Раціональне харчування кожної людини складається з їжі тваринного і рослинного походження. Цінність продуктів визначається вмістом у них наступних речовин: білків, ліпідів, вуглеводів, мінеральних солей, води, та однією з головних умов є присутність достатньої кількості вітамінів.
Сутність досліджуваної проблеми полягає в тому, що в наш час людина за буденною працею відсунула питання свого здоров'я на другий план, а від цього, в першу чергу, страждає імунна система. Тому наше завдання – зберегти свій організм від стресів, навантажень та бактеріально-вірусних захворювань, які з кожним роком стають все небезпечнішими. І саме використання вітамінів у щоденному раціоні людини може захиститиїї організм.
Свіжі фрукти та овочі як джерела вітаміну С не завжди доступні, особливо в зимовий період. Тому загальновідомо, що великою популярністю користуються соки. Вони містять всі вітаміни та мікроелементи, а також клітковину та інші біологічно активні речовини, які містить і свіжий фрукт або овоч. На жаль, можливість питии свіжовиготовлені соки є не у всіх. Тоді населення обирає соки торгових марок України.
Таким чином, проведення дослідження щодо визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах є актуальним.
https://serikbiology.wordpress.com/metodichna-robota/ман/
1
Міністерство освіти і науки України
Департамент науки і освіти Харківської облдержадміністрації
Харківське територіальне відділення МАН України
Відділення: хімія та біологія |
ВМІСТ ВІТАМІНУ С У СОКАХ ТОРГОВИХ МАРОК УКРАЇНИ ТА ВИГОТОВЛЕНИХ У ПОБУТОВИХ УМОВАХ
Роботу виконала:
Ромашек Марія Юріївна, учениця 10-А класу Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області
Науковий керівник:
Сєрік Ольга Вадимівна, вчитель біології Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області, «спеціаліст І категорії»
Чугуїв – 2018
ТЕЗИ
ВМІСТ ВІТАМІНУ С У СОКАХ ТОРГОВИХ МАРОК УКРАЇНИ ТА ВИГОТОВЛЕНИХ У ПОБУТОВИХ УМОВАХ
Ромашек Марія Юріївна,учениця 10-А класу Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області;
Сєрік Ольга Вадимівна, вчитель біології Чугуївської загальноосвітньої школи
І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської ради, спеціаліст І категорії
Мета роботи: дослідження вмістувітаміну Су соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах.
Загальновідомо, що великою популярністю користуються соки. Вони містять вітаміни та мікроелементи, а також клітковину та інші біологічно активні речовини, які містить і свіжий фрукт або овоч. Проведення дослідження щодо визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах є актуальним.
Проаналізовано літературні джерелата інтернет-ресурсиз питання впливу вітаміну С на людський організм.
Проведено соціометричне дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах.
Проведено дослідження щодо вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах йодометричним методом. У результаті роботи було з’ясовано, що вміст вітаміну С у соках домашнього приготування та у соках ТМ «Наш сік» і ТМ «Sandora» містить майже в 3 рази більше аскорбінової кислоти, ніж соки ТМ «Садочок», ТМ «Rich» та ТМ «Jaffa». Отже, якщо хочемо поповнити свій організм вітаміном С, вживаємо соки торгових марок України або виготовляємо у побутових умовах.
Матеріали роботи опубліковано та апробовано на сайті освітнього проекту «На Урок» та отримано сертифікат № ДБ-181064497 у соціальній мережі https://www.facebook.com і на блозі вчителя біології Сєрік Ольги Вадимівни Чугуївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області.
ЗМІСТ
ВСТУП…………………………………………………………………….…….......... |
4 |
РОЗДІЛ 1. ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ…………………………………………………… |
6 |
1.1. Впливвітаміну С на людський організм……………...………………………... |
6 |
РОЗДІЛ 2. МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ РОБОТИ................................................................................................................. |
13 |
РОЗДІЛ 3. РЕЗУЛЬТАТИ ПРОВЕДЕНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ……………………….. |
15 |
3.1. Результати соціометричних досліджень………………………………………... |
15 |
3.2. Визначення вмісту вітаміну Су соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах…………………………………………...……… |
16 |
3.3. Апробація результатів науково-дослідницької роботи…………………….….. |
17 |
ВИСНОВКИ………………………...………………………………….……………... |
20 |
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ…………………………………………….. |
22 |
ДОДАТКИ…………………………………………………………………………….. |
24 |
ВСТУП
Актуальність теми. Раціональне харчування кожної людини складається з їжі тваринного і рослинного походження. Цінність продуктів визначається вмістом у них наступних речовин: білків, ліпідів, вуглеводів, мінеральних солей, води, та однією з головних умов є присутність достатньої кількості вітамінів.
Сутність досліджуваної проблеми полягає в тому, що в наш час людина за буденною працею відсунула питання свого здоров'я на другий план, а від цього, в першу чергу, страждає імунна система. Тому наше завдання – зберегти свій організм від стресів, навантажень та бактеріально-вірусних захворювань, які з кожним роком стають все небезпечнішими. І саме використання вітамінів у щоденному раціоні людини може захиститиїї організм.
Свіжі фрукти та овочі як джерела вітаміну С не завжди доступні, особливо в зимовий період. Тому загальновідомо, що великою популярністю користуються соки. Вони містять всі вітаміни та мікроелементи, а також клітковину та інші біологічно активні речовини, які містить і свіжий фрукт або овоч. На жаль, можливість питии свіжовиготовлені соки є не у всіх. Тоді населення обирає соки торгових марок України.
Таким чином, проведення дослідження щодо визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах є актуальним.
Мета роботи: дослідження вмістувітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах.
Завдання:
Об'єкт дослідження: біохімічна природа вітаміну С.
Предмет дослідження: вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах.
Методи дослідження: теоретичний: аналіз літературних та інтернет – джерел; лабораторний: визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах йодометричним методом; соціометричний: онлайн-опитування населення.
Характеристика роботи. Теоретичні аспекти вивчення впливу вітаміну С на людський організм розглянуто у першому розділі роботи «Огляд літератури». Встановлено, що вітамін С посилює реактивність і стійкість організму, підвищує рівень мобілізації його функціональних резервів і відновлює адаптаційні можливості. Прикладна цінність науково-дослідницької роботи полягає у розробці пам’ятки-буклету «ТОП-5 правил вживання та використання вітаміну С для зміцнення здоров'я людини» як основу для подальшого розповсюдження інформації серед жителів міста Чугуєва та Чугуївського районуі у соціальних мережах з метою інформувати населення.
Новизна роботи: вперше досліджено вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах; не здійснювалося онлайн-опитування населення з данного питання.
Опубліковано та апробовано результати науково-дослідницької роботи на сайті освітнього проекту «На Урок» та отримано сертифікат № ДБ-181064497, у соціальній мережі https://www.facebook.com та на блозі вчителя біології Сєрік Ольги Вадимівни Чугуївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області.
РОЗДІЛ 1
ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ
1.1. Впливвітаміну Сна людський організм
"…Вітамін С має таке величезне значення для нашого здоров'я, що я навіть не пригадую хвороби, при якій прийом цього вітаміну не призведе до поліпшеня. Яку хворобу не візьми: застуда або рак, гіпертонія або астма, у всіх цих випадках можна рекомендувати прийом цього вітаміну."
Роберт Аткінс, лікар-кардіолог [11]
Вітаміни (лат. vitae – життяі амін – речовина, що містить аміногрупу(-NH2)) – низькомолекулярні органічні сполуки різної хімічної природи, що необхідні для життєдіяльності живого організму в малих дозах, і не утворюються в самому цьому організмі в достатній кількості, через що повинні надходити із їжею. Таким чином, визначення певної речовини як вітаміну залежить від того, про який вид йдеться. Вітаміни – особлива група органічних речовин, що виконує важливі біохімічні функції в живих організмах. Ці органічні сполуки різної хімічної природи синтезуються головним чином рослинами, а також мікроорганізмами. Вітаміни в невеликих кількостях забезпечують нормальне протікання біохімічних і фізіологічних процесів шляхом регуляції обміну речовин в організмі людини.
Організму людини необхідні 13 різних вітамінів, добові потреби яких коливаються від 0,01 до 100 мг. Вони не виконують в організмі ані енергетичної, ані структурної функції, але є необхідними для використання тих сполук, які ці функції виконують, зокрема білків, ліпідів і вуглеводів. Більшість з вітамінів є попередниками коферментів, що беруть участь у багатьох ферментативних реакціях [1, 4].
Метаболічні шляхи біосинтезу вітамінів бувають дуже складними, тому для хемогетеротрофного організму може виявитись ефективнішим наявність цих сполук у їжі, аніж синтезувати усі ферменти, необхідні для їх утворення із простіших попередників. Проте така стратегія має суттєвий недолік – нестача певного вітаміну у дієті (гіпо- чи авітаміноз) призводить до серйозних розладів, що можуть бути смертельними.
Основні групи харчових продуктів (овочі, фрукти, м'ясо, риба, молочні продукти, яйця) багаті на вітаміни, хоча жоден продукт сам по собі не може повністю задовольнити потреби організму. Тому необхідно вживати збалансовану різноманітну їжу[5].
Надлишок вітамінів, розчинних у воді, виводиться із організму з сечею, проте жиророзчинні можуть накопичуватись у жировій тканині навіть до токсичних концентрацій і викликати патогенні стани – гіпервітамінози.
Авітаміноз, гіповітаміноз – це захворювання людей і тварин, що розвиваються внаслідок тривалого недостатнього забезпечення одним (моноавітамінози) або кількома (поліавітамінози) вітамінами.
Один з найнеобхідніших життєво важливих вітамінів є аскорбінова кислота, що не синтезується в організмі, а надходить лише з продуктами харчування. Цей потужний антиоксидант потрібен для захисту корисних речовин від дії вільних радикалів. Вітамін С навіть у невеликих кількостях активізує роботу імунної системи, підвищує еластичність кровоносних судин, збільшує опірність до хвороботворних бактерій.
Аскорбінова кислота(гамма-лактон 2,3-дегідро-L-гулонової кислоти, вітамін C) C6H8O6, відносно проста органічна кислота, яка міститься в свіжих фруктах (яблука, сливи, персики тощо) та овочах (морква, капуста, буряк, картопля тощо) і за фізико-хімічними властивостями відноситься до водорозчинних вітамінів [7], формула показана на рис. 1.1:
Рис. 1.1 Формула аскорбінової кислоти(вітамін С)[14]
Історія відкриття вітаміну С пов’язана з хворобою, яка в давні часи вражала саме моряків. Ознаками її були загальна слабкість, кровоточивість ясен, внаслідок чого випадали зуби, з'являлися висипання, крововиливи на шкірі. Це була цинга. Сильні, відважні моряки були безсилі перед цією хворобою, яка призводить до летального результату. Ніхто навіть і подумати не міг, що провиною всьому – неправильний раціон і брак вітаміну С.
Починаючи з 1795 року продукти рослинного походження: лимони, апельсини та інші цитрусові (джерело вітаміну С), стали обов'язковим складовим «продуктового кошика» моряків. До істини дійшли дослідним шляхом. Мало хто знає, яку таємницю зберігає в собі історія відкриття вітаміну. Коротко можна сказати так: намагаючись знайти шлях до порятунку, вчені і лікарі ставили експерименти над людьми.
Історія виникнення вітаміну С, а точніше історія дослідження його ролі, отримала подальший розвиток тільки в кінці ХХІ століття. В.В. Пашутін з'ясував, що хвороба моряків виникала через відсутність в їжі певної речовини. У 1912 році завдяки проведеним над морськими свинками харчовим дослідам, Хольст і Фреліх дізналися, що появі цинги перешкоджає речовина, яка через 7 років стала іменуватися вітаміном С. 1928 рік ознаменований виведенням його хімічної формули, в результаті чого була синтезована аскорбінова кислота.
Цікавий ще інший факт: Альберт фон Сент-Дьордь, першовідкривач вітаміну С, насправді відкрив цілий комплекс вітамінів і показав, що з біофлавоноїдами дія вітаміну С стає особливо потужною [2].
Аскорбінова кислота являє собою білі кристали, розчинні у воді і мають смак лимонного соку. Ця кислота зустрічається в чотирьох різних формах, так званих стереоізомерів. При цьому її атомарний склад завжди однаковий, молекула має іншу просторову побудову. Це дає вітаміну можливість у кожному випадку виконувати різні функції в процесі обміну речовин:
Вітамін С – потужний антиоксидант. Він відіграє важливу роль в регуляції окислювально-відновних процесів, бере участь у синтезі колагену і проколагену, обміні фолієвої кислоти та заліза, а також синтезі стероїдних гормонів і катехоламінів. Аскорбінова кислота також регулює згортання крові, нормалізує проникність капілярів, необхідна для кровотворення, надає протизапальну і протиалергічну дію [13].
Вітамін С є чинником захисту організму від наслідків стресу. Посилює репаративні процеси, збільшує стійкість до інфекцій. Зменшує ефекти впливу різних алергенів. Є багато теоретичних і експериментальних передумов для застосування вітаміну С з метою профілактики ракових захворювань. Відомо, що в онкологічних хворих через виснаження його запасів у тканинах нерідко розвиваються симптоми вітамінної недостатності, що вимагає додаткового їх введення.
Вітамін С поліпшує здатність організму засвоювати кальцій і залізо, виводити токсичні мідь, свинець і ртуть. Важливо, що в присутності адекватної кількості вітаміну С значно збільшується стійкість вітамінів В1, В2,A, E, пантотенової і фолієвої кислот. Вітамін С захищає холестерин ліпопротеїдів низької щільності від окислення і, відповідно, стінки судин від відкладення окислених форм холестерину.
Аскорбінова кислота миттєво потрапляє в кров, в клітини тіла, а також у міжклітинний простір. Своєї найвищої концентрації воно досягає в центральній нервовій системі й у корі наднирників. Цей вітамін перетворює амінокислоти в біогенні аміни, тобто в біологічно активні форми білка. Високий вміст вітаміну С і в лейкоцитах, білих кров'яних тільцях, що відіграють важливу роль в імунній системі.
Чим більше людина вживає білків, жирів, вуглеводів, тим більше їй необхідно вітаміну C. В організмі людини аскорбінова кислота не утворюється, і її накопичення відсутні. Необхідна кількість вітаміну С повинна щоденно надходити тільки з їжею [5]. В залежності від віку добова доза також різна, дані наведені в табл. 1.1:
Таблиця 1.1.
Добова потреба у вітаміні С в залежності від віку та періоду
Призначення |
Вік, періоди |
Добова потреба в мг |
Для дітей: |
0-6 місяців |
30 |
від 6 місяців до року |
35 |
|
1-3 роки |
40 |
|
4-6 років |
45 |
|
7-10 років |
45 |
|
11-14 років |
50 |
|
Для дорослих: |
від 15років |
60 |
у період вагітності |
70 |
|
у період лактації |
95 |
|
у період застуди |
до 200 |
Але сучасні американські біохіміки радять принаймні в два рази збільшити рекомендовані дози, так як слід додати фактори: неправильне харчування,слабке засвоєння вітаміну в шлунково-кишковому тракті. Все це змушує істотно збільшити споживання вітаміну. Краще ділити добову дозу вітаміну С на кілька частин. Організм швидко витрачає вітамін, як тільки його отримує. Набагато корисніше підтримувати постійно високу концентрацію, чого легко досягти, поділивши сумарну денну дозу на декілька менших, прийнятих протягом дня. Рекомендується підвищувати і знижувати дозу вітаміну С поступово. Молодий організмкраще засвоює вітамін С, ніж літній, тому в осіб похилого віку потреба у вітаміні дещо підвищується [10].
Для того, щоб поповнити запас вітаміну C в організмі, необхідно звернутися до рослинних продуктів в період їх цвітіння. Листя дерев, трави, кукурудза, пшениця та інші злаки містять у цей час багато вітаміну С. Невичерпним джерелом аскорбінової кислоти є сирі фрукти і овочі. Вміст вітаміну С в деяких продуктах харчування наведений в табл. 1.2:
Таблиця 1.2
Вміст вітаміну С в деяких продуктах
Продукт, 100 г |
Вітаміну C, мг |
Авокадо |
16 |
Ананас свіжий |
24 |
Ананас консервований |
9 |
Кавун |
6 |
Банани |
23 |
Виноград |
4 |
Вишні свіжі |
6-8 |
Горох свіжий у стручках |
25 |
Капуста броколі |
118-120 |
Капуста варена ( білоголова) |
28 |
Капуста квашена( білоголова) |
69 |
Капуста свіжа ( білоголова) |
69 |
Полуниця |
60 |
Лимон |
50 |
Цибуля зелена молода |
24 |
Цибуля ріпчаста |
9 |
Малина |
24 |
Мандарини |
31 |
Перець зелений |
100 |
Петрушка |
193 |
Гарбуз |
8 |
Тому, сирі фрукти та овочі і консервовані та варені наведені в таблиці лише для порівняння. Наведені цифри наочно демонструють, що фрукти і овочі в сирому вигляді – найбагатші джерела вітаміну С, але слід пам'ятати, що вміст цього вітаміну зменшується по мірі збільшення часу зберігання [9].
Виділяють наслідки дефіцитних станів вітаміну С, які призводять до:
Таким чином, у першому розділі науково-дослідницької роботи «Огляд літератури» проаналізовано літературні джерелата інтернет-ресурси з питання впливу вітаміну С на людський організм. Теоретичний аналіз наукової літератури та інтернет-ресурсів дозволив визначити зміст понять: вітаміни, авітаміноз, гіпервітаміноз, гіповітаміноз, аскорбінова кислота. Розглянуто і підтверджено, що вітамін С посилює реактивність і стійкість організму, підвищує рівень мобілізації його функціональних резервів і відновлює адаптаційні можливості людського організму. Добова потреба людини у вітаміні С залежить від віку та періодів життя, а невичерпним джерелом аскорбінової кислоти є сирі фрукти та овочі. Встановлено, що вітамін С не тільки впливає на здоров'я нашого організму в цілому, але і збільшує тривалість життя, оскільки без нього не створюються і не оздоровлюються сполучні тканини, неможливий обмін речовин, окислювально-відновні процеси.
РОЗДІЛ 2
МАТЕРІАЛИ ТА МЕТОДИ НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ РОБОТИ
Дослідження проводилися з 01.10.2018 – 22.11.2018 року на базі Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області, фрагменти показано на рис. 2.1:
Рис. 2.1Дослідження, які проводилися на базі Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області
Матеріалом роботи є соки торгових марок України: ТМ «Садочок», ТМ «Наш сік, ТМ «Sandora», ТМ «Rich», ТМ «Jaffa» та виготовлені в побутових умовах: свіжовиготовлений і термічно оброблений, фрагменти показано на рис. 2.2:
Рис. 2.2 Матеріал роботи: соки торгових марок Українита
виготовлені в побутових умовах
Визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених в побутових умовах здійснювалось йодометричним методом. Для проведення дослідження необхідним обладнанням є: мірний стакан або пробірки, до яких наливаємо сік 2 – 5 мл, додаємо води та доводимо до об’єму 10 мл. Потім додаємо крохмального клейстеру і в пробірку капаємо з піпетки розчин йоду.
Техніка дослідження йодометричним методом заснована на тому, що молекули аскорбінової кислоти легко окислюються розчином йоду. Як тільки йод окислить всю аскорбінову кислоту, наступна крапля, прореагувавши з крохмалем, пофарбує в синій колір [6], фрагменти показано на рис. 2.3:
Рис. 2.3 Визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених в побутових умовах йодометричним методом
Соціометричний метод дослідження: онлайн-опитування населення з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах на блозі вчителя біології Сєрік Ольги Вадимівни Чугуївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області [15].
Таким чином, в другому розділі «Матеріали та методи науково-дослідницької роботи»дослідження проводилися з 01.10.2018 – 22.11.2018 року на базі Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області. Матеріалом роботи є соки торгових марок України та виготовлені в побутових умовах. Застосовано методи дослідження: йодометричний та соціометричний.
РОЗДІЛ 3
РЕЗУЛЬТАТИ ПРОВЕДЕНИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
3.1. Результати соціометричних досліджень
Проведеносоціометричне дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах (додаток А). В онлайн-опитуванні проголосувало 630 респондентів, результати зазначені у табл. 3.1 та показано на діаграмі рис. 3.1:
Таблиця 3.1
Соціометричне дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах
№ |
Соки торгових марок України та виготовлені у побутових умовах |
Кількість голосів |
Відсотки, % |
1. |
ТМ «Садочок» |
149 |
24% |
2. |
ТМ «Sandora» |
101 |
16% |
3. |
ТМ «Rich» |
87 |
14% |
4. |
ТМ «Наш сік» |
113 |
18% |
5. |
ТМ «Jaffa» |
85 |
13% |
6. |
Самостійно готую собі сік |
95 |
15% |
Всього |
630 |
100% |
Рис. 3.1Результати соціометричного дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах
Аналіз результатів онлайн-опитування з питання вибору соків торгових марок Україниза вмістом вітаміну С у власному споживанні показав, що найбільшу перевагу надають ТМ «Садочок» - 24% (149 голосів), ТМ «Наш сік» - 18% (113 голосів) та ТМ «Sandora» - 16% (101 голосів). Самостійно виготовлені соки у побутових умовах обирають 15% (95 голосів), ТМ «Rich» 14% (87 голосів) та ТМ «Jaffa» 13% (85 голосів). Ці дані враховано при проведенні дослідження.
3.2. Визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах
На базіЧугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області проведено дослідження: «Визначення вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах».
У процесі промислової обробки соків аскорбінова кислота руйнується. Але в промисловому виробництві всі загублені вітаміни вводяться додатково. У зв'язку з цим було досліджено вміст вітаміну С при виборі соків торгових марок України та порівняння із свіжовиготовленим і термічно обробленим соком виготовлених у побутових умовах, результати показано у табл. 3.2 та у діаграмі рис. 3.2:
Таблиця 3.2
Вміст вітаміну С у соках торгових марок України
та виготовлених у побутових умовах
№ |
Соки торгових марок України та домашнього приготування |
Кількість витраченого розчину йоду (краплі) |
1. |
Контрольна проба з вітаміном С |
8 |
2. |
ТМ «Садочок» |
1 |
3. |
ТМ «Наш сік» |
2 |
4. |
ТМ «Sandora» |
4 |
5. |
Свіжовиготовленийсік у побутових умовах |
4 |
6. |
Самостійно виготовленийсік упобутових умовах термічно оброблений |
7 |
7. |
ТМ «Rich» |
1 |
8. |
ТМ «Jaffa» |
1 |
Рис. 3.2Вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах
Аналіз результатів дослідження дав підстави зробити висновок: сік домашнього приготуваннясвіжовиготовлений та термічно оброблений, ТМ «Sandora» і ТМ «Наш сік» містять аскорбінову кислоту майже в 3 рази більше ніж соки ТМ «Садочок», ТМ «Rich» та ТМ «Jaffa». Отже, якщо хочемо поповнювати свій організм аскорбіновою кислотою, вживаємосоки торгових марок України або самостійно виготовлені у побутових умовах.
3.3. Апробація результатів науково-дослідницької роботи
За результатами проведених лабораторних та соціометричних методів дослідження щодо вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах розроблено пам’ятку-буклет «ТОП-5 правил вживання та використання вітаміну С для зміцнення здоров'я людини» (додаток Б) та розповсюджено серед населення міста Чугуєва та Чугуївського району, результати показано на рис. 3.3:
Рис. 3.3 Інформування населення міста Чугуєва та Чугуївського району
Матеріали роботи апробовано в соціальній мережі https://www.facebook.com як основу для розповсюдження інформації серед населення та на блозі вчителя біології Сєрік Ольги Вадимівни Чугуївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області, результати показано на рис. 3.4:
Рис. 3.4 Апробація результатів дослідження
Опубліковано та апробовано результати науково-дослідницької роботи на сайті освітнього проекту «На Урок» та отримано сертифікат № ДБ-181064497 (додаток В).
Таким чином, у третьому розділі «Результати проведених досліджень» онлайн-опитування «Вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах» показав, що найбільшу перевагу надають ТМ «Садочок» - 24% (149 голосів), ТМ «Наш сік» - 18% (113 голосів) та ТМ «Sandora» - 16% (101 голосів). Самостійно виготовлені соки у побутових умовах обирають 15% (95 голосів). Ці дані враховано при проведенні дослідження. Визначено вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах та отримано наступні результати: сік домашнього приготуваннясвіжовиготовлений та термічно оброблений,ТМ «Sandora» і ТМ «Наш сік»містить аскорбінову кислоту майже в 3 рази більше ніж соки ТМ «Садочок», ТМ «Rich» та ТМ «Jaffa».Матеріали науково-дослідницької роботи апробовано на сайті освітнього проекту «На Урок» та отримано сертифікат № ДБ-181064497, у соціальній мережі https://www.facebook.com та на блозі вчителя біології Сєрік Ольги Вадимівни Чугуївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області.
ВИСНОВКИ
У науково–дослідницькій роботі досліджено вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах та досягнено наступних результатів:
1. Проаналізовано літературні джерелата інтернет-ресурси з питання впливу вітаміну С на людський організм. Теоретичний аналіз наукової літератури та інтернет-ресурсів дозволив визначити зміст понять: вітаміни, авітаміноз, гіпервітаміноз, гіповітаміноз, аскорбінова кислота. Розглянуто і підтверджено, що вітамін С посилює реактивність і стійкість організму, підвищує рівень мобілізації його функціональних резервів і відновлює адаптаційні можливості людського організму. Добова потреба людини у вітаміні С залежить від віку та періодів життя, а невичерпним джерелом аскорбінової кислоти є сирі фрукти та овочі. Встановлено, що вітамін С не тільки впливає на здоров'я нашого організму в цілому, але і збільшує тривалість життя, оскільки без нього не створюються і не оздоровлюються сполучні тканини, неможливий обмін речовин, окислювально-відновні процеси.
2. Проведено соціометричне дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах. Онлайн-опитування населення показало, що найбільшу перевагу надають ТМ «Садочок» - 24% (149 голосів), ТМ «Наш сік» - 18% (113 голосів) та ТМ «Sandora» - 16% (101 голосів). Самостійно виготовлені соки у побутових умовах обирають 15% (95 голосів). Ці дані враховано при проведенні дослідження.
3. Визначено вміст вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах йодометричним методом на базі Чугуївської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області з 01.10.2018 – 22.11.2018 року. Аналіз результатів дослідження дав підстави зробити висновок: сік домашнього приготування свіжовиготовлений та термічно оброблений, ТМ «Sandora» і ТМ «Наш сік» містять аскорбінову кислоту майже в 3 рази більше ніж соки ТМ «Садочок», ТМ «Rich» та ТМ «Jaffa». Отже, якщо хочемо поповнювати свій організм аскорбіновою кислотою, вживаємо соки торгових марок України або самостійно виготовлені у побутових умовах.
5. Здійснено апробацію результатів науково-дослідницької роботи.Матеріали науково-дослідницької роботи апробовано на сайті освітнього проекту «На Урок» та отримано сертифікат № ДБ-181064497, у соціальній мережі https://www.facebook.com та на блозі вчителя біології Сєрік Ольги Вадимівни Чугуївської загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів № 2 Чугуївської міської ради Харківської області.
СПИСОКВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ
11. http://wiki.ciit.zp.ua/index.php/Аскорбиновая_кислота
12. http://www.vitamin.com.ua/ua/catalog/pr=57
13. https://ukrhealth.net/shho-mi-dijsno-znayemo-pro-vitamin-s/
14.https://www.google.com.ua/search?q=Формула+аскорбінової+кислоти&client=opera&hs=UU6&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjgu2OorvWAhVLG5oKHQHhDwMQ_AUICigB&biw=1024&bih=490
15. https://serikbiology.wordpress.com/metodichna-robota/ман/
Додаток А
Соціометричне дослідження з питання вмісту вітаміну С у соках торгових марок України та виготовлених у побутових умовах
Додаток Б
Пам’ятка-буклет
«ТОП-5 правил вживання та використання вітаміну С
для зміцнення здоров'я людини»
Додаток В
Апробація результатів науково-дослідницької роботи