Презентація "Символіка українського орнаменту".

Про матеріал
Презентація "Символіка українського орнаменту", 5 клас ознайомить про вишивки України та символікою, яку використовують в орнаментах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Символіка українського орнаменту. Образотворче мистецтво 5 клас

Номер слайду 2

Пригадай. Що таке орнамент?Які предмети побуту прикрашають народними орнаментами?Який це вид орнаменту?Рослинний. Тваринний. Геометричний

Номер слайду 3

Вишивання. Вишиванням споконвіку займались жінки, які з покоління в покоління передавали найтиповіші, найяскравіші зразки орнаменту,кольору, вишивальну техніку. Вишивки, передаючи характерні ознаки місцевості, різняться між собою орнаментом, технікою виконання та гамою барв.

Номер слайду 4

Вишивання. Вишивання – традиційний для України вид ужиткового мистецтва. Споконвіку кожен регіон мав свої характерні особливості щодо кольорів, основних мотивів орнаменту.

Номер слайду 5

Вишивки Полтавщини. Полтавські вишивки виконуються хрестиком, плутаним хрестиком, подвійним прутиком, зубчиками, мережкою, прутиковою мережкою, виколюванням, довбанкою, верхоплутом, ланцюжком тощо. Візерунки виконуються окремими швами і поєднанням кількох швів. Вишивають переважно білими нитками, зрідка — червоними та сірими, візерунок обводять чорними або кольоровими смугами.

Номер слайду 6

Вишивки Полісся. Вишивки Полісся прості й чіткі за композицією. Ромболамана лінія геометричного мотиву повторюється кілька разів. Вишивається орнамент червоною ниткою по біло-сірому фону.

Номер слайду 7

Візерунки Волині та Чернігівщини. Для Волині характерні ромболамані лінії у вигляді стрічок горизонтального або вертикального напрямку, вишиті червоним по білому. У південних районах області переважають рослинні мотиви, шиття хрестиком чи прутиком. Для Чернігівщини характерні білі вишивки. геометричний чи рослинний орнамент вишивається білими нитками із вкрапленням червоного та чорного кольорів.

Номер слайду 8

Вишивки Київщини. Вишивкам Київщини властивий рослинно-геометризований орнамент із стилізованими гронами винограду, цвітом хмелю, восьмипелюстковими розетками, ромбами, квадратами. Основні кольори — білий, коралово-червоний, відтінений чорним. Виконується вишивка хрестиком, занизуванням, гладдю.

Номер слайду 9

Вишивки на Буковині та ГуцульщиніНа Буковині, крім геометричних та рослинних мотивів, використовуються тваринні, які вишиваються гладдю або дрібним хрестиком шовком, вовною, бісером, срібними чи золотими нитками. Гуцульські вишивки відзначаються різноманітністю геометричних та рослинних візерунків. Поєднання здебільшого червоного з жовтим та зеленим.

Номер слайду 10

Вишивки Закарпаття. Для вишивок Закарпаття характерний мотив «кривуля» у різних техніках виконання. Переважає техніка «заволікання» і вишивання хрестиком, часто використовується вирізування і гаптування. Кольорова гама вишивок широка: червоне поєднується з чорним, при цьому виділяється один із кольорів; поширені як білі, так і багатоколірні орнаменти.

Номер слайду 11

Символи у вишивціСимвол — умовне позначення будь-якого предмета, поняття або явища, що використовується для збереження і передавання інформації. На рушнику вишивали різноколірні смужки: Червона-на щастя,Зелена-зустріч із хорошими людьми,Коричнева-дорогу із чистим небом,Синя і жовта-на здоров’я та долю.

Номер слайду 12

Символи у вишивціДуб – мотив, що найчастіше зустрічався на парубочих сорочках і поєднував у собі символи сили і краси, але сили незвичайної, краси невмирущої. Калина –червоні ягоди калини стали символом крові та невмирущого роду. Калина – символ духовного життя жінки. Виноград розкриває нам радість і красу створення сім’ї, є символом родючості

Номер слайду 13

Символи у вишивціКвітка лілії -це символ дівочих чарів та чистоти, у неї закладено зміст народження, розвитку та безперервності життя. Мак - оберіг від зла, пам’ять роду, пам’ять про загиблих. Птахи – в давнину сприймалися як посланці Сонця, символи щастя і радості, тепла й світла, які віщували настання весни, врожай, багатство.

Номер слайду 14

Символи у вишивціТроянда –є символом краси і чистоти. Зірки – це уявлення про структуру Всесвіту. Ромби – символ плодючості, щедро засіяної землі, зображена у вигляді ромбів.

Номер слайду 15

Дерево життя ділилося на 3 частини: Дерево життя

Номер слайду 16

Символ «дерева життя» дуже часто зображували у вигляді «вазона». Дерево життя

Номер слайду 17

Етапи роботи над композицією1. Визначити форму горщика або вази та намалювати їх. Головне, щоб малюнок був симетричним (однакові дві сторони).2. Позначте межі композиції .3. Тонкою лінією позначте осно­вні елементи композиції. Якщо ваша композиція буде симетрична, намітьте посередині вісь симетрії.4. Промалюйте спочатку кольо­ром основні елементи композиції, а потім деталі. Створення композиції

Номер слайду 18

Створення композиції

Номер слайду 19

Створення композиції

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Цветова Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
17 квітня 2022
Переглядів
1506
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку