Повага до їжі завжди була національною рисою характеру наших людей . Полотняна скатертина була навіть в самому бідному будинку. Дякуючи скатертині, найскромніша трапеза виглядала урочисто. До приданого кожної дівчини – і бідної, і багатої – входила столова білизна: скатертини, серветки, рушники, нерідко виткані та оздоблені самою нареченою.
Серветки вважаються найбільш важливими предметами у прикрасі столу. Існують кілька видів серветок: полотняні та паперові. Перший вид серветок використовується під тарілки з великою глибиною, якщо на столі немає закусочного посуду, або на коліна. Паперові серветки зазвичай кладуть у центр столу на відстань витягнутої руки від гостя. Для особливого виду серветку можна згорнути в яку-небудь гарну форму, наприклад, троянду, корабель, лебедя чи в будь-яку геометричну фігуру.
Прилади розкладайте таким чином:будь-які ножі кладіть справа, таким чином, щоб ріжуча частина була звернена до тарілки;столову ложку кладіть також праворуч, так, щоб опукла її частина опинилася внизу;вилки після сервірування столу повинні виявитися зліва, при цьому зубці їх будуть спрямовані вгору.