Проєктю. Підставка під гарячий посуд.

Про матеріал
Зараз в наш час дуже стильно мати виріб, який би був виготовлений власноруч, і був би корисним для великої кількості людей. В той же час посильним в проєктуванні та виготовленні для учнів середніх класів. В даній розробці запропоновано учнівський проєкт виготовлення підставки під гарячий посуд, виготовлений з деревини.
Перегляд файлу

 «Підставка під гарячий посуд»

Зміст

1.Обгрунтування вибору теми проекту ……………………………………. 3

2.Варіанти підставок  і остаточний вибір конструкції..………………….. 4

3. Ескіз та креслення виробу ………………………………………...……..  5

4. Опис виробу …………………………………………………………….… 7

5. Інші варіанти конструкції даного виробу …………………………..….. 11

6. Технологічна карта на виготовлення  даного виробу ……………..…... 12

7. Економічний розрахунок вартості

    використовуваних матеріалів ………………………………………..….  14

8.  Результати випробування і перевірка…..……………………………....  16

9. Література …………………………………………………………..……. 17

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

…«Праця може стати джерелом радості лише тоді, коли людина бачить в ній значно більшу, окрім отримання засобів задоволення матеріальних потреб – духовної творчості, розкриття своїх здібностей, таланту.» …

В.А.Сухомлинськи

1.Обґрунтування виробу проекту

 

Зараз в наш час дуже стильно мати виріб який би був виготовлений власноруч, і був би корисним  для великої кількості людей. Мені хотілось щоб ця річ була корисна  і одночасно  багатофункціональна в використанні.

Зробивши опитування своїх рідних та друзів: «Щоб ви хотіли мати в себе вдома з корисних декоративно-прикладних виробів?» Вислухавши всі їх пропозиції і побажання, я зрозумів, що всім їм потрібен виріб, який виконував би такі функції:

- функцію декору (прикраса);

- був корисним і життєво важливим в повсякденному житті.

  Я довго мислив і несподівано натрапив на підставку під гарячий посуд, і без вагань вирішив виготовити декоративну настільну підставку яка б була дуже красивою, естетичною, багатофункціональною могла б бути  підставкою для сковорідки і одночасно для  маленької турки.

Обійшовши  всі  магазини нашого міста, я звернув увагу, що найпростіша підставка для гарячого посуду коштує від 20 до 65 грн. А якщо подивитися з ресурсів Internet на декоративні, то ціна коливається від 180 до 297 гривень і вище.

Звернувши увагу на форми та  конструкції будов підставок для гарячого посуду,  я помітив, що там нічого складного взагалі немає. І якщо пометикувати  і поєднати в своїй  підставці всі позитивні сторони, то отримую дуже привабливу, надійну і функціонуючу підставку під гарячий посуд.  Саме  таку підставку  я легко зроблю самостійно. Найголовніше те, що  моя підставка  буде дуже ексклюзивним виробом, і я зможу заощадити  кишенькові гроші

2.Варіанти підставок і остаточний вибір конструкції

Щоб виготовити підставку під гарячій посуд, мені довелося подумати: як виготовити, як вона буде мати вигляд, і з чого її зробити? Я відразу зрозумів, що для виготовлення декоративної, і, водночас, функціональної підставки, мені потрібна деревина декілька порід, нагеля та клей, декоративні цвяхи, мотузка білого кольору та мої власні навички роботи. Якщо використати інший  матеріал, наприклад, сталь чи пластмасу,  у даному разі дуже складно і не технологічно (труднощі у обробці і оздобленні, незручність в використанні за призначенням).

Попрацювавши в бібліотеці і  всесвітній мережі Internet, я знайшов невелику кількість зразків підставок для гарячого.  Із переглянутих варіантів мені сподобалося декілька, які були дуже красивими, а інші - навпаки функціональними.

Проаналізувавши знайдені варіанти підставок, я прийшов до наступного висновку, що:

Підставки №1,3 – дуже складні в своєму виготовленні

Підставка № 2,5 – прості за прийомами  виготовлення, виготовляються із фанери шляхом випилювання.

Підставка № 4 – це заводська підставка, вона має оригінальний підхід до виконання свого призначення, але для її виготовлення потрібен фрезерний верстат, якого не маємо.   (Дивись пункт 5)

Остаточно все обміркувавши і порадившись з учителем щодо наявності необхідних інструментів і матеріалів, я вибрав свій варіант виготовлення підставки. Я взяв за основу круглу підставку, а в середину намалював стилізоване зображення риб. За конструкцією вона  має гарний дизайн, витрата матеріалу незначна, і для її виготовлення буде потрібно небагато часу (до 12 годин), отже, і собівартість підставки буде невисокою.

 

 

 

 

 

 

 

3. Ескіз та креслення виробу

І. Фотографія

 підставки під  гарячий посуд

Безымянный

 

 

 

Специфікація виробу

 

п/п

Найменування

Кількість

Матеріал

Розміри (мм)

Прим.

1.

Кільце

1

дуб

? 240?20

 

2.

Рибки

2

вільха

  120?180?20

 

3

Кільце

1

метал

 

Покуп.

4

Мотузка

1

мотузка

L 1000

Покуп.

5

Цвяхи

40

метал

 

Покуп.

 

 

 

ІІ.  Ескізи  малюнків

E597609A

Ескіз малюнка риб для  середини підставки під гарячий посуд

 

  PIC_2448

Приблизний ескіз підставки для гарячого

 

 

 

4. Опис виробу

 Характеристика

1. Виріб може бути використаний  як підставка для гарячого, так і в декоративних цілях, а саме як декоративне панно на стіну.

2. Виріб складається з  3 частин (кільця та двох рибок), з’єднаних між собою за допомогою нагелів та  клею.

3. Приблизний час виготовлення  одним учнем – 12 годин.

4. Всі деталі виробу повинні бути ретельно зашліфовані.

5. Поверхню виробу покрита розчинником та вкрита послідовно трьома шарами лаку.

 

Габаритні розміри підставки для гарячого:

  • висота  підставки       20 мм;
  • діаметр кола             240 мм;

 

Виготовлення підставки для гарячого:

Операції випилювання лобзиком, з’єднання деталей за допомогою нагелів, точіння на СТД -120 М та ТВ-7 я вивчав на уроках технічної праці в 6-9 класах.  Працювати на свердлільному верстаті  і з електродрилем, електролобзиком та фрезерною ручною  машинкою теж не викликає складності. Тому для роботи мені знадобиться дві  заготовки одна склеєна з деревини – дубова та ясеня  таких  розмірів: 260?260?30-1 шт., та вільхи  130?180?20 мм – 2 шт.

Існує багато видів художньої різьби по дереву. Дуже поширена – наскрізна (пропилована) різьба, або випилювання. Процес випилювання – нескладний, але вимагає впертості та наполегливості, працелюбства.

Тому роботу розпочав з випилювання риб

 

    Для цього ретельно підготовив поверхонь заготовок з вільхи, їх потрібно дуже якісно зачистити шліфувальнщю шкуркою.

Наступний  крок - це нанесення на деревину форми риб.

  

Дуже важливо перенести малюнок на деталь майбутнього виробу. Від точності цієї роботи залежить якість підставки. Перенесення малюнка відбувається за допомогою кальки або копіювального кольорового паперу на деталі майбутнього виробу, прикріпивши його кнопками до матеріалу. (Все це робиться для точного з’єднання риб з контуром – кільцем.) Це забезпечує чіткість. Також, щоб малюнок був чітким  і не було пропущених фрагментів, обводимо кольоровою пастою.

 

На округлених місцях риб, біля плавників робимо позначки, знаходими центри і просвердлюємо отвори? 8 мм.

Далі виконуємо контурне випилювання  Якщо контури  мають гостру поверхню, то застосовують такі прийоми пиляння. ( див. мал. 1) Їх виконання не викликає у мене ніяких труднощів.

малюнок І

Коли деталі були випиляні обробляємо поверхні за допомогою напилків різної форми (плоскі, трьохгранні, напівкруглі та круглі), а також доводимо надфілями.

Наступним кроком було нанесення декоративного стилізованого малюнка для різьблення. Для оздоблення  застосовував трьохгранно виїмчасту різьбу, яка виконується за допомогою косого різака та напівкруглої стамески. Різьбу виконую тільки з одної сторони риб. Друга не ріжеться – відповідно прямого призначення підставки. Коли обидві риби були виготовлені, підігнані до заданих розмірів, позначив центри з’єднань отворів і за допомогою електричної дрилі просвердлив отвори під нагеля для з’єднання.       

Наступним кроком було виготовити кільце для підставки.

Для цього потрібно підготувати заготовку. Для більшої її декоративності склеюється з різних порід деревини, в моєму випадку це дуб та ясень.

Скляну і підготовлену заготовку обробляємо шляхом точіння на токарно-гвинторізному верстаті. Процес виготовлення проходить  відповідно технологічної картки. Спочатку Прохідним прямим точимо контур кільця до діаметра 240 мм,  прохідним упорним обробляємо площину, щоб отримати  товщину  20 мм. Потім розточуємо розточувальним упорним внутрішній діаметр -180 мм. До більшої половини глибини заготовки. Змінюю кулачки в патроні на зовнішні, перевертаю обточену заготовку, закріплюю і доточую внутрішній діаметр. Таким чином отримую точене кільце.

 

Після з’єднання риб між соболю, а потім з кільцем за допомогою нагелів виріб остаточно обробляється спеціальним розчином – розчинником а потім  покривається трьома шарами лаку двох видів.

В моєму випадку – це прозоре лакування.

5.Технологічна карта на виготовлення

«Підставки під гарячий посуд»

І

Виготовлення складових деталей підставки під гарячій посуд

1

Виготовлення кільця

Ескіз,

 графічне зображення

 

PIC_2446

Д

п/п

Послідовність виконання роботи

Інструменти та пристосування

 

 

1

Підібрати деревину дуба та ясеня, склеїти заготовку відповідних розмірів (260?260?30). Знайти центр і підготовити для точіння (вирізати приблизне коло) Ураховуючи  розміри майбутньої  деталі (?240?20).

Верстак ТВ 6, прохідний різець, ШЦ-ІІ,

2

Закріпити заготовку в трьохкулачковому самоцентруючому патроні обточити по контуру до? 240 мм.

Прохідний відігнутий, прохідний упорний

3

Розточити внутрішній контур різцем до? 180 мм.

Прохідний відігнутий, прохідний упорний

4

Закруглити фаски по зовнішньому контуру проточити паз

Фасонний різець

5

Вийняти заготовку перевернути її і закріпити. Розточити внутрішній отвір до? 180 мм.

Прохідний відігнутий, прохідний упорний

6

Відшліфувати поверхнею кільця

Наждачний папір

2

Рибки для центра

Ескіз,

графічне зображення

 

PIC_2434 

 

2

1

Перевірити розміри заготовки, ретельно зачистити

 

Верстак, лінійка та олівець, кутник. Шліфувальна шкурка, верстак

2

Перенести за допомогою кальки малюнок

Верстак,  лінійка,олівець. (шаблон)

3

Просвердлити отвори для внутрішнього випилювання

 

Верстак, лобзик, випиловочний столик, свердлильний верстат, свердло? 8

4

Випиляти деталі по контуру

 

Верстак, столик, лобзик

5

Зачистити торці, кромки і ще раз  відшліфувати площини для оздоблення.

 

Верстак, напилок, шліфувальна колодка

6

Ретельно зачистити поверхню деталі шліфувальним папером

Верстак, напилок, шліфувальна колодка

3

Нанесення малюнка та різьблення виробу

 

Ескіз,

графічне зображення

PIC_2450

 

 

1.

 

Нанести малюнок різьби, який буде слугувати основною декоративною прикрасою виробу.

Олівець, лінійка, шаблон

2.

 Різьблення малюнка на рибах

Різець, різець - різак

3.

Ретельно зачистити поверхню деталі шліфувальним папером

Верстак, напилок, шліфувальна колодка

4

З’єднання та перевірка виробу

Ескіз,

Графічне зображення

 

       PIC_2458   PIC_2466

 

 

1.

 

За кресленням підігнати   всі деталі між собою

 

 

Верстак, пензлик, клей ПВА,

 

2

Просвердлити центри для нагелів

 Свердлильний верстат або електричний дриль, свердло? 3

 

3

 з’єднати їх за допомогою  нагелів та клею ПВА.

Клей ПВА, нагелі, молоток

 

4.

Проконтролювати розміри та якість виробу, полакувати.

 

Лінійка, штангенциркуль, кутник, пензлик, лак

 

 

6. Економічні розрахунки

Виріб складається  з 5 деталей. З деталі основні, а 2 покупні:

  • кільце  (найголовніша частина, яка утримує середину - риб);
  • риби

Отже, для виготовлення підставки використовуються заготовки слідуючих розмірів:

1. з дуба та ясеня  такого розміру:  260?260? 30  - кільце (1шт).

2. з вільхи таких  розмірів: 130?180?20 - ніжка підставки (2 шт).

 

Розрахунок витрат матеріалу

Матеріалу і фурнітура

Кількість

Вартість

1.

    Деревина (дуб,ясень, вільха)

0.091 м?;

31,85

2.

      Клей

0,30 г

0,30

3.

      Цвяхи

1 пачка

5.00

4.

       Лак

0,60г

2.70

5

       Декоративна мотузка

1 шт

3.00

6

      Кільце

1 шт

2.00

 

Разом Сзаг.

 

44.85

 

Щоб визначити вартість деревини, треба знати  її площу:

S = а? b

де  S – площа,

а  a – довжина, b – ширина, 

S1=   0.26? 0.26 = 0.0676 м?;

S2=    0.13? 0.18 = 0.0234 м?;

     Sзаг. = S1 + S2 = 0.0468 +  0.0234 = 0.0702 м?;

 

В магазині 1 куб  деревини має вартість

Cф =0.091? 350 грн. = 31.85 грн.

Вартість потрібної мені фанери  буде коштувати – 3.02 грн.   

Уся робота виконується вдень, тому  не враховуються витрати  електроенергії на освітлення. Для з'єднання риб між собою потрібно просвердлити два отвори, а також засвердлити два отвори для з'єднання кільця з рибами. А також  я буду використовувати токарний верстат для виточування кільця. Тому  мені доведеться працювати на ТВ-6 верстаті. Загальний час роботи  на ТВ-6 верстаті 30 хв. Потужність верстата 0.5 кВт., витрати електроенергії складуть:

А1 = 1/2 год.? 0.5 кВт. =  0.25 кВт? год.

Ціна 1 кВт? год. = 0.225 грн. ( вартість в сільській місцевості)

C = 0.25? 0.225 = 5.63 грн.

На оздоблення підставки під гарячий посуд потрібен лак. І  враховуючи те, що ціна 1 банки лаку (ємкість 1 кг) коштує  45 грн., а нам потрібно 60 г. робимо розрахунки вартості лаку:

C лак = (45/1000)? 60 = 2.70 грн.

Щоб надати виробу декоративного виду, потрібно зробити декор цвяхами. Одна пачка декоративних цвяхів коштує 5 грн. а також мотузка – 3.грн.

Загальні витрати на виготовлення підставки для настільного відривного календаря   склали:

Сзаг. = Cдеревина + C електроенергії  + Cцвяхи+ C мот + Cклей

Сзаг.= 31.85 + 5.63 + 5.00 +  3.00 + 2.70 + 0.30 =  44.85 грн.

 Зробивши нескладний арифметичний розрахунок, ми можемо переконатися, що самостійне виготовлення підставки під гарячий посуд дає змогу заощадити кошти.

Сек.= Смож.- Сзаг.=  97 грн. - 44.85 грн. = 52.15 грн.

7.Результати випробування і перевірка

За невеликий проміжок часу я виготовив  самостійно  і склав підставку під гарячий посуд. Тепер всі мої рідні та я зможуть милуватися красивим  і ексклюзивним виробом.  А найголовніше - з насолодою спостерігати за його використанням в побуті.

Я задоволений своєю роботою, бо результат перевершив всі мої сподівання.  І гадаю, що мої друзі та педагогічний колектив вчителів  зможуть об’єктивно оцінити  підставку під гарячий посуд, і за бажанням  самостійно її виготовити. Я також задоволений тим, що самостійно домігся  поставленої своєї мети.   

Вважаю, що мою роботу можна оцінити на 11 балів. Звичайно, можна було б ще подумати над конструкцією. Проте я задоволений  роботою щодо створення та виготовлення підставки.

 

 

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
23 березня 2021
Переглядів
3054
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку