Фізичні та хімічні властивості білків Білки - надзвичайно різноманітні речовини. Одні білки розчиняються у воді, інші в слабких розчинах нейтральних солей чи в 70%-му спирті, деякі - в розбавлених розчинах кислот або лугів. Є й такі білки, що в названих рідинох на розчинябться. Розчинені білки у воді утримують значну кількість зв'язаної води. Завдяки цьому водні розчини білків в'язкі і при певних умовах можуть загусати. Розчини білків нестійкі.
Денатурація білків Денатурація білків - термін біологічної хімії, що означає втрату білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул. Процес денатурації окремої білкової молекули, що приводить до розпаду її "жорсткої" тривимірної структури, іноді називають плавленням молекули. Денатурація білків - термін біологічної хімії, що означає втрату білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул.
Так само як і інші біологічні макромолекули (полісахариди, ліпіди) і нуклеїнові кислоти, білки - необхідні компоненти всіх живих організмів, вони беруть участь в більшості життєвих процесів клітини. Білки здійснюють обмін речовин і енергетичні перетворення. Білки входять вскладу клітинних структур - органел, секретуються в позаклітинний простір для обміну сигналами між клітинами, гідролізу їжі і освіти міжклітинної речовини.