Презентація Шкільна стінгазета (частина 2)

Про матеріал
Факультатив "Цифрова та медіаграмотність" Презентація для уроку інформатики у 6 класі
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Шкільна газета, ч.2 Вчитель інформатики Антончик Н. А.

Номер слайду 2

Зміст. Джерела фінансування шкільної газети9 Система номера шкільної газети6 Схема редакції шкільної газети7 Зміст (контент) шкільної газети8 Реєстрація сайту шкільної газети10

Номер слайду 3

Система номера шкільної газети. Дуже легко випустити газету один раз. Але от забезпечити постійний вихід видання, цікавого нашому читачеві, – такий процес потребує певної системи. ЕТАПИ СТВОРЕННЯ ГАЗЕТИ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етапи. Друкована газета. Електронна газета1Ідея про створення шкільної газети 2 Визначення мети 3 Визначення цільової аудиторії 4 Вибір формату, способу розповсюдження. Вибір рушія на сайт, програмування5 Створення рубрикатора в газетіСтворення розділів на сайті6 Вироблення та опис основних положень про редакційну політику 7 Оголошення про набір редакції в класі / школі 8 Набір редакції з учнів / батьків 9 Вибір найменування / назви газети чи сайту 10 Реєстрація групи в соцмережах для друкованої версіїРеєстрація сайту або групи в соцмережі11 Розроблення дизайну. Використання наявного дизайну

Номер слайду 4

ЕТАПИ СТВОРЕННЯ ГАЗЕТИ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Етапи. Друкована газета. Електронна газета12 Визначення відповідальних учнів / вчителів / батьків за кожну рубрику першого номера 13 Мозковий штурм щодо ідей і тем 14 Визначення жанру / формату подання теми, розміру матеріалу і терміну здачі 15 Збір інформації і написання матеріалів. Підготування ілюстрацій (фото, малюнків, таблиць, діаграм) 16 Здавання матеріалу редакторові 17 Редагування 18 Коректура 19 Верстання 20 Коригування 21 Внесення правок на верстці 22 Друк 23 Поширення. Викладення матеріалів на сайті або в групі в соціальних мережах та обговорення24 Обговорення першого номера. Зворотний зв'язок з читачами 

Номер слайду 5

Схема редакції шкільної газети. Перед тим як перейти до схеми редакції розглянемо, хто може бути автором шкільної газети.Її авторами можуть бути: учні школи, вчителі, батьки. У процесі створення шкільної газети найчастіше зацікавлені вчителі. Пам'ятаючи, що «учень – це смолоскип, який потрібно запалити, а не посудина, яку потрібно наповнити», вчитель залучає до процесу створення газети учнів та їхніх батьків. Успіх газети залежить від якості матеріалу та оформлення (верстки) його для читача. Якщо немає якісного продукту, тобто інформації / статей, цікавих для аудиторії, і неякісна верстка, то всі зусилля з просування видання і продажу його в мережах і рекламодавцям приречені. Відзначимо, що головний редактор відповідає тільки за зміст та оформлення контенту. Всі інші комерційні питання вже розв’язують керівники підрозділів. Керує всім процесом директор газети. Для шкільної газети можна розглядати спрощений варіант структурної схеми редакції. Переважно головні редактори шкільних газет – вчителі або заступники директора, тобто дорослі люди. Це логічно, бо треба планувати номер і матеріали в рубрику, коригувати і десь сильно, а десь ні, редагувати матеріали, що надходять.

Номер слайду 6

Схема редакції шкільної газети. Головний редактор (1 вчитель)Журналісти (за рубриками), наприклад, 5 рубрик – 5 учнівкоректор (1 вчитель)фотограф (1 учень)художник (1 учень)дизайнер-верстальник (1-2 людини) – вчитель + ученьвипусковий редактор (1 вчитель)менеджер зі збуту (1-2 учні)

Номер слайду 7

Схема редакції шкільної газети. Отже, в процесі створення шкільної газети беруть участь від 6 до 12 учнів (залежно від кількості рубрик) і 4 вчителі, плюс необмежена кількість батьків і спочутливих. До речі, історія випуску шкільної газети знає чимало прикладів, коли газету випускали один вчитель і один учень. А ось як описує структуру шкільної газети Марина Осюхіна, керівник гуртка юних журналістів із Сум: «Важливий крок у створенні газети – розподіл обов'язків і посад серед юнкорів. Одне з занять слід присвятити структурі редакції, впровадженню редакційної політики. Організація редакції забезпечить створення якісної газети. Присвоєння «портфелів» додасть учням відповідальності, організованості та відчуття наближення до справжньої професійної редакції. Структурування редакції відрізняється від елементів ділової гри, яку вчителі практикують на уроках, бо повністю імітує професійну діяльність. З перших занять слід учити юнкорів професійної відповідальності.

Номер слайду 8

Схема редакції шкільної газети. Бажано мати такі посади: Головний редактор. Йому можна доручити вести колонку редактора, де він буде писати матеріали на актуальні теми, організацію роботи юнкорів, контроль за виконанням завдань, координацію. Відповідальний редактор. Цей школяр повинен стежити, щоб усі матеріали юнкори здавали вчасно, час від часу контролювати, як іде процес підготування матеріалів, чи дотримуються журналісти графіка. Фотограф. Ідеально, якщо цей учень буде мати свій фотоапарат. Швидше за все він уже матиме певні уявлення про мистецтво фотографії та зможе робити якісні знімки. Також власна техніка – показник, що дитині подобається фотографувати, а отже робота буде виконуватися якісно і з задоволенням.

Номер слайду 9

Схема редакції шкільної газети. Бажано мати такі посади: Верстальник. Навички, які здобуде дитина в школі з верстки та дизайну обов'язково знадобляться їй в майбутньому. Крім того, така посада зніме навантаження з керівника газетою, і він зможе більше часу приділяти іншим етапам становлення видання. Менеджер. Ця посада можлива, коли газета поширюється платно. Цей учень повинен інформувати, коли з'явиться новий номер, заохочувати дітей купувати газету, бути зв’язною ланкою між тими, хто хоче купити газету, і безпосередньо новим випуском. Можна призначити відповідальних за певні рубрики, наприклад спортивного журналіста. Ця дитина буде знати без нагадування, що будь-яка спортивна подія, яка відбувається в школі, не залишаться без висвітлення.

Номер слайду 10

Зміст (контент) шкільної газети. Жанри шкільної газетиЄ кілька варіантів журналістських жанрів. Зупинимося на найпоширеніших для шкільної газети, а саме: новинах, інтерв'ю, репортажі, коментарях. Новина – сьогодні її розуміють як повідомлення, що становить інтерес для суспільства. Точніше сказати, для читацької аудиторії. Велика кількість новин у дорослих газетах призводить до того, що багато читачів обмежуються переглядом одних заголовків або в кращому разі читанням перших абзаців, набраних великим шрифтом. Таких читачів називають «сканерами». Про це в розділі, присвяченому верстці та дизайну. У заголовок або початок матеріалу виносяться найвигідніші, часто другорядні деталі. Читач же сприймає їх як найважливіше в повідомленні. Новина повинна бути точна, вірогідна та об'єктивна. Також вважається, що новина повинна відповідати щонайменше на три питання: що? де? коли? І щонайбільше на шість: хто? чому? як? + перші три.

Номер слайду 11

Зміст (контент) шкільної газети. Розглянемо приклад новини для шкільної газети. Новина повинна бути точна: «У 5-а класі навчається 31 учень», вірогідна: «У 5-а класі, згідно зі списком у класному журналі, навчається 31 учень», і обов'язково повна: «У 5-а класі, згідно зі списком у класному журналі, вчиться 31 учень: 17 дівчаток та 14 хлопчиків». Але ця новина на 1 вересня, а що далі робити з цією застарілою інформацією?Можна, через місяць написати по-іншому:«У 5-а класі найпопулярніше дівоче ім'я – Наташа (у шістьох), хлопчаче – Михайло (у чотирьох) ...» тощо. Але ж можна ще порахувати кількість голосних і приголосних в іменах дітей. І зробити з цього новину теж. Головне, щоб після підрахунку дівчаток і хлопчиків з різними іменами все одно вийшов 31 учень

Номер слайду 12

Зміст (контент) шкільної газети. Репортаж – термін походить від французького «reportage» і англійського «report», спільний корінь – латинський («reporto» передавати). Репортаж повідомляє про факти та події, показуючи їх через безпосереднє сприйняття автора, немов відтворюючи картину того, що відбувається. В основі репортажу завжди перебуває цікава подія, яка розвивається перед очима читача. Це свого роду історія події. У шкільній газеті найпоширенішим жанром може бути спортивний репортаж або репортаж з будь-якої екскурсії, який відмінно доповниться фотографіями.Інтерв'ю (від фр. entrevue – зустріч за домовленістю) – в журналістиці основний засіб збору інформації. Завдання інтерв'ю ставлячи цілеспрямовані питання, дістати висловлювання осіб на певні теми і / або про певних осіб. Всілякі різновиди інтерв'ю і бесід є тепер основне джерело інформації для мас-медіа.

Номер слайду 13

Зміст (контент) шкільної газети. Автор інтерв'ю не повинен прагнути показати свій глибший внутрішній світ. Завдання кореспондента максимально розкрити тему, на яку береться інтерв'ю, і особистість, з якою відбувається розмова. Обов'язково в інтерв'ю мають бути питання, цікаві цільовій аудиторії. Для цього, якщо ви плануєте інтерв'ю, запитайте самі у ваших читачів, а що вони хочуть дізнатися. Крім цього, рекомендував би мати кілька, три-п'ять, фірмових питань. У свій час у журналі «5 балів» у нас був такий список обов’язкових питань до зірок: Найулюбленіший і найскладніший предмет у виші (школі). Ким мріяли стати в дитинстві?Найяскравіший спогад зі студентського життя. Продовжте речення: «Моя школа / виш – це ...»Найулюбленіший учитель у школіВсі питання відкриті. Водночас в інтерв'ю можна використати і закриті питання, але їх повинно бути мінімум. На продовження питань для інтерв'ю із зіркою: Чи користувалися ви шпаргалками на іспитах?Прогулювали заняття?Ви списували на контрольних роботах?

Номер слайду 14

Зміст (контент) шкільної газети. Хочу звернути увагу на таке. Ваші запитання повинні бути цікаві для людини, в якої ви берете інтерв'ю. На прес-конференціях з відомими артистами дуже часто можна почути тривіальні питання, наприклад: «Ваша улюблена українська страва?» або «Чим відрізняється український глядач від російського?». Не бійтеся експериментувати і ставити запитання. Серед тих, в кого можна брати інтерв’ю:батьки і родичі;випускники школи;працівники школи;зірки і чиновники;жителі навколишнішколярі. Впевнені, що багато відомих артистів із задоволенням згадають шкільні роки. Але краще робити акцент на інтерв'ю з випускниками школи.

Номер слайду 15

Зміст (контент) шкільної газети. Коментар – це журналістський жанр, коли актуальні події подаються з акцентом на власній думці. Головна частина слів «commentarius» – іменник «mens» (мислення, розум, думка), поєднаний з німецьким словом «meinen» (думати, мати на увазі, висловлювати свою думку), і виражає, говорячи сучасною мовою, когнітивний акт обґрунтованого припущення. Найпоширеніші види коментаря: колонка журналіста / редактора або редакційні матеріали. Для шкільної газети легше завжди давати редакційний матеріал із практичним застосуванням. Як це зробити?У тому разі, якщо ми наводимо якусь ситуацію, то повинні або надавати корисні телефони, куди можна звернутися або кілька поглядів із відповідного приводу, щоб читач міг самостійно виробити власну думку

Номер слайду 16

Рубрики шкільної газети. Рубрика – слово або частина тексту, традиційно написана або надрукована червоним чорнилом з метою її виділення. В англійській мові «rubric» (рубрика) – слово, запозичене з латини, що означає червону вохру або червону крейду; таке означення з'явилося в середньовічних манускриптах приблизно в ХІІІ столітті. Отже, червоні літери використовувалися, щоб виділити початкові літери (зокрема псалмів), заголовки частин текстів чи імена релігійної значущості. Ці виділення, відомі як рубрикація, були окремим етапом виготовлення манускрипту. Які рубрики повинні бути в шкільній газеті, дуже важливо розуміти перед початком роботи. Спочатку перерахуємо найпоширеніші. Також для зручності вкажимо номер шпальти, відповідального і терміни здачі матеріалу редакторові. Ми тепер говоримо про рубрики для друкованої газети. Такі ж рубрики можуть бути і в стінгазеті, і на сайті

Номер слайду 17

Рубрики шкільної газети.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ Рубрика Зміст1 Новини класу, колонка директора / вчителя. Офіційні та цікаві новини з життя класу2 Тема номера. Актуальна тема для обговорення. Календарна дата. Інша цікава подія3 Я вам пишу. Листи читачів-школярів. Вірші, оповідання про цікаві випадки. Корисний або цікавий досвід.4 Батьківська сторінка. Думки батьків про ситуацію, історії з життя батьків5 Класний олімп. Про досягнення в спорті, навчанні, гуртках6 Конкурси. Вгадайно. Спеціалізовані з предметів або прості про життя класу, школи, міста7 Афіша / секціїІнформація про те, куди можна піти протягом місяця або в яку секцію записатися. Краще давати адресу, номери телефонів і вартість8 Комікси, гумор, наші іменинникиІменинники: школярі, вчителі. Анекдоти, вірші

Номер слайду 18

Джерела новин для шкільної газети. В дорослих газетах основними критеріями новин вважають:своєчасність (інформаційний привід);актуальність;близькість до аудиторії;незвичайність. Звернімо увагу на останні два критерії. Що ставити в новини, крім офіційних подій, які відбулися в класі або школі?Іменинників? Для цього є інший розділ. Переможців олімпіади? Але і для них є окреме місце. Підійдімо до створення новини творчо. З усмішкою! Пофантазуймо, а разом і порахуймо. Яка загальна вага всього класу? І чи більша вага всього класу, ніж вага слона? А інформаційний привід? Ми йдемо в зоопарк або просто зважувалися на медогляді. А зростання класу? Якщо всіх хлопчиків і дівчаток поставити один на одного – скільки це поверхів будинку?Ось деякі приклади новин. Із зазначенням інформаційного приводу та джерела інформації:

Номер слайду 19

Джерела новин для шкільної газети{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Цікава новинаІнфопривід. Джерело інформації1 Порівняти вагу / зріст / розмір взуття між класами. Пройшли медогляд. Медкабінет2 Кількість домашніх тварин, їхні імена, різноманітність. День захисту тварин. Опитування3 Кількість дерев / клумб / шпаківень / лавок тощо у шкільному дворіДень довкілля. Збір інформації4 Скільки братиків і сестер в учнів у класіДень захисту дітей. Опитування5 Сніданки або обіди в шкільній їдальні. Скільки з'їдається котлет і склянок компоту випивається. Будь-якийЇдальня, спостереження6 У якій кількості класів, за якою кількістю стільців або парт провчився клас протягом чверті / півріччя / року. Підсумки чвертіЗбір інформації7 Якого кольору очі у хлопчиків і дівчаток. Медогляд. Медкабінет8 Найпоширеніша секція серед учнів класу. День фізкультурника. Опитування9 Хто живе найближче, а хто найдальше від школи1 вересня. Опитування10 Скільки приголосних і голосних в іменах і прізвищах учнів. День знань. Шкільний журнал

Номер слайду 20

Джерела новин для шкільної газетиІ багато-багато іншого. Відкрийте серце назустріч світу, і світ подарує вам цікаві новини. Найдивовижніше, що інформаційні приводи ви можете придумати самостійно. Досить подивитися в календар, а ще краще накидати ідей на редакційній планівці з батьками. Якщо ви не знайшли приводу, але у вас є цікава новина – публікуйте!Велике прохання: відзначайте в новинах позитивні сторони. Не робіть негативних порівняльних оцінок. Не «кошмарте» читача. Тим більше, якщо ваш читач – це дитина.

Номер слайду 21

Як планувати основну тему номера газети. Стандартне планування прив'язане до календарних дат або інформаційних приводів.Інформаційний привід – подія, яка може зацікавити нашого читача, більшість цільової аудиторії. Наприклад, школа або клас визнаний найкращою школою або класом міста / села . Намагайтеся шукати позитивні інформаційні приводи. Водночас із метою нівелювання чуток про неприємні події, інформаційним приводом може служити роз'яснення ситуації. Якщо це конфліктна ситуація – то можливість висловити кілька поглядів. Присвятивши основний матеріал календарній події / даті, не забудьте на редакційній планівці скласти і затвердити плани інших матеріалів. Пам'ятайте, навіть у темі номера ви повинні подавати матеріали, прив'язавши до вашого читача. Це можна зробити, розповівши історію свята в класі / школі, взявши коментарі школярів за темою номера.

Номер слайду 22

Як планувати основну тему номера газети. Ось кілька прикладів тем номерів: Знайомство:зі початковими класами;зі середніми класами;зі старшими класами;зі різними службами в школі, напрямками роботи (спортивна діяльність, екологічний рух, правова школа тощо);зі співробітниками газети (вони можуть написати свої біографії з часткою гумору, вигадки). Підготування до свята. Можна охопити всі свята, які хвилюють і відзначають підлітки (наприклад, 8 березня, Новий рік, Великдень). Глобальні проблеми сучасності (СНІД, наркоманія, пивний алкоголізм, анексія, комп'ютерна та ігрова залежність, екологія, брак толерантності в суспільстві тощо). У світі цікавого (відкриття, дослідження, історичні довідки).

Номер слайду 23

Джерела фінансування шкільної газети. Ймовірно, це питання, з яким стикаються керівники багатьох шкільних газет, особливо ті, хто мріє про якісну поліграфію. Існує кілька шляхів друкування шкільної газети. Завдяки допомозі Марини Осюхіной ми пропонуємо такі форми фінансування: Спосіб 1. Переконати директора виділити кошти зі шкільного бюджету. Спосіб 2. Звернутися до батьківського комітету і видавати газету за батьківські кошти. Спосіб 3. Існувати за «живі » гроші, тобто продавати газету школярам і тим самим покривати витрати на друк. Спосіб 4. Знайти спонсора поза межами школи, який може підтримати вашу ініціативу. Це може бути громадська організація, благодійний фонд, будь-яка інша комерційна організація. Зокрема, можна зробити оголошення серед учнів школи, чи не займається хтось із їхніх батьків або родичів подібною меценатською діяльністю. Спосіб 5. Звернутися по допомогу до друкарні або редакції відомої в місті газети.

Номер слайду 24

Джерела фінансування шкільної газети. Спосіб 6. Не випускати з поля зору випускників школи, залучати до фінансування або виробництва медіа. Спосіб 7. Поставте ящики або пакети для макулатури у класах. Організуйте збір макулатури в школі. Спосіб 8. На створення сайту можна дістати грант – це теж проект. Спосіб 9. Провести благодійний концерт або спектакль для збору грошей. Спосіб 10. Провести благодійні акції або ярмарки. Спосіб 11. Продаж реклами у газету. Спосіб 12. Участь учнів в акціях, конкурсах, але для цього вони мають купити газету. Спосіб 13. Передплата газети школярами. Спосіб 14. Звернутися за коштами в органи керування освітою. Спосіб 15. Додаткові платні послуги з навчання журналістики, які відшкодовують батьки.

Номер слайду 25

Джерела фінансування шкільної газети. Спосіб 16. Допомога від мешканців мікрорайону (збір коштів у магазині/магазинах). Спосіб 17. Проведення тренінгів або майстеркласів серед учнів у позашкільний час. Спосіб 18. Розмістити відеоматеріали, про те як робили номер на ютюбі, та отримати надходження залежно від кількості переглядів. Спосіб 19. Зробити платний доступ до архіву або частини новин на шкільному сайті. Спосіб 20. Громадсько-корисні роботи. Спосіб 21. Знайти спонсорів з діаспори або національних громад. Спосіб 22. Громадські організації як спонсори. Спосіб 23. Газета продається, як лото, а серед покупців проводиться розіграш цікавих призів.

Номер слайду 26

Реєстрація сайту шкільної газети. Для цього достатньо зайти на будь-який з сайтів, що реєструють доменні імена, наприклад imena.ua. Далі слідуйте підказкам на сайті. Звертаю вашу увагу на два моменти. По-перше, доменну адресу простіше реєструвати у вашій доменній зоні. Наприклад, у Дніпропетровську – Dp, а в Полтаві – Pl. Далі ви можете латиницею або кирилицею реєструвати ваш сайт. Пам'ятайте, що бажано, щоб доменне ім'я повністю повторювало назву вашої газети. А от як бути далі, тобто вказувати номер школи після назви чи ні – вам вирішувати самостійно. У будь-якому разі, що простіша доменна адреса, то краще її запам'ятати. Якщо назва газети складається з декількох слів, то можна ставити абревіатуру з перших літер або скорочення зручне для читання. Не забувайте оплачувати хостинг вашого сайту.

Номер слайду 27

Джерела. Чернявський Сергій. Як створити сучасну шкільну газету: Навчальний модуль. – Київ: Академія української преси, Центр вільної преси, 2014. – 75 с. Як зробити шкільну газету успішною. Медіаосвіта учнів

pptx
Додано
16 жовтня 2023
Переглядів
496
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку