Презентація "Складні речення з різними видами зв'язку із поетичних творів Т.Шевченка

Про матеріал
У презентації здійснено добірку складних речень з різними видами зв'язку із поетичних творів Т.Шевченка. Запропоновано завдання різної складності: визначити, зі скілької частин складається речення, скласти лінійну схему, вставити пропущені розділові знаки, відновити оригінальний текст, зробити синтаксичниий розбір речень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складні речення з різними видами зв’язку із поетичних творів Т. Г Шевченка Учитель української мови та літератури Липівського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Годлєвська Руслана Петрівна2021 р.

Номер слайду 2

Мета урокупоглибити в учнів поняття про складне речення з різними видами зв’язку, основні ознаки і структуру їх; розвивати вміння визначати вид складних синтаксичних конструкцій, складати лінійні схеми; формувати творчі вміння моделювати, відновлювати й конструювати складні синтаксичні конструкції відповідно до комунікативного завдання; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу сприяти осмисленню учнями синтаксичного багатства художнього поетичного й прозового мовлення.

Номер слайду 3

Внутрішньопредметні зв’язки. Лексикологія і фразеологія: засвоєння крилатих висловів (афоризмів) у формі складних речень з різними видами зв’язку. Культура мовлення і стилістика: інтонація складних речень з різними видами зв’язку. Текст (риторичний аспект): складні речення з різними видами зв’язку в текстах художнього стилю. Міжпредметні зв’язки: використання складних синтаксичних конструкцій в поетичних творах (література).

Номер слайду 4

Завдання 1-4 Схарактеризувати засоби зв’язку в складних синтаксичних конструкціях: визначити вид сполучників (сурядний чи підрядний), синтаксичну роль сполучних слів і спосіб морфологічного вираження їх (частину мови). З’ясувати, зі скількох частин складаються складні синтаксичні конструкції. Накреслити лінійну схему речення.

Номер слайду 5

1. Минають літа молодії,Минула доля, а надія. В неволі знову за своє,Зо мною знову лихо дієІ серцю жалю завдає. («А. О. Козачковському»)

Номер слайду 6

2. Розкуються незабаром. Заковані люде,Настане суд, заговорятьІ Дніпро, і гори, І потече сторіками. Кров у синє море. Дітей ваших… («І мертвим, і живим…»)

Номер слайду 7

3. Сонце заходить, гори чорніють,Пташечка тихне, поле німіє,Радіють люде, що одпочинуть,А я дивлюся і серцем лину. В темний садочок на Україну. («Сонце заходить, гори чорніють…»)

Номер слайду 8

4. Гуляє князь, гуляють гості;І покотились на помості…А завтра знову ожива,І знову п’є, і знов гуляє;І так за днями день минає,Мужицькі душі аж пищать. («Княжна»)

Номер слайду 9

5. Списати, розставити розділові знаки, скласти лінійну схему ССК, зробити повний синтаксичний розбір. Розкажи як за горою. Сонечко сідаєЯк у Дніпра веселочка. Воду позичаєЯк широка сокорина Віти розпустила. А над самою водою. Верба похилилась. Аж по воді розіслала. Зеленії віти. А на вітах гойдаються. Нехрещені діти. («Княжна»)

Номер слайду 10

6. Списати, розставити розділові знаки, скласти лінійну схему ССК, зробити повний синтаксичний розбір. Сім’я вечеря коло хати. Вечірня зіронька встаєДочка вечерять подаєА мати хоче научати. Так соловейко не дає. («Садок вишневий коло хати…»)

Номер слайду 11

7. Установити відповідність між способами зв'язку між частинами складного речення і наведеними прикладами з поезій

Номер слайду 12

1 - із сурядним та безсполучниковим зв'язком, 2 – із підрядним і безсполучниковим зв'язком; 3-тільки безсполучниковий зв’язок, 4 – тільки сурядний зв’язок.1. Лягло сонце за горою,Зірки засіяли,А козаки, як та хмара,Ляхів обступили. («Тарасова ніч»)2. Як став місяць серед неба,Ревнула гармата;Прокинулись ляшки-панки –Нікуди втікати! («Тарасова ніч»)3. За річкою, в чистім полі,Могила чорніє;Де кров текла козацькая,Трава зеленіє. («Тарасова ніч»)4. А тим часом. Виросла могила,А над нею орел чорний. Сторожем літає,І про неї добрим людям. Кобзарі співають. («Думи мої, думи мої»)

Номер слайду 13

8. Відновити оригінальний текст Куди гне недоля Віє вітер з-за Лиману, І дівчина похилиться Гне тополю в полі(«Гайдамаки. Червоний бенкет») Бо вижене з хати Бо не будеш спати Не женися на багатій Не женися на убогій («Не женися на багатій…»)

Номер слайду 14

Самоперевірка Віє вітер з-за Лиману,Гне тополю в полі, –І дівчина похилиться,Куди гне недоля. («Гайдамаки. Червоний бенкет»)Не женися на багатій,Бо вижене з хати,Не женися на убогій,Бо не будеш спати. («Не женися на багатій…»)

Номер слайду 15

9. Запиши, вставляючи пропущені слова та розділові знаки. У всякого … ….. І свій шлях широкий. Той …. той ……. Той неситим оком. За край світа …… Чи нема країни. Щоб ……із собою. Взять у ……. Той тузами ……..…… в його …… А той …. у куточку. Гострить … ….. . («Сон»)

Номер слайду 16

Самоперевірка У всякого своя доля І свій шлях широкий: Той мурує, той руйнує,Той неситим оком. За край світа зазирає –Чи нема країни,Щоб загарбать із собою. Взять у домовину,Той тузами обираєСвата в його хаті,А той нишком у куточку. Гострить ніж на брата. («Сон»)

Номер слайду 17

10-12. Знайти у вивчених творах Т. Шевченка приклади речень з різними видами зв’язку . Записати, накреслити їх лінійні схеми.

Номер слайду 18

Домашня робота1. Виписати з «Кобзаря» Т. Г. Шевченка 3 складні речення з різними видами зв’язку. 2. Накреслити їх лінійні схеми.

Номер слайду 19

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Проскуріна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Підлужна Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 березня 2021
Переглядів
11922
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку