Презентація "Сім чудес Трипільської культури"

Про матеріал
Презентація до уроку мистецтва 11 класу, "Художня спадщина України. Сім чудес Трипільської культури". Перші великі поселення.Трипільська система сівозміни. Піч для випалювання кераміки.Культура землеробства.Ткацтво. Почин металургії на українських землях. Трипільська хата .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Сім чудес Трипільської культури. Культура яка утворилася на великій частині території України, починаючи від 6-го і до 2-го тисячоліття до н. д.

Номер слайду 2

Прадавня Трипільська цивілізація – це унікальне явище в історії людства. Утворилася вона на території України, Молдови, Румунії, починаючи від 6-го і до 2-го тисячоліття до н.д.1896 року київський археолог Вікентій Хвойка зробив сенсаційне відкриття. – У селі Трипілля, що неподалік від Києва, він виявив перші знахідки загадкової культури періоду енеоліту (мідно кам'яної доби). Ця культура невдовзі отримала назву «Трипільська»

Номер слайду 3

1. Протоміста-гіганти.(Перші великі поселення)Черкаська область, район Умані, Тальянки – одне з найбільших поселень. Займало 450 га і налічувало 3 тисячі будинків, у яких мешкало понад 15 тисяч осіб.

Номер слайду 4

Серед будівель їхніх стародавніх поселень, археологи не знайшли жодної адміністративної споруди. Це може бути свідченням високого рівня самоврядності трипільців.

Номер слайду 5

2. Сівозміна. Ще шість тисяч років тому трипільці запровадили таку систему землеробства як чергування сільськогосподарських культур задля підвищення врожайності. Трипільська система сівозміни і донині лежить в основі сучасного землеробства.

Номер слайду 6

3. Гончарний горн (піч для випалювання кераміки)Вироби з глини найрізноманітніших форм, призначень і орнаментів – це головна візитка Трипільської культури.

Номер слайду 7

Гончарні вироби трипільців умовно можна поділити на ґатунки: Грубі і прості;З прекрасно виробленої глини, з тонкими стінками, добре випалені, досконалі.

Номер слайду 8

3. Гончарний горн (піч для випалювання кераміки)Трипільці своїми високими технологіями обпалювання глини випередили греків на три тисячі років. У 2015 році у селі Доброводи на Черкащині археологи розкопали гончарний горн (піч, 6 кв. м, з кількома отворами для закладання дров). Це спростувало традиційне твердження про те, що перші горни винайшли греки.

Номер слайду 9

4. Парна упряж.«Трипільська культура», - найстаріше в історії Європи зображення парної упряжі. Такий артефакт може свідчати про великий поступ трипільців у культуру землеробства.«Маючи парну упряж, вони могли використовувати соху. Яка у 40 разів продуктивніша за обробіток землі мотикою»

Номер слайду 10

5. Ткацтво. Великим досягненням Трипільської культури було ткацтво. Трипільці убиралися в одяг з тканин, щедра прикрашений вишивкою, кістяними і мідними бляшками.

Номер слайду 11

5. Ткацтво. Тканини були двох видів: Виготовлені на ткацькому верстатці,Плетені гачком.

Номер слайду 12

6. Мідь. Почин металургії на наших землях також іде від трипільців. Вони плавили мідь і виготовляли з неї знаряддя праці та прикраси. Племена Т. к. вели обмін з сусідніми племенами, получали мідь с Балканського полу острова.

Номер слайду 13

7. Житло.« Трипільська хата стояла на ступах, на 1 поверсі, мабуть розміщувалися господарськи приміщення – для худоби, зберігання якихось запасів. А для проживання відводився 2-й поверх.

Номер слайду 14

Саме там ми знаходимо жертовники, печі, лави, робочі місця. Житло трипільців було досить великих розмірів: завширшки 4.5 – 5 м, а завдовжки від 10 до 20 м. штукатурка прогладжена, стіни пофарбовані в теракотовий колір, вікна круглі.»(Археолог В. Чабанюк)

Номер слайду 15

7. Житло. Моделі трипільського житла з глини: конструкція, яка, на думку археологів, зберіглася в українському селі до ХІХ ст.

Номер слайду 16

Інтернет джерела: https://www.radiosvoboda.org/a/trypilska-kultura-ukrayina/31078240.htmlhttp://arshistorian.blogspot.com/2016/02/blog-post_28.htmlhttps://www.umoloda.kiev.ua/number/2541/196/89810/https://nlu.org.ua/vustavki.php?id=670http://www.litopys.com.ua/encyclopedia/knyga-ukrayina-vid-trypillya-do-antiv-m-videyko-/narody-i-movy-zemli-trypiliady/https://kazatin.com/Podii/tripilska-kultura-kim-buli-i-yak-zhili-nashi-daleki-predki-10619087.html. Вчитель Мистецтва, сш №71 м. Києва - Чебаненко Наталія Валеріївна

pptx
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
2799
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку