Презентація "Система, сукупність"

Про матеріал
Презентація для 5 класу (нова українська школа) на тему "Система, сукупність".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: СИСТЕМА, СУКУПНІСТЬПриродничі науки5 клас. Підготувала Шарко Вероніка Вікторівна

Номер слайду 2

Давайте умовно висипимо із коробки деталі конструктора та відкладимо кілька з них убік. Уявімо що ми їх перемішали та розклали їх за кольорами,або згрупували цеглинки й шестерні. Потім склали з деталей конструк-цію, в якої всі деталі взаємопов'язані. Спробуйте тепер відкласти кілька деталей убік або відокремити цеглинки від шестерень. Що буде з конструкцією? Поміркуйте, у якому з двох випадків ішлося про систему, а в якому — про сукупність.

Номер слайду 3

Поглянте на фото пазлів. Вони складають не зрозуміле зображення. Як ми з вами уже з’ясували – це сукупність. Давайте перейдемо за посиланням нижче та з сукупності не зрозумілих пазлів складемо систему. https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=1d7d2376deda

Номер слайду 4

Ось яка Сонячна система у нас з вами вийшла. Тобто ціле зображення утворює цілу систему. Кожна деталь цього зображення утворює систему.

Номер слайду 5

Перед вами різні злбраження. На яких ілюстраціях зображено системи? Доведіть, що це справді системи, а не сукупності.

Номер слайду 6

Сукупність — це загальна кількість чогось, певний набір. Речі, які є складниками сукупності, не залежать одна від одної. Немає взаємозв’язків між деталями цього авто, які поклали поряд. Їх об’єднує те, що вони перебувають у тому самому місці. Якщо відкласти кілька деталей убік або відсортувати за кольорами, то це суттєво не вплине на сукупність, вона існуватиме й далі.

Номер слайду 7

А система — це порядок або структура, частини якого/якої взаємопов’язані. Наприклад, конструкція що перед вами складена з деталей і утворює повноцінний автомобіль. Якщо зламається хоча б одна деталь, то порушиться вся система, вона не зможе функціонувати.

Номер слайду 8

Ліс, поле, сад, степ – це теж все системи. ЕКОСИСТЕМИ

Номер слайду 9

Усе різноманіття систем умовно можна поділити на природні й штучні, тобто створені людиною. Розгляньте зображення, укажи, які із систем природні, а які штучні. Чи можна ці системи поділити за іншим принципом? Спробуй це зробити за такими ознаками: водне середовище, наземно-повітряне середовище, техніка, іграшка, організм.

Номер слайду 10

Наш дім це теж система де є опалення, водопостачання і відведення стоків. Розробники й розробниці зараз активно працюють над удосконаленням «розумного будинку», у якому пристрої регулюють температуру, вологість, можуть умикати пилосмок за необхідності.

Номер слайду 11

Наша планета — теж система, у якій взаємодіють як природні, так і штучні явища й об’єкти. До того ж сама Земля є частиною іншої системи — Сонячної.

Номер слайду 12

Людина живе в соціумі, тобто поряд з іншими людьми. Тож її поведінка регульована системою моралі і права. Про ці системи ви дізнаватиметесь в курсі історії та правознавства.

Номер слайду 13

Людина ХХ століття створила мережу «Інтернет» — велетенську інформаційну систему, функціонування якої ви вивчатимете на уроках інформатики.

Номер слайду 14

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пікож Альона Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 вересня 2022
Переглядів
832
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку