Презентація "Синдром Дауна"

Про матеріал
Синдро́м Да́уна (трисомия по хромосоме 21) — одна из форм геномной патологии, при которой чаще всего кариотип представлен 47 хромосомами вместо нормальных 46, поскольку хромосомы 21-й пары, вместо нормальных двух, представлены тремя копиями (см. также плоидность).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синдром Дауна

Номер слайду 2

Синдром Дауна. Синдром Дауна - це генетичне порушення, що полягає у порушенні рівня розумового розвитку характерних рисах обличчя, вроджених вадах серця, порушеннях слуху та зору, інших медичних проблемах. Хвороба Дауна - це патологічний стан, який виникає в результаті аберації 21-ї пари хромосом і проявляється різними фізичними вадами, часто недоумством і зниженою резистентністю до інфекційних хвороб.

Номер слайду 3

Синдром Дауна. Зазвичай здорова дитина має 46 хромосом, а при синдромі Дауна їх 47. З-за цього порушується розумовий і фізичний розвиток дитини. Такий стан є результатом порушення дозрівання статевих клітин. На розвиток даної патології безпосередньо має вплив вік жінки, яка виношує дитину. Адже чим вона старша, тим більша ймовірність того, що може народитися хвора дитина. З 600 новонароджених дітей народжується з хворобою Дауна, незалежно від соціокультурної та етнічної приналежності.

Номер слайду 4

Як виглядає?У хворої дитини особа сплюснуте, эпикант, внутрішній кут очей розташовується нижче, ніж зовнішній; на райдужці можна побачити світлі плями (плями Брушвильда), перенісся плоска і широка. Вушні раковини маленькі, недорозвинені, розташовуються досить низько. Верхня щелепа у таких дітей недорозвинена, з рота часто виступає «складчастий» збільшений язик, порушується ріст зубів, діастема, а на губах - поперечна смугастість. У таких дітей широкі кисті, пальці на них короткі, можливо викривлення мізинців, клиндактилия, на стопі між 1 і 2 пальцями стопи проміжки розширені.

Номер слайду 5

Ознаки. Можливі також інші аномалії розвитку: коротка шия, деформація грудини, гіпоплазія тазу вкорочення трубчастих кісток, синдактилии. Із-за специфічного будови голосового апарату діти, які страждають хворобою Дауна, мають трохи хрипкий голос. Вони низькорослі, з порушеною поставою, тулуб і голова під час ходи нахилені вперед, плечі опущені. Шкіра суха, може лущитися, характерний рум'янець на щоках. Дуже часто можна побачити зовнішні статеві органи недорозвинені, пахові і пупкові грижі. Можуть також виникати вроджені вади серця або шлунково-кишкового тракту.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Симптоми. Діти з хворобою Дауна найчастіше народжуються при ускладненому перебігу вагітності (наприклад, загроза викидня, токсикози тощо). Середня тривалість вагітності трохи менше, ніж нормальна. Хворі діти найчастіше народжуються із зменшеною довжиною і масою тіла, у 50% випадків окружність голови менше 32см. Відзначається затримка розвитку статичних і мовних функцій: такі діти починають тримати голову не раніше 4-5 місяців, вони пробують сидіти тільки в 8-9 місяців, а перші кроки робить близько 2 років. Перші слова малюки з хворобою Дауна вимовляють в 1,5-2 роки, а фразове мовлення у них починається приблизно в 4-5 років.

Номер слайду 8

Типи синдрома Дауна Стандартна трисомія, яка виникає за 21 хромосомі, спостерігається у 95% хворих. Причина виникнення даного порушення невідома досі. У 1 з 100 дітей спостерігається другий тип хвороби Дауна, яка передається як генетичне порушення від батьків. Такий стан називається транслокацією. Третій тип - це мозаїчний синдром Дауна, він виникає досить рідко.

Номер слайду 9

Лікування. Хвороба Дауна є невиліковною. Використовуються тільки загальнозміцнюючі засоби і препарати, які стимулюють нервову систему. Такого дитину необхідно оточити увагою і великою любов'ю. Необхідно намагатися максимально використовувати обмежені фізичні і розумові можливості такого малюка. Не засмучуйтеся, якщо він навчається чомусь повільніше, ніж інші діти, намагайтеся радіти його найменшого успіху. Лише завдяки терпінню і турботі іноді можна виростити людину, не тільки здатного до самообслуговування, а який володіє простими навичками праці.

Номер слайду 10

Цікаві факти21.03 – Міжнародний день людини з синдромом Дауна, в клітинах якого 3 хромосоми під номером 21. Синдром Дауна – найчастіша хромосомна патологія у людини. З неї народжується кожен семисотый дитина незалежно від статі, раси та інших ознак. Свою інтелектуальну відсталість люди з синдромом Дауна компенсують своєю приголомшливою душевністю, щирістю і наївністю. Найчастіше це добродушні, життєрадісні і позитивні люди. Ймовірність народження дитини з синдромом Дауна збільшується з віком матері і меншою мірою, але все-таки залежить і від віку батька.Індійські вчені з Університету міста Майсор виявили ще два чинники ризику: близькоспоріднені шлюби і вік бабусі по материнській лінії.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Дякую за увагу!!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Енакий Влад
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 травня 2020
Переглядів
12439
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку