Презентація "Внутрішня будова Землі Температурний режим"

Про матеріал
Презентація - конспект. Узагальнити знання про внутрішню будову Землі; з’ясувати температурний режим та агре­гатний стан речовин у земній корі, мантії, ядрі; визначити типи земної кори та їхній склад; формувати вмін­ня користуватися джерелами географічної інформації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл геог проф Ур 38 Внутрішня будова Землі Температурний режим 21 10 2023 Кольська свердловина

Номер слайду 2

Кольського буріння остаточно зупинили в 1992 році, коли бур досяг шарів з температурою 180 градусів за Цельсієм. Глибина 12262 м Почали 24 травня 1970 року, 

Номер слайду 3

Ми знаємо, що Земля складається із трьох основних оболонок — земної кори, мантії та ядра.

Номер слайду 4

Зовнішня тверда оболонка — земна кора — має товщину від 5 до 70 км.

Номер слайду 5

Глибше, до 2900 км, розташована густіша силікатна оболонка — мантія, яка поділяється на верхню й нижню.

Номер слайду 6

Межа між верхньою й нижньою мантією проходить приблизно на глибині 1000 км. Усередині мантії на глибині 100—250 км під материками і 50—100 км під океанами розташована астеносфера.

Номер слайду 7

Центральну частину Землі становить ядро, радіус якого — 3470 км. Ядро поділяється на зовнішнє (від 2900 до 4980 км) і внутрішнє (від 4980 км і до центру Землі).

Номер слайду 8

Температура кори збільшується із глибиною, досягаючи значень, які зазвичай перебувають у діапазоні +200—400 °С на межі з мантією. 2. ТЕМПЕРАТУРНИЙ РЕЖИМ, АГРЕГАТНІ СТАНИ РЕЧОВИН ЗЕМЛІ. 

Номер слайду 9

Із заглибленням на кожні 100 м температура може підвищуватися в середньому на З °С.

Номер слайду 10

Різні внутрішні оболонки Землі мають різний температурний режим та агрегатний стан: астеносфера характеризується підвищеною пластичністю і наближається до температури плавлення; ядро Землі силікатне.

Номер слайду 11

Температура в центрі нашої планети не перевищує +5000 °С. Вважається, що у внутрішній частині ядра речовина перебуває в розплавленому рухомому стані. Через це внаслідок обертання Землі тут виникає електричний струм, що створює магнітне поле Землі. Зовнішня частина ядра, на думку вчених, тверда.

Номер слайду 12

Внутрішні оболонки Землі мають різний речовинний склад. Це пов’язують із сильним розплавленням первинної речовини молодої Землі. Вважається, що при цьому важкі елементи (наприклад, залізо, нікель) опускалися вглиб планети й утворили ядро, а відносно легкі (наприклад, кремній, алюміній) піднімалися й утворили земну кору.

Номер слайду 13

Літосфера — верхня тверда оболонка Землі (земної кори), яка зверху обмежена атмосферою й гідросферою, а знизу — поверхнею більш щільної речовини мантії, так званою поверхнею Мохоровичича. Властивості літосфери визначені на основі сейсмічних даних.3. ВЛАСТИВОСТІ ЛІТОСФЕРИ.

Номер слайду 14

Мал. 2. Будова земної кори.

Номер слайду 15

поверхня Мохоровичича. Пове́рхня Мохоровичи́ча — границя розділу (складна перехідна зона) між земною корою та верхньою мантією Землі, що виявляється за стрибкоподібним збільшенням швидкості проходження поздовжніх сейсмічних хвиль від 6,7 — 7,6 до 7,9 — 8,2 км/с, поперечних з 3,6 — 4,2 до 4,4 — 4,7 км/с. Глибина залягання поверхні Мохоровичича — від 25-90 км під континентами та 7-10 км під океанами.

Номер слайду 16

Товщина земної кори коливається: під рівнинами вона становить 30—35 км, у гірських регіонах — 50—75 км, а в межах западин морів та океанів — від 5 до 10 км. Верхня частина земної кори складається переважно з осадових порід. Під нею (тільки під континентами) розташований гранітний шар, ще нижче й під океанами залягають базальти. гранітбазальт

Номер слайду 17

Найбільші щити в межах материків Землі. У межах кристалічних щитів шар осадових порід або взагалі відсутній, або доволі незначний.

Номер слайду 18

Тетеріський канйон

Номер слайду 19

Земна кора два типи: І) континентальна ІІ) океанічна. Межа не збігається з межами материків і океанів, а проходить океанічним дном на глибині 2—3,5 км. * Визначають ще третій тип земної кори → перехідний → із характерним чергуванням ділянок континентальної та океанічної кори.

Номер слайду 20

* Геологічне середовище людства→ верхня частина літосфери, → гірські породи і → мінерали → перебувають під безпосереднім впливом господарської діяльності людини. 4. ГЕОЛОГІЧНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ЛЮДСТВА.

Номер слайду 21

добування корисних копалин; Надра Землі використовують:

Номер слайду 22

2) зберігання рідких і газоподібних корисних копалин у природних і штучних сховищах;

Номер слайду 23

3) зведення різних споруд, наземних і підземних підприємств;

Номер слайду 24

4) спорудження транспортних комунікацій (метро, трубопроводи);

Номер слайду 25

5) захоронения промислових токсичних і радіоактивних відходів.

Номер слайду 26

Мал. 3. Науки, що вивчають геологічне середовище людства.

Номер слайду 27

Геологічне середовище надзвичайно важливе для самого існування людства* Ресурси в надрах → основа функціонування провідних галузей світового господарства→ національне багатство кожної країни.

Номер слайду 28

Збільшення кількості населення та зростання виробництва потребують раціонального використання геологічного середовища людства.

Номер слайду 29

Воно можливе за умови споживання вторинних ресурсів та альтернативних матеріалів, ресурсозбереження, переходу на безвідходні технології виробництва.

Номер слайду 30

Геологічне середовище людства — приповерхнева оболонка літосфери, що складається з гірських порід, підземних вод, газів та біоти, у межах якої поширюється вплив інженерно-господарської діяльності людини.

Номер слайду 31

Вчені підрахували, що за умови збереження сучасних темпів видобутку та споживання найбільші родовища нафти повністю вичерпаються в Саудівській Аравії за 70 років, в ОАЕ — за 72 роки, у Кувейті — за 220 років, в Ірані — за 115 років.

Номер слайду 32

ВИСНОВКИЗемля має складну внутрішню будову, вивчення якої ще не завершене. Літосфера (земна кора) — верхня тверда оболонка Землі, де розташоване геологічне середовище людства — верхня частина літосфери, гірські породи й поверхня якої перебувають під безпосереднім впливом господарської діяльності людини. Його слід використовувати ощадливо й раціонально. Мінеральні ресурси (вичерпні — такі, що не відновлюються) є національним надбанням кожної країни.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Попова Екатерина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
26 жовтня 2023
Переглядів
643
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку