Презентація "Схильність до ризику"

Про матеріал
Одні вважають, що ризикувати - це дуже дурна затія. Навіщо щось робити, якщо невідомо, що вийде в підсумку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема роботи: “Схильність до ризику”Роботу виконала. Соціальний педагог. КЗ “Бугаївський ліцей”Тимощук Ольга Сергіївна

Номер слайду 2

Схильність до ризику означає, що приймаючий рішення людина віддає перевагу ризиковій діяльності в умовах не визначеності і непередбачуваності. Схильність до ризику – це така прагматична тенденція в поведінці особистості, в мотивації прийняття рішення, в певній сфері діяльності – яка пов'язана з розрахунком шансів на успіх та перемогу в несприятливих умовах і суперечливих обставинах.

Номер слайду 3

Ризик – це також відсутність позитивних результатів або невикористані можливості. В психології терміну "ризик” відповідають три основних взаємопов’язаних значення: 1) ризик як міра очікуваного неблагополуччя при невдачі в діяльності; 2)  ризик, як дія, в тому або іншому відношенні загрожуюча суб’єкту втратою (програшем, травмою, збитками). 3) ризик як ситуація вибору між двома можливими варіантами дії.

Номер слайду 4

Традиційно виділяють два класи ситуацій, в яких: а) успіх і невдача оцінюються за певною шкалою досягнень (ситуації типу "рівень домагань”); б) невдача веде за собою покарання. Виявлено, що при однакових умовах люди виявляють більш високий рівень ризику в ситуаціях пов’язаних не з шансом, а з навичкою, коли людина вважає, що від неї щось залежить.

Номер слайду 5

Вибір варіанту поведінки в умовах небезпеки зазвичай визначається наступними міркуваннями:виграшем, який може бути отриманий при даному виборі;небезпекою (фізичної або іншого порядку, а також просто програшу);шансами на успіх або уникнення невдачі (небезпеки) при зробленому виборі;ступенем необхідності здійснення вибору, і зокрема саме даного вибору.

Номер слайду 6

За своїм походженням ризики поділяються насамперед на природні та антропогенні. Причини природних ризиків — випадкові події та стихійні явища — зовсім не залежать від діяльності людини, тоді як антропогенні ризики виникають лише внаслідок різноманітної господарської та науково-технічної діяльності людей. З постійним розширенням сфери діяльності людини вплив її на появу ризиків стає дедалі відчутнішим. Антропогенні ризики зумовлюються економічними, технологічними та організаційними змінами, що супроводжують розвиток суспільства. У деяких випадках поділ ризиків на природні та антропогенні стає умовним.

Номер слайду 7

За ступенем припустимості для суспільства ризик буває: Знехтуваний (має настільки малий рівень, що він перебуває в межах допустимих відхилень природного рівня); прийнятний (такий рівень ризику, який громадськість може спокійно прийняти, враховуючи техніко-економічні та соціальні можливості на даному етапі розвитку цивілізації); гранично допустимий (найбільший ризик, який не може перевищуватись, незважаючи на очікуваний результат);надмірний (характеризується надзвичайно високим рівнем, який у переважній більшості випадків призводить до негативних наслідків).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

На прикладі того, як у компанії людині пропонують сигарети, розрізняють такі види ризиків:фізичний:якщо погодишся — ти ризикуєш набути залежності й зашкодити своєму здоров'ю;психологічний: якщо погодишся — можеш відчути провину і страх викриття; якщо відмовишся — тривогу, що тебе відлучать від компанії;соціальний: якщо погодишся — про це можуть дізнатися твої батьки і покарати тебе; якщо відмовишся — ризикуєш втратити приятелів.

Номер слайду 10

Виправдані і невиправдані ризики:1) виправданий ризик (взяти участь у змаганнях, захистити слабшого, рятувати чиєсь життя, загасити невелику пожежу);2) невиправданий ризик (залишати без нагляду малих дітей, запливати на глибину, ходити по тонкій кризі, перебігати дорогу перед автомобілями). Деякі люди мають схильність до нерозумних ризиків — курять, вживають алкоголь, наркотики, агресивно поводяться або вчиняють протиправні дії. Таку поведінку називають невиправдано ризикованою або ризикованою.

Номер слайду 11

Висновок. Одні вважають, що ризикувати - це дуже дурна затія. Навіщо щось робити, якщо невідомо, що вийде в підсумку. Інші впевнені, що ризикувати - це значить вірити в себе, відкривати в собі нові грані і не боятися можливих невдач. То чи потрібно ризикувати? Якщо так, то навіщо? Якщо ні, то чому? Я зробила висновок, що з віком, а особливо з народженням дітей, бажання ризикувати значно зменшується. Знаходяться сто причин, причому досить об'єктивних, що йти на справу, яка може мати негативні наслідки, не потрібно.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
24 вересня 2023
Переглядів
650
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку