Презентація :"Школа -простір демократії"

Про матеріал
Презентація :"Школа -простір демократії" Презентація формує переконання, що особистість є найбільшою цінністю лише в умовах демократії. сприймає школу як простір демократії та територію прав людини. Демократія, , права і обов'язки учнів, учнівське самоврядування, дитяча організація, лідерство, ініціатива; ознаки демократичного врядування та демократичні процедури; роль учнівського самоврядування у процесі соціалізації та громадянського становлення школярів; права та обов'язки учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ШКОЛА – ПРОСТІР ДЕМОКРАТІЇ

Номер слайду 2

Проблемне завдання: Як ви розумієте значення слів: «Школа є сходинкою для підготовки громадянина до життя та діяльності в демократичному суспільстві»? 

Номер слайду 3

Яке поняття характеризують ці зображення?Назвіть характерні риси «демократії»

Номер слайду 4

Поясніть вислів: «Після хліба найважливіше для народу – школа». Жорж Жак Дантон (ІІ пол. 18 ст. ). Сьогодні ми будемо говорити про демократію в школі. Демократична школа – це не ідеальна школа, де немає жодних проблем. Це школа, де всі суб’єкти шкільного життя слухають і поважають один одного, а всі важливі рішення обговорюються і приймаються усіма сторонами, яких ці рішення стосуються. Це школа, у якій не бояться говорити про виклики та труднощі, а разом шукають шляхи виходу з проблемних ситуацій. Одним з документів, що регулює шкільне життя, є СТАТУТ ШКОЛИ, де записані права та обов’язки всіх учасників освітнього процесу.

Номер слайду 5

1. Чи можна уявити життя людини без школи?2. Чи є необхідною школа особисто для тебе?3. Чого ти особисто очікуєш від школи?4. Чим би ти займався, якби не було потреби навчатися в школі?5. Чи може навчання вдома за допомогою комп’ютера замінити школу? Чому?

Номер слайду 6

Уроки в день самоврядування. Самоврядування в закладах освіти – це право учасників освітнього процесу колективно вирішувати питання організації та забезпечення освітнього процесу в закладі освіти, захисту їхніх прав та інтересів, організації дозвілля та оздоровлення, брати участь у громадському нагляді (контролі) та в управлінні закладом освіти у межах повноважень, визначених законом та установчими документами закладу освіти.

Номер слайду 7

Нормативно-правові акти, що регулюють діяльність учнівського самоврядування:✵ Конституція України (від 28.06.1996 № 254к/96вр);✵ Закон України «Про освіту» від 05.09.2017 р.;✵ Декларація прав дитини;✵ Європейська хартія місцевого самоврядування;✵ Європейська хартія про участь молоді в муніципальному та регіональному житті;✵ Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»;✵ Закон України «Про охорону дитинства» (від 26.04.2001 №2402-ІІІ);✵ Закон України «Про молодіжні та дитячі громадські організації» (від 01.12.1998 № 281-XIV);✵ Указ Президента України «Про першочергові заходи щодо реалізації державної молодіжної політики та підтримки молодіжних громадських організацій» (від 06.10.99 р. № 1284/99);✵ Державна цільова соціальна програма «Молодь України» (постанова КМУ від 28.01.2009 № 41).

Номер слайду 8

Принципи учнівського самоврядування. Добровільність. Демократичність. Виборність. Відповідальність. Рівність. Прозорість. Гласність. Колегіальність. Партнерство. Співпраця

Номер слайду 9

Структура органів громадського самоврядування закладу освіти.

Номер слайду 10

 Створення загальношкільного Кодексу правил.• Якою хочуть бачити школу учні?• Якою хочуть бачити школу батьки?• Якою хочуть бачити школу педагоги?

Номер слайду 11

Стаття 52. Категорії учасників освітнього процесу1. Учасниками освітнього процесу є:здобувачі освіти;педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники;батьки здобувачів освіти;фізичні особи, які провадять освітню діяльність;інші особи, передбачені спеціальними законами та залучені до освітнього процесу у порядку, що встановлюється закладом освіти. Закон України про освіту(Відомості Верховної Ради (ВВР), 2017, № 38-39, ст.380)

Номер слайду 12

Стаття 53. Права та обов’язки здобувачів освіти1. Здобувачі освіти мають право на:навчання впродовж життя та академічну мобільність;індивідуальну освітню траєкторію, що реалізується, зокрема, через вільний вибір видів, форм і темпу здобуття освіти, закладів освіти і запропонованих ними освітніх програм, навчальних дисциплін та рівня їх складності, методів і засобів навчання;якісні освітні послуги;справедливе та об’єктивне оцінювання результатів навчання;відзначення успіхів у своїй діяльності;свободу творчої, спортивної, оздоровчої, культурної, просвітницької, наукової і науково-технічної діяльності тощо;безпечні та нешкідливі умови навчання, утримання і праці;повагу людської гідності;захист під час освітнього процесу від приниження честі та гідності, будь-яких форм насильства та експлуатації, булінгу (цькування), дискримінації за будь-якою ознакою, пропаганди та агітації, що завдають шкоди здоров’ю здобувача освіти;

Номер слайду 13

Здобувачі освіти зобов’язані:1.виконувати вимоги освітньої програмиї, дотримуючись принципу академічної доброчесності, та досягти результатів навчання2.поважати гідність, права, свободи та законні інтереси всіх учасників освітнього процесу, дотримуватися етичних норм;відповідально та дбайливо ставитися до власного здоров’я, здоров’я оточуючих, довкілля;3.дотримуватися установчих документів, правил внутрішнього розпорядку закладу освіти4.повідомляти керівництво закладу освіти про факти цькування. 5. Залучення здобувачів освіти під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з реалізацією освітньої програми, забороняється, крім випадків, передбачених рішенням Кабінету Міністрів України.

Номер слайду 14

 Аргументами «за» щодо демократичного характеру освіти. Освіта побудована на спільному інтересі і спілкуванні з іншими людьмиу процесі розв’язання проблем (у школі — навчальних).2. Вона реалізує головну мету демократії — зробити людину самостійною і вільною. Навчання і демократію об’єднує дві важливі цінності: пошуки істини й обговорення.3. Освітні проблеми продовжують багатоманітність думок і вимагають компромісу між різними групами: учнями, вчителями, батьками.4. Навчання вимагає не підкорення, а діалогу з учнем.5. Під час навчання кожен робить свій внесок у загальну освіту учнівського колективу. 6. У школі учень уперше в житті має за щось відповідати. Соціальна відповідальність — одна з характеристик демократії

Номер слайду 15

Аргументами «проти» тези щодо демократичного характеру освіти. Прикриваючись ім’ям демократичного суспільства, ми вимагаємо обов’язкового відвідування шкіл.2 Учителі інколи не дають учням повної влади, адже у школі існує керівництво дорослих.3. Школярі не хочуть вчитися так, як того хочуть вчителі.4. У школі не всі рівні, навіть серед учнів.5. Свобода дітям не потрібна. Бути вільним — це значить зустріти багато ускладнень і небезпек, а учнів треба від цього захистити. Так їм буде краще. Обмеження породжують прагнення свободи. Тому в найавторитарніших навчальних закладах учні зростають активними демократами

Номер слайду 16

1. Чи є демократичним учнівське самоврядування?2. Які умови здійснення реального самоврядування ви можете назвати?3. Як ви гадаєте, які питання в навчальному закладі можуть вирішувати учні самостійно?

Номер слайду 17

Номер слайду 18

«Модель учнівського самоврядування». Висновок. Модель учнівського самоврядування сприяє виробленню в учнів певних якостей:✵ відповідальність за доручену справу, за колектив, за все, що відбувається навколо;✵ принциповість — уміння критикувати, належним чином сприймати критику, давати об’єктивну оцінку своїм вчинкам та вчинкам оточення;✵ самостійність;✵ готовність, залежно від конкретних умов, знаходити правильне рішення, долати труднощі;✵ творче ставлення до дійсності;✵ вміння виявити ініціативу, вносити в будь-яку справу свої зусилля, думки, пропозиції. Саме тому учнівський колектив сильний і організований, з чіткою системою самоврядування й відповідальності перед суспільством за своє навчання та свої вчинки.

Номер слайду 19

Опрацювати тему4.9 ст121-123 Написати 5-7 тез, відповідаючи на запитання: «В якій школі я хотів би навчатися?».

pptx
Додав(-ла)
Tokaruk Svitlana Ivanivna
Додано
7 лютого
Переглядів
406
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку