Презентація "Службові слова"

Про матеріал
Презентація містить матеріали, які можна використати на уроці укр.мови. в 2 класу НУШ.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала вчитель початкових класів Мукачівської ЗОШ І-ІІІ ст. № 20 ім. О. Духновича Фаринич Н. Ю. Службові слова

Номер слайду 2

Сьогодні ми з вами: 1. Пригадаємо частини мови, які вже вивчали на попередніх уроках.2. Познайомимося зі службовими словами. 3. Навчимося використовувати їх при побудові речень та правильно записувати в реченнях. 4. Дамо відповіді на запитання: «Чи є важливими ці слова?», «Чи варто їх вживати у мовленні?».5. Виконаємо ряд творчих завдань та ігор.

Номер слайду 3

Мозковий штурм Іменник. Називає предмет. Хто? Що? Назвою істоти і неісоти. Власні і загальні назви. Один і багато предметів. Незнайко, м’яч, Україна.

Номер слайду 4

Мозковий штурм Прикметник. Вказує на ознаку предмета. Який? Яка? Яке? Які? Змінюється за числами. Залежить від іменника. Український, хитра, червоні.

Номер слайду 5

Мозковий штурм Дієслово. Означає дію предмета. Що робить? Що зробив? Змінюється за числами. Пряме і переносне значення. Дієслова-синоніми, дієслова -антоніми. Граються, усміхається, їде.

Номер слайду 6

Мозковий штурм Числівник. Скільки? Який? Котрий? Кількість предметів. Порядок при лічбі. Один, третя, сім.

Номер слайду 7

Гра «Доповни речення і доведи»Слон-це …. , тому що ... . Веселий - це ... , тому що … . Десять – це … , тому що … . Працювати – це … ,тому що … .

Номер слайду 8

Сьогодні по телебаченню показують мультфільм. Він – для найменших глядачів. Я дивлюся його із задоволенням. Приходь до мене о восьмій годині. Будемо дивитися його разом. Слова по, для, із, до, о – це службові слова.- Спробуй прочитати цей текст , випустивши їх.- Як звучали би речення без них? - Яка їх роль у мовленні?- Чи можна поставити до них запитання?

Номер слайду 9

Вправа- гра«Встав пропущене слово»Піти …. лісу. Спостерігати … природою. Писати … зошиті. Перейти …. річку. Спати … ліжку. до за в через у

Номер слайду 10

Службові слова Не відповідають Служать для зв’язку на запитання. слів у реченні. Пишуться окремо з іншими словами.

Номер слайду 11

Практичні вправи Вправа 1 Зранку на травичці заблищала роса. на Яблука лежали у кошику. у Під деревом виріс гриб. під Вправа 2 Небі, літає, у, птах. У небі літає птах. Річку, міст, через . Міст через річку.

Номер слайду 12

Метод Прес Я вважаю, що … … тому, що … … наприклад, … Отже, … .-Я вважаю, що службові слова потрібні у мовленні. Бо без них речення стають незрозумілі. Наприклад, «Йти …лісу». Отже, службові слова роблять наше мовлення точним та зрозумілим і є важливими.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
2538
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку