Презентація «Словникові слова, 1 клас, їжак ».

Про матеріал

Одним з найважливіших показників рівня культури та інтелекту людини є мова.

Рідна мова є найважливішим засобом пізнання дійсності. Людина повинна знати мову – її словник і граматичні правила, а також навчитися вміло використовувати мовні одиниці залежно від мети висловлювання та ситуаціях мовлення.

Початкова школа відіграє значну роль у формуванні в молодшого школяра повноцінної навчальної діяльності, одним з основних компонентів якої є рівень розвитку зв'язного мовлення – необхідна умова формування соціально активної особистості.

Слово входить до активного словника школяра лише тоді, коли він добре розуміє його значення, усвідомлює правильність граматичних форм, структуру словосполучень та речень, тобто воно закріплюється у пам'яті учнів лише через активне застосування у мовленні.

Слово потрібне людині для того, щоб назвати все, що є у світі, і самого себе. Адже, щоб говорити про щось чи навіть думати, треба якось це називати.

В.О.Сухомлинський відзначав у своїх роботах велике значення слова: «Кожне слово рідної мови має своє обличчя. Як у квітки, у нього свій неповторний аромат і відтінок барви, а тих відтінків кожна барва має тисячі ».

Розширювати та збагачувати мовний запас учнів, спонукати їх вживати в мові яскраві влучні вирази з народної мудрості покликана презентація «Словникові слова, 1 клас, їжак ».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Словникове слово “їжак”1клас. Словникове слово “їжак”1клас. Підготувалавчитель початкових класів. Бойченко Людмила Анатоліївна

Номер слайду 2

В ліс ми з друзями пішли,Диво дивне там знайшли. Як клубочок, ця тваринка,Вся в колючках в неї спинка. Хай собі затямить всяк,Зветься дивний звір ... Загадка

Номер слайду 3

Їжак. Невеличка тварина, тіло якої вкрите твердими голками, під час небезпеки згортається в колючий клубок.

Номер слайду 4

Таємниця народження слова. Тварина, давньоруське слово означало “колючий”. В правослов’янському значенні воно пов’язане з грецьким езкіз – гадюка, тому й означає “той, хто поїдає гадюк”.

Номер слайду 5

А Ї К Ж3 1 4 2 Прочитай

Номер слайду 6

Їжак іншими мовами: еж (російською) hedgehog (англійською) hérisson (французькою)

Номер слайду 7

дятелпівень. Знайди зайве словостраускуркаїжакrrrrrrrrrr

Номер слайду 8

Ї ж а к =• ‐ •́ ‐Складіть звукову модель

Номер слайду 9

Маленький. Колючий. Веселий Підбери до слова назви ознак. Кмітливий. Хитрий Сіруватий

Номер слайду 10

ЧимчикуєЇсть Згортається. Підбери до слова назви дій

Номер слайду 11

їжакуватий Їжачиня їжачиха Слова родичіїжаче їжакове їжакувий

Номер слайду 12

Скоромовка- Корж із маком – їжа з їж. Сядь, їжаче, з нами їж. Скинь лише піджак-голчак! - Я свій корж з'їм, вовче, й так!

Номер слайду 13

Дослідіть, які тварини гуляють у схованки?ЛІЧИЛКАБіжить півень з причілка, нагукує лічилку: - Раз-два – курчата. Три-чотири – зайчата. П’ять - шість – гусаки. Сім - вісім – їжаки. Дев’ять - десять – йде лисиця. Нам – ховатись, їй – жмуриться.

Номер слайду 14

Що несе їжачок для діточок? Їжачок-їжачок Сто колючих голочок, Дуже гарна спинка, Спинка, як корзинка. Тупу-тупу-тупоточки, Їжачок несе грибочки, Наколов на голки Грушу для Миколки, І несе на спині Яблучко для Зіни. Ти його не лови І у ліс відпусти. Жде у лісі тихо Мама їжачиха. Там у листячку сплять П’ять маленьких їжачат.

Номер слайду 15

ПОРІВНЯЙТЕ ЇЖАКІВЇжак звичайний. Морський їжак. Спина їжака вкрита міцними колючими голками, яких може бути до 6 А-8 тисяч. Довжина тіла — 20 — 30 сантиметрів, хвоста — 3 сантиметри. Середня маса цього звірка — 700 — 800 грамів. Вуха невеликі, голки короткі — не більше 3 сантиметрів. Голова та живітвкриті грубим темним волоссям. Тіло розміром від 2 до 30 см, мають зазвичай близьку до шароподібної форму зустрічаються також морські їжаки плоскої форми. Тіло вкрите рядами твердих пластинок, що утворюють панцир. У більшості видів пластинки з'єднані нерухомо. Таким чином майже вся поверхня тіла морського їжака має суцільну тверду оболонку.

Номер слайду 16

Їжаки штучні (створені руками людини)З бісеру. З природніх матеріалів. Солоного тіста

Номер слайду 17

Павлик та Михайлик знайшли у лісі їжака. Діти схотіли сховати його в капелюшок. Але капелюшок був малий. Павло взяв їжака під куртку. Удома діти тваринку годували молоком. Послухайте текст про їжака. Продовжіть цей текст.

Номер слайду 18

Цікаво знати. Завдяки своєму колючому панциру їжаки майже не мають природних ворогів. Як тільки з'являється найменша загроза, звірятко згортається в клубочок і стає не­доступним. Тільки лисиці зрідка вдається примусити їжака розгорнутися, закотивши його у воду.Їжаки легко приручаються і швидко звикають до життя в неволі. Вони навіть часто товаришують із домашніми котами, іноді й молоко п'ють з одного блюдечка. Живуть їжаки 8—10 років.rrrrr

Номер слайду 19

Давайте подивимось на їжачка і подумаємо куди він йде.відео

pptx
Додано
26 червня 2018
Переглядів
3513
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку