Презентація " Штучний супутник Землі"

Про матеріал

Тема: Штучні супутники Землі. Розвиток космонавтики.

Мета:

  • Навчальна: ознайомлення учнів із поняттям штучного супутника Землі, космічних швидкостей та їх змісту; формування вміння розраховувати першу космічну швидкість; розглядання історію космонавтики, її наукового і практичного знань.
  • Розвиваюча: Розвивати творчу ініціативу і активність учнів, спостережливість, здатність логічно мислити, вміння робити висновки, узагальнення, розвивати пізнавальні здібності, навички працювати з науково-популярною літературою та комп'ютером, використовувати ресурси мережі інтернет.
  • Виховна: Виховувати почуття патріотизму, бажання пізнавати навколишній світ, уміння критично оцінювати і використовувати різноманітну інформацію,цікавість до фізики як науки, спонукання до творчої діяльності, спрямованої на вивчення історії космонавтики.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Штучні супутники Землі. Розвиток космонавтики

Номер слайду 2

Фізичний диктант Сила, з якою Земля притягує до себе тіла; векторна фізична величина, яка чисельно визначається добутком маси тіла і прискорення вільного падіння, сила …

Номер слайду 3

2. Сила, з якою тіло внаслідок його притягання до Землі діє на опору чи підвіс, називається…

Номер слайду 4

3. Існують такі системи відліку, відносно яких матеріальні точки, на які не діють інші тіла, перебувають у спокої або рухаються прямолінійно рівномірно.

Номер слайду 5

4. Прискорення, якого набуває тіло внаслідок взаємодії з іншим тілом, прямо пропорційне силі, що діє на нього, і обернено пропорційне його масі F = m • a

Номер слайду 6

Номер слайду 7

6. Запишіть формулу закону всесвітнього тяжіння

Номер слайду 8

7. Сила тяжіння обчислюється за формулою…

Номер слайду 9

8. Вага нерухомого тіла обчислюється за формулою …

Номер слайду 10

9. Вага тіла під час рівноприскореного руху вгору обчислюється за формулою …

Номер слайду 11

10. Вага тіла під час рівноприскореного руху вниз обчислюється за формулою…

Номер слайду 12

11. Прискорення вільного падіння з масою та радіусом Землі пов’язує формула…

Номер слайду 13

Самоперевірка фізичного диктанту

Номер слайду 14

Штучні супутники Землі. Розвиток космонавтики

Номер слайду 15

План вивчення теми: Поняття штучного супутника Землі Космічні швидкості Сторінками історії космонавтики Класифікація штучних супутників Землі Космічне сміття - як джерело забруднення навколоземного простору

Номер слайду 16

Преодолев земное притяженье, Ракета от Земли оторвалась… И не было счастливее мгновенья – Здесь новая эпоха началась. Ступень… вторая… Третья отделилась, Сгорая в атмосфере без следа… А над Землей внезапно появилась Стремительно летящая звезда. И Человечество застыло в изумленье: Летящий в небе серебристый шар - Рук человеческих великое творенье - Был послан от Земли Вселенной в дар!

Номер слайду 17

Номер слайду 18

“ Уявіть собі, що на дуже високій горі встановили величезну гармату і стріляють з неї в горизонтальному напрямі. Чим більша швидкість снаряда, тим далі він полетить. І якщо швидкість снаряда буде достатньо великою, то він облетить всю Землю по коловій орбіті, тобто стане штучним супутником Землі” Ісак Ньютон писав:

Номер слайду 19

Дійсно,якщо тіло кинуте горизонтально,буде падати на Землю, а Земля нібито “ відходитиме ” з-під тіла на таку саму відстань. У результаті тіло буде рухатись на висоті над поверхнею Землі.

Номер слайду 20

Штучний супутник Землі – це тіло, яке рухається на певній висоті над поверхнею Землі по коловій орбіті Що необхідно зробити, щоб тіло оберталося навколо Землі?

Номер слайду 21

Перша космічна швидкість Поблизу поверхні Землі на супутник діє сила тяжіння m – маса супутника Ця сила надає супутнику доцентрового прискорення За 2 законом Ньютона, тому Звідси випливає

Номер слайду 22

Як запускають штучні супутники? Ракета - носій

Номер слайду 23

Мінімальна швидкість, яка необхідна для того, аби супутник вийшов зі сфери земного тяжіння і став штучним супутником Землі і супутником Сонця, називають другою космічною швидкістю

Номер слайду 24

Другою космічною швидкістю Для отримання формули другої космічної швидкості зручно спростити задачу – спитати, яку швидкість отримає тіло на поверхні планети, якщо буде падати на нього з нескінченості. За законом збереження енергії: де зліва стоять кінетична і потенціальна енергії на поверхні планети (потенціальна энергія від’ємна, оскільки точка відліку взята на безмежності), справа – те саме, але на безмежності (тіло в стані спокою на межі гравітаційного впливу – енергія дорівнює нулю). m — маса тіла, M — маса планети, R — радіус планети, G гравітаційна стала, v2 — друга космічна швидкість. Розв’язуючи відносно v2, отримаємо Між першою і другою космічними швидкостями існує просте співвідношення:

Номер слайду 25

Мінімальна швидкість, яка необхідна для того, аби космічний корабель подолав притягання сонця і віддалився в простори Галактики, називається третьою космічною швидкістю

Номер слайду 26

Третьою космічною швидкістю Злетівши з поверхні Землі і найкращим чином використовуючи орбітальний рух планети, космічний апарат може досягти третьої космічної швидкості вже при 16,67 км/с відносно Землі[1], а при старті з Землі у найменш вигідному напрямку його необхідно розігнати до швидкості 72,8 км/с. Для розрахунку передбачається, що космічний прилад набуває швидкість відразу на поверхні Землі і після цього не отримує негравітаційного прискорення (двигуни виключені, і опір атмосфери відсутній). При найбільш енергійно вигідному старті швидкість суб'єкта повинна бути співнапрямлена зі швидкістю орбітального руху Землі навколо Сонця. Орбіта такого апарату в Сонячній системі є параболою (швидкість зменшується до нуля асимптотично).

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Теми проектів: Сторінками історії розвитку космонавтики. Класифікація штучних супутників Землі. Внесок українських вчених у розвиток космонавтики. Шкідливість космічних подорожей екології Землі. Космічне сміття.

Номер слайду 29

9. Першим космонавтом незалежної України ми називаємо: А. Поповича Б. Гагаріна. В. Каденюка 10. Скільки років «космічній ері»? А. 50. Б. 100. В. Більше 100. Тест-контроль 1.Назвіть час створення перших реактивних пристроїв. А. 4 ст. Б. 12 ст. В. 20 ст. 2. Назвіть першого конструктора ракет. А. Ціолковський Б. Засядько В. Корольов. 3. Назвіть ім’я українця, за розрахунками “траси” якого літали американські астронавти. А. Кибальчич Б. Ціолковський В. Кондратюк. 4. Автор ракетного комплексу «Енергія-Буран» А. Цандер Б. Корольов В. Лозино-Лозинський. 5. Засновник практичної космонавтики А. Кондратюк Б. Корольов В. Янгель 6. Автор рекетоносія « Протон» А. Глушко Б. Янгель В. Челомей. 7.Назвіть імена космонавтів, які проходити стажування у Охтирському авіаполку. А. Попович і Кизим, Б. Волков і Васютін, В. Циблієв і Гідзенко. 8. Серед даних людей вкажіть того, хто повинен був стати першим космонавтом А. Б. В.

Номер слайду 30

Висновок: Дослідження та пізнання космосу приносить поперед всього практичну користь. Наприклад, тепер в нашому розпряжені надійна супутникове теле- радіозв'язок, точні прогнози погоди і багато іншого. Але в результаті активізації досліджень, різко збільшується кількість запусків ракет-носіїв та інших апаратів, а також пов'язаних з цим наслідків, все частіше здійснюється забруднення земної та навколоземного середовища, що пагубно впливає на екологію Землі.

Номер слайду 31

Домашнє завдання Вивчити теоретичний матеріал за конспектом. Розвязати задачі . Обчислити першу космічну швидкість на висоті трьох земних радіусів. Перша космічна швидкість поблизу якоїсть планети радіуса 4000км дорівнює 4м/с. Яке прискорення вільного падання на поверхні цієї планети.

Номер слайду 32

Джерела інформації http://www.federalspace.ru/ http://www.esa.int/esaCP/index.html http://www.nasa.gov/home/index.html http://www.astronaut.ru/

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скляренко Людмила Дмитрівна
    Дякую за змыстовний виклад
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додав(-ла)
Помаз Олена
До підручника
Фізика (рівень стандарту) 10 клас (Сиротюк В.Д., Баштовий В.І.)
До уроку
Розділ 2. ДИНАМІКА
Додано
13 грудня 2018
Переглядів
3342
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку