Презентація "Смерть пам`яті - смерть душі" до річниці трагедії у Бабиному Яру

Про матеріал
Презентація, присвячена трагічним подіям у Бабиному Яру в Києві в 1941 році. Матеріал унаочнює інформацію про трагічні дні 29 - 30 вересня 1941 року. Матеріал можна використовувати під час виховних та позакласних заходів у 9-11 класах.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«СМЕРТЬ ПАМ’ЯТІ – СМЕРТЬ ДУШІ»ІНФОРМАЦІЙНИЙ ДАЙДЖЕСТ

Номер слайду 2

У світі завжди були дві раси... Є ті, хто розпинає, і ті, кого розпинають, гнобителі і пригноблені, хто ненавидить і кого ненавидять, які заподіюють страждання і страждають, гонителі та гнані. М . Бердяєв29 – 30 серпня 1941 р.

Номер слайду 3

Бабин Яр... Полюс нелюдськості... Наш біль. Наша пам’ять. Одна з найстрашніших сторінок літопису зла та страждань, написана людською кров’ю.

Номер слайду 4

28 вересня на вулицях Києва з’явились оголошення: «Усі євреї міста Києва і його околиць повинні з’явитися в понеділок 29 вересня 1941 року до 8 години ранку на ріг Мельникової і Докторівської вулиць (біля кладовища). Взяти з собою документи, гроші, цінні речі, а також теплий одяг, білизну». 29-30 вересня 1941 року в окупованому Києві нацисти вперше масово розстріляли беззбройне цивільне населення. Бабин Яр... Тут розстрілювали, тут спалювали трупи і тут просівали попіл. Після Другої світової війни назва київського яру стала символом людської трагедії. Так історично склалося, що Бабин Яр і в Україні й у світі втілює значно більше, ніж географічна назва та одна з трагічних адрес масових розстрілів часів Другої світової війни. У літопису глобальної єврейської Катастрофи, саме з цією київською місцевістю пов’язують початок Голокосту в Європі, хоча насправді хвиля розстрілів котилася до Києва від самого кордону.

Номер слайду 5

Бабин Яр – місце пам’яті та некрополь близько 100 тисяч цивільних громадян і військовополонених, розстріляних нацистами у 1941–1943 роках. Серед них – євреї і роми, червоноармійці, комуністи, підпільники Організації українських націоналістів, в’язні Сирецького концтабору, «саботажники», порушники комендантської години та навіть пацієнти психіатричної лікарні імені Павлова.

Номер слайду 6

 29 вересня 1941 року. Кияни ідуть в Бабин Яр. Німецький офіцер-автор фото підписав його: "Остання земна путь євреїв"

Номер слайду 7

Голокост – важка незагоєна рана в історії України в Другій світовій війні. Жертвами злочину стали близько півтора мільйона українських євреїв. Нацисти знищили їх як соціокультурну й етнорелігійну спільноту. Німці зайняли Київ 19 вересня 1941-го. Негайно була організована поліція, яка складалася, на перших порах, в значній частині з тих, хто прийшов з нацистами – галіційці. Почалася хвиля арештів, обшуків, облав. За лічені години в місті створилася напружена атмосфера вишукування «кривдників» ‒ комуністів, чекістів, активістів та зведення рахунків з ними. Торкнулося це і євреїв. Так, 26 вересня 1941 р. відбулася нарада, на якій розглядалися заходи щодо ліквідації єврейського населення міста.

Номер слайду 8

Після відкриття й осмислення жахів Голокосту світова спільнота пристала на позицію «ніколи знову», проте геноциди стаються дотепер.

Номер слайду 9

Порятунок євреїв у роки нацистської окупації Європи став предметом вивчення у Державі Ізраїль. Національний інститут пам’яті Катастрофи і Героїзму Яд Вашем 1963 року затвердив критерії для отримання почесного звання «Праведник народів світу». Праведниками визнаються неєвреї, які, ризикуючи життям, рятували євреїв під час Голокосту. Всіх, хто був причетний до порятунку, нагороджують медалями й дипломами, на їхню честь висаджують дерева на Алеї Праведників, їм призначають довічні пенсії. ПРАВЕДНИКИ БАБИНОГО ЯРУНа 1 січня 2021 року відомі імена 2673 Праведників з України (4 місце серед країн, у яких встановлено факти порятунку).

Номер слайду 10

Для збереження таємності, айнзацкоманда і зондеркомандаотримували накази про операції по винищуванню «ворогів Рейху» усно. Для проведення операції було виділена айнзацкоманда 4-а під командуванням штандартенфюрера СС Пауля Блобеля, посилена 45-м та 303-м поліцейськими батальйонами і загоном української допоміжної поліції. Згодом у жовтні 1941 р. роту передали у склад дивізії СС «Вікінг».

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Час може зарубцювати рани. Та він безсилий загасити нашу пам’ять. Шовінізм і ксенофобію не можна перемогти лише силовими чи чисто політичними методами. Боротьба з цим злом проходить через душі людей. Крапку може поставити лише перемога людського розуму та волі. Забуттю не підлягає!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Проневич Тетяна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 вересня 2022
Переглядів
167
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку