Презентація «Словникові слова, 1 клас, Лелека».

Про матеріал

Одним з найважливіших показників рівня культури та інтелекту людини є мова.

Рідна мова є найважливішим засобом пізнання дійсності. Людина повинна знати мову – її словник і граматичні правила, а також навчитися вміло використовувати мовні одиниці залежно від мети висловлювання та ситуаціях мовлення.

Початкова школа відіграє значну роль у формуванні в молодшого школяра повноцінної навчальної діяльності, одним з основних компонентів якої є рівень розвитку зв'язного мовлення – необхідна умова формування соціально активної особистості.

Слово входить до активного словника школяра лише тоді, коли він добре розуміє його значення, усвідомлює правильність граматичних форм, структуру словосполучень та речень, тобто воно закріплюється у пам'яті учнів лише через активне застосування у мовленні.

Слово потрібне людині для того, щоб назвати все, що є у світі, і самого себе. Адже, щоб говорити про щось чи навіть думати, треба якось це називати.

В.О.Сухомлинський відзначав у своїх роботах велике значення слова: «Кожне слово рідної мови має своє обличчя. Як у квітки, у нього свій неповторний аромат і відтінок барви, а тих відтінків кожна барва має тисячі ».

Розширювати та збагачувати мовний запас учнів, спонукати їх вживати в мові яскраві влучні вирази з народної мудрості покликана презентація «Словникові слова, 1 клас, Лелека».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Словникове слово “лелека”1клас. Підготувалавчитель початкових класів. Бойченко Людмила Анатоліївна

Номер слайду 2

Загадка Довгонога, чорно-біла,У гніздо на хату сіла. Довгим дзьобом, знай туркоче,Ніби щось сказати хоче.- Де ж це ти була?- Далеко!- Як зовуть тебе? (Лелека)

Номер слайду 3

великий перелітній птах із довгими ногами та довгим прямим дзьобом.л…лека – еrrrr

Номер слайду 4

Прочитайа л е л к е 6 3 4 1 5 2

Номер слайду 5

Склади звукову модель. Л е л е к а‐ • ‐ •́ ‐ •

Номер слайду 6

Як ще по іншому називають лелеку?Лелека. Чорногуз Бусел Бузько Боцюн Гайстер

Номер слайду 7

Знайди зайве слово: Зайчик. Собачка Котик Лелека Вовкstyle.colorfillcolorfill.typefill.onstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 8

Підбери слова родичіЛелека. Лелечиха. Лелеченя

Номер слайду 9

Лелека іншими мовами:аист (російською)stork (англійською )cigogne (французькою

Номер слайду 10

Підбери до слова назви ознак. Довгоногий, поважний, самотній, зморений, старий, молодий, красивий, зажурений, білий.

Номер слайду 11

Підбери до слова назви дій. Поселився Злетів Кружляв Прощався

Номер слайду 12

Побудуй речення. Ходять лелеки по лузі. Завтра у вирій далекий будуть летіти лелеки. Лелека – красивий довгоногий птах. Він їсть ящірок, мишей, комах, жаб. Ходять лелеки лугом. Завтра у вирій далекий будуть летіти лелеки. Лелека – красивий довгоногий птах. Він їсть ящірок, мишей, комах, жаб. Побудуйте речення

Номер слайду 13

Вірш — Лелеко, лелеко, До осені далеко!— Викрикує на лузі Засмагла дітвора. А він веслує в хмарі З лелечихою в парі,. Мовляв, у вирій, друзі, Мені ще не пора. (Д. Білоус)Прочитайте вірш і дослідіть, яке слово родич вживається у вірші до слова лелека.

Номер слайду 14

Які ви знаєте прислів’я про лелек?Де лелека водиться, там щастя родиться. Знає лелека, що до літа далеко.

Номер слайду 15

Порівняйте цих лелек. Всі знають цього красивого, великого, довгоногого птаха. Забарвлення у нього біле, лише кінчики крил блискучого чорного кольору. Довга витягнута шия, червоний дзьоб і високі червоні ноги надають лелеці чарівної краси, гордовитості і непідступності. Це великий птах, розмах крил якого до 2 м, маса тіла 3 кг. Він схожий на лелеку білого, але у нього верхня частина тіла, голова, шия і груди — чорні. Лелека білий. Лелека чорний

Номер слайду 16

Поміркуйте, про що ми курличемо?

Номер слайду 17

НАРОДНІ ПОВІР’ЯУлюбленим птахом є лелека. Його назвали на честь божества добра і кохання - Леля. От і приносить дітей у наші домівки лелека. Говорили колись, що Лель живе у душі доброї людини, а лелека мостить гніздо на подвір'ї добрих людей. Лелека є символом птаха, що за старовинними переказами в давній Україні-Русі символізувала Матір Славу - жіночий образ Святого Духа - покровительки України-РусіСимволом Олімпійської збірної України теж є лелека.

Номер слайду 18

Ранньою весною з вирію повертається лелека, у нас. В Україні, чорногуз в’є своє гніздо на хаті, клуні або на дубі чи липі. Руйнувати гніздо цього птаха Небезпечно, кажуть, хто зруйнує гніздо боцюна, у того хата згорить. Прочитайте текст, що нового ви дізнались.

Номер слайду 19

Цікаво знати. А зараз ми подивимось відео про лелеку.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гуртова Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 червня 2018
Переглядів
5128
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку