Презентація "Система органічного світу. Віруси"

Про матеріал
Презентація містить основні теоретичні поняття. Ілюстрації допомагають краще пояснити матеріал уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Система органічного світу. Віруси

Номер слайду 2

У чому сутність принципів побудови системи органічного світу?СИСТЕМА ОРГАНІЧНОГО СВІТУ – це розподіл на групи всіх живих істот з урахуванням їхньої спорідненості та використанням систематичних категорій. Створення системи органічного світу є головним завданням біосистематики. Вочевидь завершеною така система ніколи не буде, але це не означає, що цього не потрібно прагнути. Основними принципами побудови системи органічного світу є такі:

Номер слайду 3

1. Принцип філогенетичності. В системі органічного світу живі істоти класифікуються не тільки за комплексом морфологічних, фізіологічних, біохімічних та молекулярно-генетичних ознак, а й з урахуванням філогенетичної спорідненості організмів.2. Принцип ієрархічності. Систематичні категорії нижчого порядку об’єднуються в категорії вищого порядку.3. Принцип номенклатурної упорядкованості. Усі назви таксонів мають подаватися за правилами, прописаними у спеціальних міжнародних кодексах біологічної номенклатури.

Номер слайду 4

Загальновизнаної системи органічного світу в сучасній біологічній класифікації немає. Найчастіше трапляються Система двох імперій (Прокаріоти та Еукаріоти) Система трьох доменів (Бактерії, Археї та Еукаріоти). Згідно з однією з класифікацій всі живі організми (Biota) поділяють на чотири групи: Неклітинні (Aphanobionta), Бактерії (Bacteria), Археї (Archaea) та Еукаріоти (Eukaryota).

Номер слайду 5

Неклітинні – сукупність форм життя, що не мають клітинної будови. Цей термін з’явився після відкриття найбільших вірусів, якими є мімівіруси, мегавіруси й пандора віруси. Окрім вірусів до групи. Неклітинні відносять й субвірусні частинки – віроїди тапріони. Пріони. Віроїди

Номер слайду 6

ВІРУСИ (від. лат. virus – отрута) – це неклітинні форми життя, які є внутрішньоклітинними абсолютними паразитами. Відкрито віруси в 1892 р. Д. Й. Івановським. Віруси, яких на сьогодні описано понад 5 000 видів, вивчає вірусологія.

Номер слайду 7

Віруси живуть виключно у клітинах хозяїна, тобто являються внутрішньоклітинними паразитами людини, рослин, грибів і бактерій. Віруси при взаємодії з живим організмом викликають вірусні хвороби. Приклади вірусних хвороб: Вітряна віспа. Грип. Полімієліт. Гепатит. Снід. Сказ. Герпес. Цитомегаловірус. Вірус папіломи. Лихоманка Ебола. Енцефаліт. Тощо.

Номер слайду 8

Основні властивості вірусів: Дуже малі розміри: більшість вірусних частинок, зокрема віріонів, можна побачити лише в електронний мікроскоп. Наявність у складі або ДНК або РНК, відсутні системи для синтезу білків. Здатні до життя лише у клітині хозяїна.

Номер слайду 9

За особливостями будови віруси поділяють на прості й складні. Прості віруси складаються з білків і одного типу нуклеїнової кислоти, а складні віруси мають ще ліпіди, вуглеводи.

Номер слайду 10

Розмноження вірусів:

pptx
До підручника
Біологія 9 клас (Соболь В. І.)
Додано
26 квітня 2021
Переглядів
1458
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку