Презентація "СИМВОЛІЗМ В ДЕКОРАТИВНО - УЖИТКОВОМУ МИСТЕЦТВІ".

Про матеріал
Короткий опис особливостей символізму в декоративно-ужитковому мистецтві. Прості символи, види орнаментів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СИМВОЛІЗМ В ДЕКОРАТИВНО - УЖИТКОВОМУ МИСТЕЦТВІ Кіровоградська обл., м. Олександрія. Ліцей № 17 Моргаленко В. А.

Номер слайду 2

Українці з давніх – давен уміли цінувати красу. Вони створювали й прикрашали ужиткові речі. Мистецтво художнього оздоблення побутових речей дістало назву декоративно – прикладного, яке тісно пов’язане з побутом, віруваннями, природними умовами народу.

Номер слайду 3

Найпростішим декором здавна були хвилясті лінії, спіралі, завитки, крапки, намальовані або вирізані на глиняному посуді. Ритмічно повторюючись, вони утворювали орнамент.

Номер слайду 4

Характерною особливістю орнаменту є ритмічне чергування елементів або груп елементів, співмірність його частин. Орнамент з’являється тоді, коли один і той же мотив повторюється два або декілька разів. Для цього лишають тільки загальні, характерні для цілого виду рослин або тварин, риси. Узагальнені, стилізовані елементи можуть легко повторюватися в орнаменті декілька разів, утворюючи ритмічну побудову(ряд). Орнамент

Номер слайду 5

Види орнаментів

Номер слайду 6

Орнамент тісно пов’заний із предметами побуту. Найпростішим елементом будь – якого орнаментального мотиву є рапорт, тобто повторюваний елемент. Розмістивши рапорт в одному напрямку, ми отримаємо стрічковий орнамент (фриз), а повторивши його довжину й висоту – сітчастий орнамент. Існує кілька видів орнаменту, які визначаються особливістю стилізованих елементів, а саме: геометричний, рослинний і тваринний.

Номер слайду 7

Орнаментальні композиції народної української вишивки створені не тільки для того, щоб тішити око, а й щоб роздумувати, «читаючи їх». У цих геометричних, рослинних і фауністичних орнаментах прихована давня і багата символіка, що аж ніяк не є випадковою.

Номер слайду 8

Як усе розмаїття форм життя вмістити у певні межі, у конкретну форму? З давніх часів це питання хвилювало людство. І відповідь було знайдено у використанні простих геометричних форм. Вони використовувалися як графічний знак, що символізував природні явища, стихії, людину у світі.

Номер слайду 9

Колосимвол сонця, неба, символ нескінченності, вічності, довершеності, досконалості. Оточені колом предмети з одного боку символізують обмеженість, а з іншого - захист від небезпеки, яка існує в навколишньому світі.

Номер слайду 10

Квадратсимвол упорядкованості, стабільності, визначеності, раціонального інтелекту, а також символ певної ділянки землі. Символіка квадрата відповідає символіці числа чотири. Чотири пори року, чотири стадії людського життя і чотири сторони світу є джерелом упорядкованості і стабільності.

Номер слайду 11

Хрестодин із найдавніших символів, знак сонця і вогню, символ вічного життя. Вертикаль хреста означала батьківське начало, горизонталь – материнське, а сам хрест з колом-сонцем утворював третю силу – синівську.

Номер слайду 12

Трикутник з основою внизу символізує вогонь і потяг до небесних сил. Трикутник з вершиною внизу символізує воду. Два такі трикутники при накладанні один на одного утворюють шестикутну зірку - символ людської душі. Трикутник завжди символізує три стихії – воду, повітря й вогонь, а ще матір, батька і дитину. Трикутниксимвол святої Трійці, вогню, прагнення до вдосконалення; міг символізувати воду, дощову хмару, богиню неба.

Номер слайду 13

Зіркирозкидані по рукаві і зібрані в геометричний орнамент, - це уявлення про структуру Всесвіту, що вже є не хаотичним і безладним, а упорядкованим і гармонійним, і знову засіяним, щоб нести нові й нові паростки життя у далекі світи.

Номер слайду 14

Ромбще в первіснообщинну епоху символізував матеріальне благополуччя та продовження роду, йому близька символіка квадрата. Як і квадрат, він уособлював земельну ділянку. У квадраті (ромбі), розділеному на 4 частини, з кружечками або крапками у кожній, вбачають символ засіяного поля або нового двору, що будується

Номер слайду 15

Для візерунків української вишивки характерна симетрія-закономірне розташування основних ліній, форм, фарб.Іноді мотиви у візерунку не повторюються. Візерунок будується на основі симетріі та асиметріі .

Номер слайду 16

Симетрія. З однією віссю. З двома осями. З декількома осями

Номер слайду 17

Розграфити листок (можна взяти готовий в клітинку)Зроби ескіз малюнку. Деталізуй орнамент. Зітри допоміжні лінії. Розфарбуй готовий візерунок. Етапи практичної роботи: Орнамент в квадратіОрнамент в колі

Номер слайду 18

Дякую за увагу !

pptx
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
24 березня
Переглядів
44
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку