Презентація "Шедеври, створені природою"

Про матеріал

Презентація "Шедеври створені природою" містить унікальні пам*ятки природи різних куточків світу. Дану презентацію можна використати на урокх в 6,7 класах, при проведенні усного географічного журналу .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шедеври, створені природою. Автор презентації: Виноградова Л. А.

Номер слайду 2

Наскільки б витонченими і майстерними не здавалися твори сучасних художників, скульпторів і архітекторів, їм ніколи не перевершити творіння природи.

Номер слайду 3

Каньйон антилопи, штат Арізона, СШАЦе дивовижне природне творіння розташоване на півночі штату і належить племені Навахо – щоб потрапити туди, необхідно заплатити індіанцям мито за прохід по їх території і найняти провідника. Каньйон формувався довгі мільйони років в результаті ерозії червоного пісковика під дією води і вітру. Побувавши там кажуть, що коли світло грає на піщаних стінках каньйону, це виглядає неймовірно красиво.

Номер слайду 4

Дорога гігантів, або Стежка велетнів, північно-східне узбережжя ІрландіїВажко повірити, але Стежка велетнів– це продукт швидкого охолодження лави, яка, тріскаючись, утворила базальтові стовпи, які в перерізі являють собою майже ідеальні шестигранники. Просідаючи з плином часу, порода перетворилася на колони, яких зараз налічується більше 40 тисяч. Стародавні кельти вірили, що ці стовпи вколотив в землю велетень Фінн Мак. Кул, коли будував дорогу до Гебридських островів, щоб битися з гігантом, що жив на них. Зараз неймовірне природне утворення входить до списку об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Номер слайду 5

Велике призматичне джерело, Єллоустонский національний парк, СШАНеймовірні кольори узбережжя водойми пояснюються життєдіяльністю пігментованих бактерій. Мікроорганізми можуть бути самих різних відтінків – від яскраво-червоного до насичено-зеленого – залежно від співвідношення хлорофілу і каротиноїдів, що містяться в них. До речі, цікаво, що в центрі джерела вода абсолютно стерильна через вплив високих температур.

Номер слайду 6

Памуккале, Туреччина. Назва цього разючого природного об’єкта в перекладі з турецької означає «Бавовняний замок». Розташовані у вигляді тераси водойми з вапняковими стінами (так званий травертин) з’явилися в результаті відкладення солей з гарячих джерел, багатих мінералами. Багато туристів, незважаючи на заборону, занурюються в ці природні «джакузі», глибина яких не перевищує одного метра. 

Номер слайду 7

Острів Сокотра, Ємен. Острів, а точніше, цілий архіпелаг з чотирьох островів – це чудове творіння природи, Сокотра відомий, перш за все, своєю незвичайною рослинністю. Однією з найзнаменитіших пам’яток острова є драцена кіноварно-червона – дерево, що виростає тільки в цих місцях, також як і сокотринська пустельна троянда, її ще іноді називають «пляшковим деревом».

Номер слайду 8

В цілому, близько 37% видів рослин, що ростуть на Сокотрі, не зустрічаються більше ніде.

Номер слайду 9

Річка Каньо-Крісталес, Колумбія. Місцеві жителі часто називають її «рікою п’яти кольорів», тому що вода тут може бути червоною, синьою, жовтою, чорною або зеленою залежно від кольору водоростей, які бурхливо ростуть тут у проміжок між закінченням сезону дощів і початком посухи. Як правило, переважає червоний відтінок, проте в деяких місцях річка грає всіма кольорами веселки через вигадливу змішання різних потоків.

Номер слайду 10

Печера Лечугія, штат Нью-Мексико, СШАПро існування печери дізналися тільки в 1986р. Стіни Лечугії складаються з безлічі різноманітних мінералів, а протяжність печери становить приблизно 210 км – таким чином, це п’ята серед відомих людям найдовших печер у світі. Тут дуже багато унікальних мінералогічних утворень на кшталт гіпсових люстр розміром близько шести метрів, що приваблює сюди безліч туристів з усього світу.

Номер слайду 11

Шоколадні пагорби, провінція Бохоль, Республіка Філіппіни. Твір геологічного мистецтва представляє собою величезну кількість пагорбів, вкритих рослинністю, яка під час сухого сезону стає коричневою – саме тому природні височини отримали таку назву. На території приблизно в 50 км² розташоване, за різними даними, від 1260-ти до 1776-ти пагорбів. Місцеві жителі пов’язують появу Шоколадних пагорбів з двома велетнями, що давним-давно зійшлись тут у битві – гіганти жбурляли один в одного величезні брили, а коли помирилися, ніхто не спромігся прибрати «безлад». За версією вчених, пагорби виникли в результаті підйому коралових покладів під впливом водної та вітрової ерозії.

Номер слайду 12

Озеро Моно, Каліфорнія, СШАУзбережжя солоного водоймища схоже на фантастичне місто, проте всі башти й цілі палаци цього «архітектурного ансамблю» з’явилися на світ в результаті хімічних реакцій між кальцієм, що містяться у водах гарячих джерел, і мінеральними солями озера. Тим не менш, людина все ж доклала руку до появи «міста»: башти раніше були дном озера і стали видні лише після того, як Моно обміліло через відбір води з річок, що живлять його. Рівень Моно знизився приблизно на 15 метрів.

Номер слайду 13

Хвиля, Схил Койот Бют, кордон штатів Арізона і Юта, США Одне з найбільш приголомшливих місць на планеті утворилося в результаті ерозії червоного пісковика. Спільна праця двох природних архітекторів – води і вітру може посперечатися за красою з кращими творіннями людини. Кількість користувачів цього унікального геологічного феномена, який почав формуватися більше 200 млн років тому, строго обмежена через крихкість різнобарвної породи: квитки, що дають право насолодитися непередаваним видовищем, розподіляються за допомогою лотереї.

Номер слайду 14

Печери світлячків Вайтомо, Нова Зеландія. Світову популярність вапняковим печерам принесли грибні комарики виду Arachnocampa luminosa, які водяться тільки в Новій Зеландії. Комахи дуже яскраво світяться в темряві, що перетворює печери в щось фантастично неземне. Звідусіль струмує м’яке синьо-зелене сяйво, що відбивається в підземній річці (в перекладі з мови маорі «вай» означає «вода», а «Томо» -. «Отвір, воронка»), що створює враження, ніби ти знаходишся прямо посеред Чумацького Шляху .

Номер слайду 15

Скелі Улін’юань, Китай. Величезні стовпи з кварцу і пісковика схожі на стовбури велетенських дерев. Ці скелі послужили прообразом знаменитих літаючих гір з художнього фільму «Аватар». До речі, один з піків в парку Чжанзянцзе висотою близько 1079-ти метрів, що носив ім’я «Південна небесна колона», після феноменального успіху картини Джеймса Кемерона перейменували в «Алілуя Аватар».

Номер слайду 16

Печера кристалів, штат Чіуауа, Мексика. Печера кристалів була виявлена в 2000р. Унікальна природна пам’ятка не схожа ні на що на світі через величезні кристали селеніту (різновид гіпсу). Найбільший з них досягає 11 метрів в довжину і 4 метри в перерізі, а вага його становить 55 тонн. Враховуючи швидкість росту кристалів, можна припустити, що «інтер’єр» печери формувався багато мільйонів років. У печері дуже жарко (до +58°C), а вологість коливається в межах 90-100%.

Номер слайду 17

Каньйон Брайс, СШАІндіанці вважали, що це древні велетні, яких бог обману Койот перетворив на кам’яні статуї. Звичайно, більш правдоподібним виглядає наукове пояснення появи цих химерних гігантів – ерозія м’яких осадових порід, викликана водою, вітром і льодом. Строго кажучи, це навіть не зовсім каньйон, а щось на зразок природного амфітеатру, заповненого величезними «глядачами» та «акторами» з піщанику. 

Номер слайду 18

Лентикулярні (лінзові) хмари. Лентикулярні (лінзові) хмари – досить рідкісне природне явище. Вони утворюються на гребенях повітряних хвиль або між двома шарами повітря. Характерною особливістю таких хмар є те, що вони не рухаються, яким би сильним не був вітер.

Номер слайду 19

Веселкові хмари. Метеорологи називають ці хмари “пілеус”, що означає “фригійський ковпак”: вони формуються, коли пара кристалізується в крижинки однакової форми під впливом швидкого висхідного штормового потоку.

Номер слайду 20

Загадкова пустеля Наска в Перу. Знаменита на весь світ пустеля Наска з її загадковими малюнками, лініями та геометричними фігурами знаходиться на півдні Перу, в 400 км від Ліми і в 50 км від тихоокеанського узбережжя. Це одне з найбільш посушливих місць на Землі, тут випадає всього близько 2,5 см опадів на рік — менше, ніж у пустелі Гобі.

Номер слайду 21

Мамонтова печера, СШАТворцем такого унікального і неповторного лабіринту, що складається з підземних залів і безлічі коридорів, є сама природа. Печера, що має досить солідний вік – десять мільйонів років, вся немов виткана з дуже міцних гірських порід, а от в якості прикраси для неї підійшли вигадливі природні застиглі водоспади.

Номер слайду 22

Мармурові печери ЧиліМaрмурoвi пeчeри були cтвoрeнi бiльшe 6200 рoкiв тoму i знaxoдятьcя в цeнтрi нaйбiльшoгo oзeрa в Пaтaгoнiї. Зaлeжнo вiд кутa пaдiння coнячниx прoмeнiв кoлiр вoди зaбaрвлeний в рiзнi вiдтiнки. Кoлiр зaлeжить тaкoж вiд пoгoди i пoри рoку.

Номер слайду 23

Вулкан Даллол, Африка. Вулкан Даллол – розміщений на 48м нижче рівня моря і є найнижчим вулканом на суходолі. Сірка при взаємодії з іншими мінералами надає зеленуватого забарвлення.

Номер слайду 24

Кам'яний ліс Мадагаскару. Значна частина цього заповідника – це гряди зубців з вапняку. Це і є той самий «Кам’яний ліс» Мадагаскару. Назва цього заповідника в перекладі з малагасійського звучить як «ходити навшпиньки». Подивившись на унікальний карстовий ландшафт, розумієш, що іншим спосіб пересуватися по заповіднику тут не вдасться.

Номер слайду 25

Долина смерті, СШАСеред цього голого простору розкидані валуни – на вигляд звичайнісінькі, розмірами від футбольного м’яча до півтонни вагою. І камені ці мають властивість міняти своє місце розташування, залишаючи видимі сліди свого пересування. І це не єдине на планеті таке місце.

Номер слайду 26

Сольове озеро БолівіїТовщина солі складає 10 метрів. Це озеро містить більше 10 мільярдів тонн солі. Коли озеро покривається водою, в нім відбивається кожна хмаринка.

Номер слайду 27

Літератураhttp://vsviti.com.uahttps://uk.wikipedia.org

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Туровець Олександр Антонович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кадук Алінка
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Цибульська Юлія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 лютого 2018
Переглядів
2042
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку