Презентація "Шануй себе та інших"

Про матеріал
Внутрішній світ кожної людини унікальний і неповторний. За допомогою презентації діти навчаться цінувати самого себе, свою індивідуальність; цінувати особливі якості інших людей; поважати відмінні від твоїх погляди, смаки й уподобання; розуміти і висловлювати свої почуття; зважати на почуття інших.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ти – особливий. Ми – особливі. Про почуття та співчуття.

Номер слайду 2

Твій найкращий друг. А чи знаєш ти, хто — твій найкращий і найближчий друг/подруга? Це — ти. Саме так, не дивуйся. Тобі неодмінно треба налагодити добрі стосунки з собою хоча б тому, що це впливає й на твої стосунки з іншими людьми. Твоє ставлення до самого(ої) себе називається самооцінкою. Нерідко вона залежить від того, як до тебе ставляться інші люди, зокрема дорослі. Якщо тебе хвалять, то й ти вважаєш себе хорошим(ою). А коли сварять, то й ти про себе не найкращої думки. Та вже давно помічено: як людина думає про себе, так вона і поводиться. Завжди стався до себе як до обдарованої, доброї і порядної людини. Вважай себе гідним(ою) любові, поваги й усього найкращого в житті.

Номер слайду 3

Дискримінація Усі люди різняться між собою. Одні мають білий колір шкіри, інші — чорний або жовтий; одні люди високі, інші — невисокі на зріст; одні — стрункі, інші — повні. Звісно, на ці відмінності звертають увагу. Але це не означає, що хтось є кращим за інших. Хоча в історії були випадки, коли люди лише через колір шкіри чи соціальне походження принижували інших людей, вважали їх гіршими за себе. Таке явище називають дискримінацією. Дискримінація не виникає на порожньому місці. Вона починається з того, що певній групі людей приписують лише негативні риси — лінощі, недоумкуватість або схильність до злочинів. Чи помічали ви, як іноді поведінка або риси характеру окремої людини несправедливо переносяться на її рідних, друзів, часом навіть сторонніх людей однієї з нею статі, національності або віку? Наприклад, коли хтось каже: «Усі вони (дівчата, хлопці, діти, дорослі) однакові!» або «Чого від них чекати, вони ж приїхали з міста (села)?»Таке ставлення називають упередженим. Воно ображає і може призвести до дискримінації. Тому важливо навчитися помічати в людях їхні особливі риси.

Номер слайду 4

Толерантність Дуже важливо сприймати людей такими, якими вони є, навіть коли їхні уподобання у спорті чи, скажімо, в мультфільмах відмінні від твоїх. Адже якщо припускати, що іншим має подобатися те, що й тобі, то постійно розчаровуватимешся. А це пригнічує, заважає спілкуватись і налагоджувати добрі стосунки. Здатність поважати погляди й уподобання інших людей незалежно від того, чи збігаються вони з твоїми, є одним із найважливіших умінь. Його називають толерантністю. Вчимося толерантностіОтже, толерантність — це доброзичливість, визнання за кожною людиною права бути іншою і поважання цього права. І неодмінно пошук компромісу — того, що зближує, а не роз’єднує людей з різними поглядами.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Для чого потрібні почуття. Щодня у твоєму житті відбувається чимало подій, які не залишають тебе байдужим(ою) і викликають різні почуття. Небезпечні події зазвичай породжують неприємні почуття — страх, гнів, образу, а добрі новини й події — задоволення, вдячність, цікавість. Коли тобі нічого не загрожує, ти спокійний(а) і задоволений(а). А як втратив(ла) щось важливе (наприклад, друзі переїхали до іншого міста), тебе огортає сум. Якщо хтось кепкує або зневажливо висловлюється про тебе, ти ображаєшся. А коли відбирають те, що тобі належить, у душі мимоволі закипає гнів. На перший погляд здається, що неприємні почуття — це вади і їх треба долати. Та хіба не почуття страху час від часу попереджає нас про небезпеку, втримує від необачних кроків або змушує швидко діяти? Від того, що такі почуття неприємно переживати, вони не втрачають цінності. Почуття — це неначе пристрій, який повідомляє: «Все гаразд, тобі нічого не загрожує» або «Обережно! Це небезпечно!»Почуття допомагають людям пізнавати світ і краще пристосовуватися до нього.

Номер слайду 7

Почуття та емоціїКоли почуття є швидкоплинними, їх називають емоціями. Емоції — це миттєва реакція на якусь подію, людину, тварину, і вони не завжди збігаються з нашими почуттями до них. Наприклад, хлопчик або дівчинка любить свого собаку. Це почуття. Але буває, що він чи вона сердяться на нього за те, що погриз улюблені кросівки. Це емоція. Та вона швидко мине, а любов до чотирилапого друга залишиться. Вияв почуттів без слів. Людина може виявляти і розуміти почуття без слів. Коли вона радіє, це видно з блиску в її очах, задоволеного виразу обличчя, усмішки. Ми дізнаємося про це навіть з радісного голосу у телефоні. 

Номер слайду 8

Радість, горе, здивування, Смуток, спокій, хвилювання – Це емоції, мій друже І вони важливі дуже. Як корисні позитивні: Сміх і радість, спокій теж! Злість і смуток – негативні. За емоціями стеж! Швидко негативний настрій Зіпсує здоров’я, знай. Не сумуй, жартуй, всміхайся, Завжди добрий настрій май!

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Як висловити свої почуття. Стриманість донедавна вважалася чи не головною ознакою вихованості. Непристойно було на людях виявляти свій страх, гнів, сум чи навіть радість. Тепер лікарі з’ясували, що холодні, стримані люди частіше хворіють і мають більше психологічних проблем. Тому вони радять відверто висловлювати свої почуття (мал. 36).

Номер слайду 12

А як бути з вихованістю? Хіба це чемно — кричати на того, хто тебе розсердив? Невже це допоможе владнати суперечку? Звісно, ні. Тому змалку треба вчитися висловлювати ці почуття так, щоб нікого не ображати. Передусім слід навчитися висловлювати їх, доки вони ще не набрали сили. Уяви, що у твій черевик потрапив камінчик. Спершу ти його слабко відчуваєш і, не звертаючи уваги, йдеш далі. Потім він починає муляти сильніше, а з часом біль посилюється, стає нестерпним. Ти скидаєш черевик і витрушуєш камінчик. Але, може, ти терпів занадто довго й тому поранив ногу?Співчуття. Співпереживання, співчуття — це те, що робить людину людиною. Це вміння поставити себе на місце іншого, зрозуміти і відчути те, що й він. Ти можеш навчитися відчувати внутрішній світ людей іншої статі, віку, віри, культури і виховання. Це вміння допоможе тобі побачити світ очима цих людей, і ти зрозумієш, який він цікавий і багатогранний. Це також допоможе ладнати з батьками, вчителями і знаходити друзів. Завжди стався до людей так, як ти хочеш, щоб вони ставилися до тебе.

Номер слайду 13

ПІДСУМКИ Кожен із нас — унікальна і неповторна особистість, яка заслуговує на любов, повагу і все найкраще у житті.Інші люди, хоч і відрізняються від нас, також унікальні й неповторні. Ми маємо толерантно ставитися до них і пам’ятати, що про смаки й уподобання краще не сперечатися. Різні події не залишають нас байдужими і викликають певні почуття — приємні і неприємні. Приємні повідомляють, що нам нічого не загрожує, а неприємні сигналізують про небезпеку чи порушення наших прав. Ми маємо зважати на свої почуття і вчасно повідомляти про них. Але так, щоб нікого не ображати. Для цього треба навчитися ставити себе на місце іншої людини, уявляти, що вона думає і відчуває.

Номер слайду 14

Опрацюйте параграфи 11-13 (ст. 57-71)Виконайте перевірочні тестові завдання з теми, перейшовши за посиланнямhttps://naurok.com.ua/test/join?gamecode=9391651 3. Підготуватися до узагальнюючого уроку, повторити теми «Здоров'я людини», «Психічна і духовна складові здоров'я»

pptx
Додано
21 листопада 2021
Переглядів
1479
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку