч. На жаль, можливість питии свіжовиготовлені соки є не у всіх. Тоді населення обирає соки торгових марок України.

Таким чином, проведення дослідження щодо визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах є актуальним.

https://serikbiology.wordpress.com/metodichna-robota/ман/

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Міністерство освіти і науки України Департамент науки і освіти Харківської облдержадміністрації Харківське територіальне відділення МАН України Відділення: хімія та біологія Секція: валеологія ВМІСТ ВІТАМІНУ С У СОКАХ ТОРГОВИХ МАРОК УКРАЇНИ ТА ВИГОТОВЛЕНИХ У ПОБУТОВИХ УМОВАХ Роботу виконала: Ромашек Марія Юріївна, учениця 10-А класу Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області Науковий керівник: Сєрік Ольга Вадимівна, вчитель біології Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області, «спеціаліст І категорії» Чугуїв - 2018

Номер слайду 2

Сутність досліджуваної проблеми полягає в тому, що в наш час людина за буденною працею посунула питання свого здоров'я на другий план, а від цього, в першу чергу, страждає імунна система. І саме використання вітамінів в щоденному раціоні людини може захистити організм. Свіжі фрукти та овочі як джерела вітаміну С не завжди доступні. Тому загальновідомо, що великою популярністю користуються соки. Таким чином, проведення дослідження щодо визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах є актуальним. Актуальність проблеми

Номер слайду 3

НАУКОВИЙ АПАРАТ . Мета роботи: дослідження вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах. Об'єкт дослідження: біохімічна природа вітаміну С. Предмет дослідження: вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах. Новизна роботи: вперше досліджено вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах; не здійснювалося онлайн-опитування населення з данного питання.

Номер слайду 4

1. Проаналізувати літературні джерела та інтернет-ресурси з питання впливу вітаміну С на людський організм. 2. Провести соціометричне дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах. 3. Визначити вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах йодометричним методом. 4. Розробити пам’ятку-буклет «ТОП-5 правил вживання та використання вітаміну С для зміцнення здоров'я людини», розповсюдити серед населення міста Чугуєва і Чугуївського району та у соціальних мережах. 5. Здійснити апробацію результатів науково-дослідницької роботи. Завдання:

Номер слайду 5

Дослідження проводилися з 01.10.2018 – 22.11.2018 року на базі Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області. Матеріалом роботи є соки торгових марок України та виготовлені в побутових умовах.

Номер слайду 6

теоретичний: аналіз літературних та інтернет – джерел; лабораторний: визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах йодометричним методом; соціометричний: онлайн-опитування населення. Методи дослідження:

Номер слайду 7

"…Вітамін С має таке величезне значення для нашого здоров'я, що я навіть не пригадую хвороби, при якій прийом цього вітаміну не призведе до поліпшеня…" Роберт Аткінс, лікар-кардіолог

Номер слайду 8

Теоретичний аналіз наукової літератури та інтернет-ресурсів дозволив визначити зміст понять: вітаміни, авітаміноз, гіпервітаміноз, гіповітаміноз, аскорбінова кислота. Розглянуто і підтверджено, що вітамін С посилює реактивність і стійкість організму, підвищує рівень мобілізації його функціональних резервів і відновлює адаптаційні можливості людського організму. Встановлено, що добова потреба людини у вітаміні С залежить від віку та періодів життя. На виконання першого завдання:

Номер слайду 9

Основні поняття: Вітаміни (лат. vitae – життя і амін – речовина, що містить аміногрупу (-NH2)) – низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах. Гіпервітаміноз - це захворювання людей і тварин, що розвивається внаслідок накопичення у жировій тканині жиророзчинних вітамінів. Авітаміноз, гіповітаміноз – це захворювання людей і тварин, що розвиваються внаслідок тривалого недостатнього забезпечення одним або кількома вітамінами.

Номер слайду 10

Аскорбінова кислота (гамма-лактон 2,3-дегідро-L-гулонової кислоти, вітамін C) C6H8O6, відносно проста органічна кислота, яка міститься в свіжих фруктах (яблука, сливи, персики тощо) та овочах (морква, капуста, буряк, картопля тощо) і за фізико-хімічними властивостями відноситься до водорозчинних вітамінів. Рис. Формула аскорбінової кислоти (вітамін С) Основні поняття:

Номер слайду 11

Результати соціометричного дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах На виконання другого завдання:

Номер слайду 12

Застосовано метод лабораторний: визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах йодометричним методом. На виконання третього завдання:

Номер слайду 13

Вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах

Номер слайду 14

Пам’ятка–буклет ТОП-5 правил вживання та використання вітаміну С для зміцнення здоров'я людини 1. Вітамін С є необхідним компонентом у щоденному раціоні людини: 2. Вітамін С є основою профілактики різних захворювань: зміцнює імунітет і скорочує терміни лікування. 3. Джерела вітаміну С: цитрусові, смородині, шипшині, перець, капусті, зелені тощо. 4. Альтернатива овочам і фруктам є соки торгових марок України та виготовлених у побутових умовах. 5. При авітамінозі чи гіпервітамінозі негайно повідомляйте лікарю. Пам’ятайте, що Ваше здоров’я залежить тільки від Вас! roomashaaa@gmail.com; https://serikbiology.wordpress.com Вік, періоди 0-1 років 1-3 роки 4-10 років 11-14 років від 15 років У період вагітності У період лактації У період застуди Добова потреба в мг 30-35 40 45 50 60 70 95 до 200 На виконання четвертого завдання:

Номер слайду 15

Свіжі фрукти та овочі як джерела вітаміну С не завжди доступні, особливо в зимовий період. Загальновідомо є те, що великою популярністю користуються соки. Вони містять всі вітаміни та мікроелементи, а також клітковину та інші біологічно активні речовини, які містить і свіжий фрукт або овоч. На жаль, можливість пити свіжовиготовлені соки є не у всіх. Тоді населення обирає соки торгових марок України. Техніка дослідження йодометричним методом заснована на тому, що молекули аскорбінової кислоти легко окислюються розчином йоду. Як тільки йод окислить всю аскорбінову кислоту, наступна крапля, прореагувавши з крохмалем, пофарбує в синій колір. Сутність досліджуваної проблеми полягає в тому, що в наш час людина за буденною працею посунула питання свого здоров'я на другий план, а від цього, в першу чергу, страждає імунна система. Тому наше завдання - зберегти свій організм від стресів, навантажень та бактеріально-вірусних захворювань, які з кожним роком стають все небезпечнішими. І саме використання вітамінів в щоденному раціоні людини може захистити організм. roomashaaa@gmail.com https://serikbiology.wordpress.com Міністерство освіти і науки України Департамент науки і освіти Харківської облдержадміністрації Харківське територіальне відділення МАН України Відділення: хімія та біології Секція: валеологія ВМІСТ ВІТАМІНУ С У СОКАХ ТОРГОВИХ МАРОК УКРАЇНИ ТА ВИГОТОВЛЕНИХ У ПОБУТОВИХ УМОВАХ Роботу виконала: Ромашек Марія Юріївна, учениця 10-А класу Чугуївської ЗОШ І-ІІІ ст. № 2 Чугуївської міської ради Харківської області      Чугуїв – 2018 Отже, якщо хочемо поповнити взимку свій організм вітаміном С, вживаємо соки торгових марок України або виготовляємо у побутових умовах.

Номер слайду 16

Інформування населення міста Чугуєва та Чугуївського району

Номер слайду 17

Матеріали роботи апробовано в соціальній мережі та на блозі. На виконання п’ятого завдання:

Номер слайду 18

Опубліковано та апробовано результати науково-дослідницької роботи на сайті освітнього проекту «На Урок».

Номер слайду 19

1. Проаналізовано літературні джерела та інтернет-ресурси з питання впливу вітаміну С на людський організм. 2. Проведено соціометричне дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах. 3. Визначено вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах йодометричним методом. 4. Розроблено пам’ятку-буклет «ТОП-5 правил вживання та використаняя вітаміну С для зміцнення здоров'я людини», розповсюджено серед населення міста Чугуєва і Чугуївського району та у соціальних мережах. 5. Здійснено апробацію результатів науково-дослідницької роботи. Висновки:

Номер слайду 20

ppt
До підручника
Біологія 9 клас (Задорожний К. М.)
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
1139
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку