Презентація " Шевченко-художник"

Про матеріал
Презентація до уроку образотворчого мистецтва, розроблена з метою ознайомлення учнів з Шевченком як художником.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шевченко- художник. Презентація уроку образотворчого мистецтва 6 клас Корж Т. Ф.

Номер слайду 2

Відгадати ребус

Номер слайду 3

Деяких людей природа щедро обдарувала багатьма талантами. Таким був і Тарас Шевченко - великий народний поет, мислитель, один з найвидатніших майстрів українського живопису та графіки.

Номер слайду 4

Тарас Григорович Шевченко народився в сім’ї кріпака, але в одинадцять років залишився круглим сиротою. Він змалку відчув потяг до малювання. Прагнучи оволодіти мистецтвом малярства, «пішов у науку» до дяків-малярів, але замість навчання вони примушували хлопця прислужувати їм.

Номер слайду 5

Незабаром управитель пана Енгельгардта повернув п’ятнадцятирічного хлопця до поміщицького двору, панським «козачком». Подорожуючи зі своїм паном, Шевченко за будь-якої нагоди копіював репродукції, картини, виконані народними майстрами. Репродукція – відтворення картини або рисунку засобами друку.

Номер слайду 6

У 1832 р. пан Енгельгардт віддав Шевченка для навчання петербурзькому художнику-декоратору В. Ширяєву. В його артілі молодий учень засвоїв різні техніки живопису: аквареллю, олійними та клейовими фарбами. Під час «білих» ночей Шевченко любив малювати в Літньому саду Петербурга. Одногоразу за цим заняттям його побачив учень Академії мистецтв І. Сошенко. Він познайомив Шевченка з поетом В. Жуковським і художником К. Брюлловим.

Номер слайду 7

Шевченко багато чув про Брюллова, захоплювався його творами Малюнки Шевченка надзвичайно сподобалися Брюллову. Він намалював портрет В. Жуковського, який потім розіграли в лотерею, а на виручені гроші (2500 карбованців) Шевченка викупили з кріпацтва. Це сталося 1 квітня 1838 року.

Номер слайду 8

Наступного ж дня Шевченко почав відвідувати рисувальні класи Академії, де успішно навчався, одержував високі оцінки. Тричі його нагороджували срібними медалями. У цей час він захоплювався творчістю «божественного» Карла - так сучасники називали Брюллова. Серед творів цього періоду відзначаються «Циганка-ворожка», «Катерина», серія офортів «Мальовнича Україна», «Портрет Є. Гребінки».

Номер слайду 9

Після навчання в Академії мистецтв Шевченко повернувся в Україну. За дорученням Київської археографічної комісії він протягом майже двох років подорожував Україною і робив замальовки пам’яток старовини.

Номер слайду 10

У 1847 році за участь у політичній організації Кирило-Мефодіївське братство Шевченка відправили рядовим солдатом в Орську фортецю, що загубилась у далеких оренбурзьких степах, із забороною писати й малювати, а потім - у Новопетрівську фортецю на півострові Мангишлак. Але Шевченко продовжував творити. Він виконав ряд портретів, малюнків на сюжети казахського побуту, серію сепій «Блудний син». їх можна побачити в експозиції Національного художнього музею України.

Номер слайду 11

У 1857 р. Шевченка було звільнено. Спочатку він мешкає в Нижньому Новгороді, а через рік повернувся до Петербурга. У цей час Шевченко написав багато портретів та автопортретів. У 1860 році рада Академії мистецтв затвердила його в званні академіка гравюри. Це була перемога таланту, праці, волі над тяжкою долею.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Практична робота Намалюйте ілюстрацію до творів Шевченка. Намалюйте композицію-спогад у теплому або холодному колориті. Інструменти та матеріали: аркуш паперу, гуашеві або акварельні фарби, олівець, гумка, пензлі.

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

pptx
Додано
20 квітня 2020
Переглядів
7786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку