Презентація "Синичка чарівничка"

Про матеріал
День синички в Україні – це екологічне свято, присвячене зимуючій пташці з яскравим пірʼячком. Заповзята й непосидюча синичка – один із прадавніх символів українського народу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СИНИЧКА ЧАРІВНИЧКА

Номер слайду 2

Я синичка-чарівничка,В мене шапка невеличка. По деревах я стрибаю,Бо веселу вдачу маю.

Номер слайду 3

Синиці — веселі і невгамовні птахи, окраса нашої природи. Їх яскраве оперення радує око похмурими зимовими днями. Цілий день синички невтомно перелітають з дерева на дерево, з гілки на гілку, постійно щебечуть. А чи багато ми знаємо про життя цих непосидючих птахів?

Номер слайду 4

Улюблена їжа. Ці яскраві пернаті люблять їсти сало і м’ясні продукти. В холодну пору року їх можна підгодовувати нежирним м’ясом та салом без додавання солі. Чудова пам’ять. Вчені з’ясували, що синиці володіють прекрасною пам’яттю. Вони з легкістю запам’ятовують місця, де їм вдавалося знайти корм.

Номер слайду 5

. Ночівля. Синички шукають собі найбільш спокійне, тихе та безвітряне місце для ночівлі. Для ночівлі вони найчастіше обирають шпаківні, дахи будинків, щілини в будівлях, дупла. Тривожність. Цих маленьких пташок дуже легко налякати. Відчуваючи тривогу, вони починають голосно кричати.

Номер слайду 6

Походження. Багато хто помилково припускають, що своє ім’я синиці отримали за колір пір’я, але це не так. Пташки жовтий колір окрас, а блакитне пір’ячко зустрічаються лише у лазаревки. Свою назву вони отримали за дзвінкий спів, що нагадує передзвін дзвонів.

Номер слайду 7

Дупла. Синиці не вміють самостійно видовбувати дупла в деревах. Лише тільки один вид – гаєчка може самостійно зробити собі дупло в гнилому дереві. Решта ж види займають занедбані дупла дятлів. Агресія. В період гніздування доброзичливі пташки стають дуже агресивним і не дають чужинцям навіть наближатися а своїй території.

Номер слайду 8

Свято. День синиць відзначається 12 листопада.

Номер слайду 9

Цей осінній день обрали недарма. Пращури помітили, що саме о цій порі жовтогруді птахи злітаються ближченько до людських домівок, бо в лісах та степах корму вже обмаль. Цього дня також вшановують єпископа Егейського, Зіновія, якого за трепетну любов до синичок назвали Синичником.

Номер слайду 10

А віднедавна 12 листопада стартує Всеукраїнська екологічна акція «Зустріч зимуючих птахів». В її рамках всі небайдужі майструють для пернатих годівнички.

Номер слайду 11

Є у лісі хатка,Хатка невеличка. В ній живе-зимуєЧепурна синичка. Хоч кругом надворіХолодно, сніжисто,А у хатці тепло,Затишно і чисто. Простирадла з листя,Подушки мов з вати,Та не любить пташка. Довго в ліжку спати. Як почне світати —Вже вона співає. Піснею синичка. Весну наближає.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

МАЛЮЄМО СИНИЧКУ

Номер слайду 14

За допомогою двох овалів утворимо тулуб і голову пташки і промальовуємо дзьобик. Хвостик – той самий трикутник, але дуже гострий і зрізаний на кінці . Лапки малюються аналогічно.

Номер слайду 15

Намічаємо крило і вдосконалюємо лапки, примальовуючи до них пальчики. Щоб пташка була схожа на справжню, додамо сюди гілочку.

Номер слайду 16

Приступаємо до дрібних деталей – пір’ячка і малюнку на голівці. Відокремлюємо голову від тулуба за допомогою лінії грудки. Непотрібні обриси первинних овалів необхідно стерти.

Номер слайду 17

Розмальовуємо фарбами

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Творити добро легко і приємно. Раджу всім і закликаю не бути байдужими до пташок. Вони, маленькі і беззахисні, потребують нашої допомоги та підтримки, адже взимку їм приходиться скрутно в пошуках їжі. НА ВСЕ ДОБРЕ!

pptx
Додано
5 листопада 2023
Переглядів
816
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку