Презентація "Склад межі та будова географічної оболонки "

Про матеріал
Систематизувати знання учнів про географічну оболонку, узагальнити розуміння закономірностей географічної оболонки, стратегії існування і розвитку людства, сформувати поняття антропосфери.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф Ур 35 Склад межі та будова географічної оболонки 17 10 2023* Географічна оболонка  → цілісна та безперервна оболонка нашої планети* Межі географічної оболонки→ верхня= озоновий шар на висоті 25—30 км→ нижня межа = в земну кору на декілька сотень метрів. СКЛАД, МЕЖІ ТА БУДОВА ГЕОГРАФІЧНОЇ ОБОЛОНКИ.

Номер слайду 2

* Складові частини географічної оболонки→ взаємопроникають і перебувають у тісній взаємодії: → верхня частина літосфери (земна кора), → нижня частина атмосфери (тропосфера), → уся гідросфера й біосфера, а також → антропосфера.

Номер слайду 3

Антропосфера (іноді техносфера) — одна зі сфер Землі, частина навколишнього середовища, яка формується або змінюється людиною для використання у своїй діяльності та місцях існування.

Номер слайду 4

Ноосфе́ра (грец. νόος — «розум» і σφαῖρα — «сфера») — частина Землі й навколопланетного простору, в якому виявляється вплив людини. 

Номер слайду 5

Номер слайду 6

* Географічна оболонка Речовини в ній перебувають у трьох агрегатних станах — твердому, рідкому й газоподібному.

Номер слайду 7

* Географічна оболонка → поділяється на окремі природні комплекси — відносно однорідні частини земної поверхні→ поділ зумовлений нерівномірним надходженням тепла в різні частини географічної оболонки та неоднорідністю земної поверхні.

Номер слайду 8

* Природні зони на Землі → свідчення неоднорідності географічної оболонки в горизонтальному напрямку.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

 Закономірності географічної оболонки Землі цілісність, ритмічність розвитку, широтна зональність і вертикальна поясність. ЗАКОНОМІРНІСТЬ ЦІЛІСНОСТІ Й КРУГООБІГІВ РЕЧОВИНИ ТА ЕНЕРГІЇ.

Номер слайду 11

* Цілісність→ єдність географічної оболонки, зумовлена взаємопов’язаністю і взаємопроникністю складових її компонентів. * Зміна одного з них неодмінно викликає зміну інших.

Номер слайду 12

* Вирубування лісів як одного з компонентів біосфери спричиняє неминучі зміни → в ґрунтах, → рослинному й тваринному світі; → знижується рівень ґрунтових вод, → мілішають річки та → зникають озера, → змінюється навіть хімічний склад повітря. Зміна лише одного з компонентів біосфери тягне за собою зміни→ в літосфері, → гідросфері → атмосфері.

Номер слайду 13

* Цілісність географічної оболонки досягається * кругообігом речовини та енергії → циркуляція атмосфери, → система океанічних течій, → кругообіг води, → біологічний кругообіг * Вони забезпечують повторюваність процесів і явищ, → сприяють взаємозв’язкам між природними компонентамициркуляція атмосфери

Номер слайду 14

* Між ними відбувається безперервний обмін речовини та енергії.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

система океанічних течій,

Номер слайду 17

* Унаслідок обертання Землі навколо своєї осі та Сонця, → нерівномірне нагрівання земної поверхні → всі процеси і явища в географічній оболонці повторюються через певний проміжок часу. ЗАКОНОМІРНІСТЬ РИТМІЧНОСТІ ТА БЕЗПЕРЕРВНОСТІ Й НЕРІВНОМІРНОСТІ РОЗВИТКУ. * Ритмічність → закономірна повторюваність у часі природних явищ і процесів.

Номер слайду 18

Розрізняють добові й сезонні ритми, наприклад, зміни дня і ночі, пір року, припливи і відпливи. Мал. 3. Приклад добових і річних циклів.

Номер слайду 19

До найвідоміших на планеті ритмів у географічній оболонці належать океанічні припливи і відпливи. За ними можна перевіряти годинники. Наприклад, у Франції, де на узбережжі Атлантичного океану висота припливів досягає 15 м, місцеві жителі здавна визначали час доби без годинника.

Номер слайду 20

Є ритми, що повторюються через певний проміжок часу: вікові коливання клімату й рівня води.

Номер слайду 21

Географічна оболонка→ планетарний комплекс Нерівномірність розвитку→ поділяється на менші природні комплекси, які є більш однорідними. → комплекси не повністю однорідні.

Номер слайду 22

У наш час людина навчилася використовувати ритмічність функціонування географічної оболонки. Прикладами цього є припливні електростанції, використання бризів для роботи вітроенергетичних станцій. Дощові періоди використовують для сплавляння лісу гірськими річками, а жаркі й посушливі періоди — для розвитку на узбережжях морів пляжного відпочинку.

Номер слайду 23

ВИСНОВКИГеографічна оболонка — цілісна й безперервна оболонка нашої планети, яка складається з окремих геосфер — літосфери, гідросфери, атмосфери, біосфери та антропосфери. Географічна оболонка Землі має декілька основних закономірностей розвитку. До головних закономірностей функціонування географічної оболонки належать цілісність, ритмічність, широтна зональність і вертикальна поясність. Цілісність та єдність географічної оболонки, зумовлена взаємопов'язаністю і взіємопроникненістю складових її компонентів, а тому зміна одного з них викликає зміну інших.

Номер слайду 24

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
18 жовтня 2023
Переглядів
2020
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку