Презентація "Система органів дихання. Загальна будова та функції органів дихання"

Про матеріал
Матеріал корисний при ознайомленні учнів з будовою органів дихання, допоможе розкрити учням взаємозв’язок будови органів дихання з функціями, що виконуються
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Мета: • ознайомити учнів з будовою органів дихання, розглянути органи дихання, показати взаємозв’язок їх будови з функціями, що виконуються; • розвивати пам’ять, логічне мислення, вміння співставляти, аналізувати та порівнювати; • виховувати розуміння важливості знань з питань гігієни дихання, чистоти навколишнього середовища.

Номер слайду 2

Як ви розумієте слова цього видатного хіміка?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Дихання – це сукупність процесів, що забезпечують надходження в організм кисню, використання його клітинами і тканинами, для окиснення органічних речовин та виділення з організму вуглекислого газу. Виділяють п’ять основних етапів дихання та газообміну.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

1. Носова порожнина. 2. Глотка. 3. Гортань. 4. Трахея. 5. Бронхи.

Номер слайду 7

Г Зігрівання повітря, підвищення його температури. Е Гайморові пазухи 6. К Очищення, підвищення вологості носової порожнини. Д Залозистий епітелій і слиз 5. О Відкривається носослізний канал. Г Війчастий епітелій 4. А Запалення проявляється безперервним нежитем, головним болем. В Нижній носовий хід 3. Т Затримання і виведення сторонніх часток, пилу із порожнини носа. Б Верхній носовий хід 2. Л Містяться рецептори нюхового аналізатора, які сприймають запахи. А Кровоносні судини 1. Закодо-ванне слово Функції Структура носової порожнини

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Гортань – це частина дихальної трубки, що передує _____________. Вона утворена дев'ятьма рухливими хрящами, найбільшим з яких є _________________, який легко зміщується при розмові, кашлі... У гортані розташовані дві голосові зв'язки, при їхньому розходженні між ними з'являється _________________. Напруження й натягнення голосових зв'язок може змінюватися завдяки скороченню або __________________, що прикріплюються до них. Голосові зв'язки при проходженні через них повітря під час видиху можуть коливатися. Що більша частота коливань, то вищий ___________. На висоту голосу впливає також і довжина голосових зв'язок: у жінок вони ____________, аніж у чоловіків. ___________ негативно впливають на голосові зв'язки, руйнуючи їх. Голос стає хрипким і в чоловіків, і в жінок. У період статевого дозрівання відбувається ________________.

Номер слайду 10

БЕСІДА Що таке трахея? Що таке бронхіальне дерево? Поясніть поняття "бронхіоли" та "альвеоли".

Номер слайду 11

Номер слайду 12

1. Систему органів дихання людини становлять повітроносні шляхи та легені. 2. До повітроносних шляхів належать: носова порожнина та гортань. 3. Носова порожнина розділяється кістково-хрящовою перегородкою на 4 половини. 4. Повітря,що надходить у носову порожнину очищається, зігрівається, зволожується. 5. Гортань має вигляд лійки, стінки якої утворені кількома хрящами. 6. Трахея розгалужується на дві альвеоли, що входять у праву і ліву легені. 7. Основною структурно-функціональною одиницею легенів є альвеоли. 8. Найтонші бронхи називаються бронхіоли. 9. Частина дихальної трубки, що передує трахеї називається глотка. 10. Гайморит проявляється безперервним нежитем та головним болем.

Номер слайду 13

1. Прочитати § 13-14. 2. Дати відповіді на запитання, с. 47, 51. 3. Підготувати повідомлення: Мутація голосу.

ppt
Додав(-ла)
Стельмах Ольга
Додано
23 вересня 2019
Переглядів
946
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку