Презентація "Шпаклювання та фарбування поверхонь"

Про матеріал
Презентація "Шпаклювання та фарбування поверхонь" призначена для використання на уроках "Технологія опоряджувальних робіт" (малярні роботи), а також на уроках виробничого навчання в професійно-технічних навчальних закладах
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“Шпаклювання та фарбування поверхонь ”Викладач: Ххмельова Галина Михайлівна Міністерство освіти і науки України Державний навчальний заклад “Новоград-Волинське вище професійне училище”м. Новоград-Волинський 2021 рік

Номер слайду 2

План1. Вступ.2. Інструменти.3. Усунення старого покриття.4. Грунтування стін.5. Приготування шпаклівки. 6. Шпаклювання стелі.7. Шпаклювання стін - вирівнювальний шар.8. Послідовність фарбування приміщення.9. Фарбування стель.10. Фарбування стін.11. Контроль якості.12. Безпека праці.

Номер слайду 3

Вступ. На будівельному ринку представлена велике різноманіття шпаклівок для різних цілей. Класифікуються вони в залежності від призначення, фазового стану і сполучного компонента. За фазовим станом вони поділяються на сухі і повністю готові до використання суміші. За призначенням - на вирівнювальні, спеціалізовані і шпаклівки другого шару. Вирівнювальні шпаклівки призначені для вирівнювання стін, виправлення дефектів і підготовки поверхні до нанесення фінішного шару. Шпаклівка другого шару використовується на завершальному етапі робіт. А спеціалізовані види матеріалу призначені для виконання певних завдань. Зв’язувальними компонентами суміші можуть виступати цемент, гіпс або полімери. Шпаклівка на основі цементу стійка до вологи, гіпсові ж, навпаки, сприйнятливі до неї і температурних перепадів. Полімерні склади володіють найкращими характеристиками, але ціна у них на порядок вище.

Номер слайду 4

Інструменти. Якісне виконання всього комплексу грунтувальних і шпаклювальних операцій неможливо без підготовки відповідного інструменту, перелік якого наводиться нижче:будівельний міксер для підготовки сумішей (електродриль зі спеціальною насадкою);набір металевих шпателів з вузькою і широкою робочою частиною; терка з абразивним матеріалом для шліфування поверхонь; валики - використовуються для нанесення грунтовок та фарбування.

Номер слайду 5

Усунення старого покриття. Перед ґрунтуванням, використовуючи металевий шпатель, слід усунути старі малярні покриття, вільно зв‘язані з основою. Для усунення подряпин і тріщин шириною до 5 мм рекомендується застосовувати еластичну шпаклівку ACRYL-PUTZ® FLEX, яка завдяки вмісту скловолокна, ефективно запобігає утворенню нових тріщин.

Номер слайду 6

Грунтування стін. Для однакової поглинальної здатністі усієї основи, її зміцннення і підвищення адгезії шпаклювальних мас очищені основи потрібно заґрунтувати полімерною грунтовкою глибокого проникнення . Вона запобігає швидкому проникненню води в основу. Таким чином, забезпечує належні умови висихання поверхневих виробів, а також створює паро-, газопроникні покриття.

Номер слайду 7

Приготування шпаклівки. Шпаклівка ACRYL-PUTZ® START - це суха суміш, тому перед використанням її треба відповідно приготувати: в чисту ємність потрібно налити необхідну кількість води і розсипчатими рухами всипати потрібну кількість шпаклівки (згідно інструкції виробника). Перемішати механізованим способом, дати настоятись. Через 5 хвилин перемішати вдруге – шпаклювальна маса готова до роботи.

Номер слайду 8

Шпаклювання стеліОбробка всієї поверхні стелі стартовою шпаклівкою ведеться за допомогою шпателя. Нанесення робочої суміші здійснюється в одному напрямі; при цьому шпатель переміщується по прямій лінії, без будь-яких кругових рухів. Кожен наступний шар шпаклівки повинен наноситися лише після повного висихання попереднього, а напрямок його нанесення повинен бути перпендикулярним до попереднього. Період повного просихання стартового шару може тривати більше восьми годин і залежить від конкретних кліматичних умов у приміщенні.

Номер слайду 9

Шпаклювання стін – вирівнювальний шар. Місця, які особливо піддаються механічним пошкодженням рекомендується додатково зміцнити алюмінієвими профілями.

Номер слайду 10

Розпочинаємо накладати шпаклювальну масу від важкодоступних місць, стелі, а далі шпаклюємо рівні поверхні стін. В окремих випадках (при більших нерівностях) шпаклівку можна наносити шарами товщиною приблизно 3 мм. Завдяки цьому шари швидко висихають і легше отримати потрібну гладкість. Після висихання шпаклівки поверхню треба відшліфувати за допомогою терки з наждачним папером (грануляція - 100-150). В кутах і важкодоступних місцях особливо рекомендується використовувати абразивну губку.

Номер слайду 11

Для проведення контролю за виконаними роботами, треба направити джерело світла (ліхтарик, лампу) паралельно до стіни. Це дасть можливість побачити можливі нерівності та погано відшліфовані місця. Перед нанесенням ҐРУНТУВАЛЬНОЇ ФАРБИ ТМ "Śnieżka" відшліфовану основу необхідно очистити від пилу.

Номер слайду 12

Послідовність фарбування приміщення

Номер слайду 13

Фарбування стелі Фарбування стелі починають з обробки кутів і стиків зі стіною, використовуючи для цього спеціальну щітку. Всю стельову поверхню фарбують за допомогою валика, рухаючись завжди в одному напрямку

Номер слайду 14

Кожний наступний шар фарби потрібно наносити в напрямку, перпендикулярному попередньому. Самий останній шар фарби потрібно наносити по напрямку світла

Номер слайду 15

Фарбування стін Для фарбування кутів, стельових карнизів використовувують щітки

Номер слайду 16

Перший шар фарби потрібно нанести на стіни зверху вниз, перекриваючи фарбовані смуги. Після висихання першого шару фарби потрібно нанести другий шар фарби перпендикулярно попередньому

Номер слайду 17

Контроль якостіДля якісного виконня робіт при шпаклюванні поверхонь потрібно дотримуватися таких правил: Обовязково перед шпаклюванням потрібно зняти старе малярне покриття .- Обовязково прогрунтувати поверхні перед шпаклюванням і фарбуванням глибокопроникною грунтовкою Не потрібно наносити шар розчину занадто товстим, інакше шпаклівка дасть тріщини. Якщо знадобиться, краще нанести шпаклівку кілька разів.- Кожен шпаклювальний шар потрібно обовязково шліфувати

Номер слайду 18

Безпека праціВ зв’язку з тим, що леза шпателів металеві, гострі вони можуть бути причиною травмування і тому працювати з цими інструментами потрібно в рукавицях. Гіпсовий пил може стати причиною подразнення очей і дихальнихшляхів. Тому варто заздалегідь подбати про захист очей і легенів. Для цього необхідно скористатися захисними окулярами і маскою або респіратором, а також забезпечити правильну вентиляцію місця проведення ремонту.

pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
1656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку