Презентація: "Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації. Пластмаси. Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання."

Про матеріал
Презентація до уроку "Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації. Пластмаси. Найпоширеніші полімери та сфери їхнього використання." Містить теоретичний та наочний матеріал з даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтетичні високомолекулярні речовини. Полімери. Реакції полімеризації і поліконденсації. Пластмаси.

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань Фронтальна бесіда за питаннями .1) Що таке „полімер”‚  „мономер”‚  „макромолекула” ?2) Які природні полімери ви знаєте ?    З чого вони складаються ?3) Яке значення мають природні полімери ?     Де вони поширені в природі ?

Номер слайду 3

У своєму повсякденному житті ви неодноразово зустрічались з полімерами як природного походження (крохмаль‚ білки‚ целюлоза)‚ так і  добутими синтетично (поліетилен).    Сучасна діяльність людини тісно пов’язана з новими синтетичними високомолекулярними речовинами – полімерами – які мають комплекс цінних властивостей (механічна і хімічна стійкість‚ легкість‚ відносна дешевизна) і тому широко використовується у різних галузях народного господарства.    Наше завдання – доповнити і узагальнити знання про високомолекулярні сполуки і найважливіші полімерні  матеріали. Білок міоглобін. Целюлоза. Поліетилен

Номер слайду 4

Вивчення нового матеріалу Полімерні високомолекулярні речовини проникають в усі сфери людської діяльності - техніку, охорону здоров'я, побут. Щодня ми стикаємося з різноманітними пластмасами, гумами, синтетичними волокнами. Полімерні матеріали можуть похвалитися багатьма корисними властивостями: вони високостійкі в агресивних середовищах, гарні діелектрики і теплоізолятори, деякі мають високу стійкість до низьких температур, інші характеризуються водовідштовхувальними властивостями тощо. Отже сучасне людство не мислить себе без полімерів. Полімерами називають високомолекулярні сполуки, молекули яких складаються з великої кількості частин простої речовини – атомних угруповань, що багатократно повторюються. Структурні одиниці, з яких складаються полімери називаються мономерами. Схематично молекулу полімеру можна зобразити так: Високомолекулярні сполуки (ВМС) – це сполуки з великою відносноюмолекулярною масою (від тис - до млн.), що складаються з великої кількості однакових мономерних ланок, сполучених між собою. Природними ВМС є білки, нуклеїнові кислоти, полісахариди. Однак значне місце займають синтетичні ВМС добуті людиною. До них належить поліетилен, поліпропілен та ін.. Саме вони стали основою сучасних полімерних матеріалів.

Номер слайду 5

Класифікація полімерів:  лінійні (целюлоза, поліетилен) розгалужені (амілопектин) сітчасті (фенолоформальдегідні смоли)Поліетилен. Амілопектин. Фенолформальдегідна смола бакеліт. Полімери у твердому стані можуть мати на одних ділянках впорядковане розміщення, а на інших безладне, тому їх характеристикою є ступінь кристалічності – частка речовини з впорядкованим розміщенням макромолекул (90% - кристалічна будова, 10% аморфна)

Номер слайду 6

Властивості полімерів Властивості полімерів визначаються масою, довжиною, типом будови. Деякі з полімерів після нагрівання і охолодження не зазнають перетворень і зберігають свої властивості, їх називають термопластичними (поліетилен, поліпропілен). Термореактивні після нагрівання втрачають пластичність і розчинність в органічних розчинниках , тому що їхня структура змінюється (фенолоформальдегідні смоли). Поліпропілен. Спробуйте передбачити хімічні властивості полімерів. Полімери розкладаються на мономери, реагують з сильними окисниками, концентрованими розчинами кислот і лугів. Виняток - поліетилен, поліпропілен. Чому?

Номер слайду 7

Добування полімерів Полімеризація – сполучення великої кількості однакових молекул (мономерів) у полімерний ланцюг. Поліконденсація – реакція утворення полімеру, під час якої відщеплюється молекула води чи ін. Співполімеризація – реакція утворення полімеру з мономерів двох видів (фенолоформальдегідні смоли)Для цих полімерів спільними властивостями є: стійкість до кислот, лугів,хороші ізоляційні властивості, термопластичність, морозостійкість. Однак вони не витримують нагрівання (1000), горять, при цьому розкладаючись. Пластмаси – матеріали на основі полімерів, що зберігають після нагрівання і наступного охолодження надану їм форму. Крім полімерів пластмаси можуть містити добавки (крейда, сажа, волокна, папір). Маркування пластмас

Номер слайду 8

Переваги пластмас: низька вартість, легкість обробки хороші ізоляційні якості мала густина хімічна стійкість. Недоліки: низька теплостійкість і горючість важкість утилізації

Номер слайду 9

Узагальнення та систематизація знань 1. Які ви знаєте синтетичні високомолекулярні речовини?2. Що добувають за допомогою реакції полімеризації? Поліконденсації?3. Які з полімерів є найпоширенішими?

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 10 клас, Презентації
Додано
27 квітня 2023
Переглядів
1786
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку