Презентація "Синтез білків"

Про матеріал
Презентація сприяє покращенню засвоєння знань з теми "Синтез білків". Мотивує до пізнання складних полімерних сполук, що входять до складу живих систем.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Синтез білків

Номер слайду 2

Білки. Білки — складні високомолекулярні природні органічні речовини, що складаються з амінокислот, сполучених пептидними зв'язками.

Номер слайду 3

Склад білків. Білки складаються з амінокислот, з'єднаних між собою в довгі ланцюжки. В організмі людини білок їжі розщеплюється до амінокислот, з яких організмом потім знову синтезуються білки людини. Схематичне зображення утворення пептидного зв'язку

Номер слайду 4

Всі білки в залежності від будови діляться на прості і складні.

Номер слайду 5

Виділяють чотири рівні структури білків: Первинна структура;вторинна структура;третинна структура;четвертинна структура.

Номер слайду 6

Первинна структура білка. Ланцюг залишків амінокислот.

Номер слайду 7

Вторинна структура білка. Поліпептидний ланцюг залишків амінокислот, закручений в спіраль.

Номер слайду 8

Третинна структура білка. Спіраль поліпептидного ланцюга набуває просторову конфігурацію.

Номер слайду 9

Четвертинна структура білка. Остаточна просторова конфігурація білка, яка складається з декількох третинних структур. Поєднані вони між собою дисульфідними "мостиками".

Номер слайду 10

Фізичні та хімічні властивості білків Білки - надзвичайно різноманітні речовини. Одні білки розчиняються у воді, інші в слабких розчинах нейтральних солей чи в 70%-му спирті, деякі - в розбавлених розчинах кислот або лугів. Є й такі білки, що в названих рідинох на розчинябться. Розчинені білки у воді утримують значну кількість зв'язаної води. Завдяки цьому водні розчини білків в'язкі і при певних умовах можуть загусати. Розчини білків нестійкі.

Номер слайду 11

Денатурація білків Денатурація білків - термін біологічної хімії, що означає втрату білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул. Процес денатурації окремої білкової молекули, що приводить до розпаду її "жорсткої" тривимірної структури, іноді називають плавленням молекули. Денатурація білків - термін біологічної хімії, що означає втрату білками їх природних властивостей внаслідок порушення просторової структури їх молекул.

Номер слайду 12

Так само як і інші біологічні макромолекули (полісахариди, ліпіди) і нуклеїнові кислоти, білки - необхідні компоненти всіх живих організмів, вони беруть участь в більшості життєвих процесів клітини. Білки здійснюють обмін речовин і енергетичні перетворення. Білки входять вскладу клітинних структур - органел, секретуються в позаклітинний простір для обміну сигналами між клітинами, гідролізу їжі і освіти міжклітинної речовини.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Презентації
Додано
14 жовтня 2023
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку