Презентація "СНІД - хвороба XXI століття"

Про матеріал
Термін СНІД розшифровується як синдром набутого імунодефіциту, але існує багато видів набутого імунодефіциту, і СНІД є одним із них.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

СНІД - хвороба XXI століття

Номер слайду 2

Що таке СНІД. Термін СНІД розшифровується як синдром набутого імунодефіциту, але існує багато видів набутого імунодефіциту, і СНІД є одним із них. СНІД — повільно прогресуюче інфекційне захворювання, що характеризується порушенням імунної системи та сукупністю різноманітних клінічних симптомів. СНІД відноситься до групи повільних інфекцій.

Номер слайду 3

ВІЛВ – вірус   ( збудник захворювань )І – імунодефіциту ( відсутність імунної реакції організму )Л – людини ( може бути тільки у людини )СНІД С – синдром ( низка симптомів , що вказують на хворобу)Н – набутого ( не спадкового) І -  імунного ( стосується імунної системи)Д – дефіциту ( відсутність або нестача )

Номер слайду 4

Взимку 1980-1981 рр. лікарня Нью-Йоркського університету госпіталізувала кількох людей із так званою саркомою Капоші (без відома лікарів). Це рідкісне захворювання, яке добре піддається лікуванню. Захворювання є злоякісним і більшість людей помирають протягом 20 місяців. Усі пацієнти були чоловіками та гомосексуалістами віком до 30 років. Навесні 1981 року лікарі в Лос-Анджелесі та Нью-Йорку виявили хворого на пневмонію, спричинену Pneumocystis falciparum. Майже всі гинуть протягом року. Вони теж геї. Влітку 1981 року в США було 116 таких випадків. У 1981 році СНІД з'явився в країнах Західної Європи.

Номер слайду 5

Вперше в науковій літературі з’явилось повідомлення, що в США виявлені хворі з ураженням іммунної системи, котре супроводжується рядом побічних захворювань Першовідкривачами вірусу стали Люк Монтаньє (Франція) и Роберт Галло (США). В 1983 році (тільки через два роки післе виявлення перших випадків хвороби) у лімфатичних вузлах хворого СНІДом був виявлений вірус — збудник СНІДу

Номер слайду 6

Навесні 1982 року жертвою СНІДу став перший хворий на гемофілію. Він заразився при переливанні крові. Влітку 1983р. з'ясувалося, що збудник може міститися не тільки в крові, але і в спермі, в інших рідинах тіла. Тривога посилилася. До 1 вересня 1983р. У Нью-Йорку загинуло 228 осіб. В Африці СНІД вперше був зареєстрований клініцистами Брюсселя та Парижа в 1983 році.

Номер слайду 7

До червня 1985 року СНІД вже реєстрували у 40 країнах світу. Епідемія перетворилася в пандемію. Вивчення нового грізного захворювання включилися вчені різних країн – імунологи, вірусологи, епідеміологи, інфекціоністи У 1983р. У Нью-Йорку вийшла перша монографія. На її обкладинці був зображений скелет з косою і було крупно написано «СНІД». У лютому 1990р., за даними ВООЗ, загальна кількість зареєстрованих випадків СНІДу склала 215 444 в 153 країнах світу

Номер слайду 8

Україна за темпами розвитку епідемії ВІЛ-інфекції займає 2-е місце в Європі та 5-е - у світі. Україна за темпами росту захворювання наздоганяє навіть Африку.

Номер слайду 9

Україна залишається лідером в Європі за масштабами розповсюдження ВІЛ-інфекції. За оцінками експертів UNAIDS, в Україні з ВІЛ-інфекцією живе близько 290 тисяч осіб. І тільки кожен другий знає про свій діагноз – станом на 1 квітня 2016 року на обліку в Україні перебуває 128 455 ВІЛ-позитивних пацієнтів.

Номер слайду 10

1 – а гіпотеза – більшість дослідників схиляються до думки, що захворювання виникло в Африці, а потім поширилося на інші території (США і країни Європи). Згідно африканської гіпотезі попередником ВІЛ могли бути близькоспоріднені віруси приматів. В Африці були виявлені вогнища, де у мавп досить широко поширювався вірус, схожі з вірусом імунодефіциту людини. 2 – а гіпотеза – вірус міг пристосуватися до життя в людському організмі завдяки широкому використанню таких наукових досягнень 20 століття, як пересадки органів і інших відкриттів у медицині, які могли сприяти формуванню більш слабких, так і більш небезпечних форм вірусу. Гіпотези походження СНІДу

Номер слайду 11

Як довго живе вірус поза організмом людини?Віруси СНІДу при кип`ятінні гинуть через 1 хвилину. Якщо нагрівати при t = 56 С ̊, то загинуть протягом 30 хв. Можна знищити хлором, хлорним вапном, спиртом. На шкірі гине протягом 20 хвилин.

Номер слайду 12

А от сонячні промені і заморожування, вірус витримає без проблем. У лабораторних умовах ВІЛ може залишатися живим протягом 1-3 днів після висихання рідини. Використаний шприц або порожниста голка (без стерилізації) може містити живий вірус протягом кількох діб.

Номер слайду 13

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Номер слайду 14

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я. Червона стрічка – символ солідарності з ВІЛ-позитивними та хворими на СНІД.

Номер слайду 15

Що означає Червона стрічка?Цей символ анти. СНІДівського руху створив художник Франк Мур у квітні 1991 року (він помер від СНІДу через 3 роки).

Номер слайду 16

Статевим шляхом. Парентерально (ін’єкційно, через кров та інші біологічні рідини)Перинатальним шляхом від матері до дитини. СНІД передається

Номер слайду 17

Частка заражень ВІЛ за різним шляхами передачі. Велика ймовірність передачі вірусу через шприц (при повторному використанні після інфікованого) - 80%; При статевому контакті з інфікованою – 70-80%; Від вагітної або годуючої матері до дитини - 5-10% Ін'єкційні наркотики - 5-10% Переливання зараженої крові – 3-5% Через медичний інструмент – 2%.

Номер слайду 18

при дотиках, обіймах, рукостисканнях;через поцілунки;при спільному проживанні в одній квартирі;повітряно - крапельним шляхом (у тому числі при чханні і кашлі);через гроші;при купанні у воді;через постільну білизну, предмети побуту, іграшки;при укусах комах або тварин. ВІЛ-СНІД не передається

Номер слайду 19

Період інкубації I Стадія гострого захворювання (стадія пустого вікна) II Стадія безсимптомного носійства III -ІY СНІДКласифікація ВІЛ-інфекції та СНІДУ

Номер слайду 20

1 стадія – гостра інфекція. Вона протікає як «грипоподібний захворювання (підвищення температури, нежить, кашель, висип на шкірі). Через 2-3 тиж. Гострий період проходить. Слід зазначити, що в 60-70 % випадків гострий початок може бути відсутнім. Людина, не знаючи про наявність вірусу може заражати інших. 2 стадія - асимптомна інфекція (АІ). Повна відсутність клінічних проявів ВІЛ-інфекції. Носіїв ВІЛ-інфекції можна виявити, тільки проводячи спеціальні лабораторні дослідження.

Номер слайду 21

3 3 стадія – персистуюча генералізована лімфаденопатія (ПГЛ). Виникає через 3-5 років після другої стадії. Симптоми хвороби: збільшення лімфовузлів, головні болі, розлади кишечника, занепад сил. Лікування дає короткочасне поліпшення, людина ще працездатний. 4 стадія – пре-СНІД і власне СНІД. Розвиваються ураження слизових оболонок, лімфовузлів, дихальної системи, шлунково-кишкового тракту, органів зору, нервової системи. Хворий втрачає у вазі близько 10 %. Смертельний результат неминучий.

Номер слайду 22

ОЗНАКИ СНІДувтрачає вагу;людина відчуває постійну втому;довго може триматися висока температура;підвищена пітливість;частий пронос;спостерігаються сухий кашель і задишка;легкі інфекції, наприклад, простуда протікають набагато серйозніше і тривають значно довше звичайного;у хворих СНІДом можуть початися пневмонія, коліт, герпес, грибкова інфекція в порожнині рота, горлі, стравоході і прямій кишці;хворі СНІДом більш уразливі відносно раку.

Номер слайду 23

Міжнародні документи,що регулюють права ВІЛ-інфікованих:Європейська конвенція з прав людини. Конвенція про права дитини. Декларація про прихильність справі боротьби з ВІЛ/СНІДом. Резолюція Комісії ООН з прав людини «Про захист прав людини в контексті ВІЛ та СНІД». Концепція системи ООН «Профілактика поширення ВІЛ-інфекції серед людей, які зловживають наркотиками».

Номер слайду 24

Пам’ятай! Небезпека поряд!Твоє життя залежить від твоїх обдуманих дій!

Номер слайду 25

 Пропаганду засобів попередження зараження ВІЛ;Зміна способу життя людей;Зведення до мінімуму факторів ризику серед осіб, які належать до груп підвищеної небезпеки інфікування;Вивчення соціальних умов, що сприяють поширенню захворювання. Профілактика СНІДу включає в себе:

Номер слайду 26

- уникнути зараження вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ) - Профілактика ВІЛ-інфекції на даний момент є найбільш важливим засобом боротьби з нею. Вченими в усьому світі ведеться розробка вакцини проти ВІЛ. Незважаючи на деякі обнадійливі результати, говорити про винахід такої вакцини поки рано. Найнадійніший спосіб уберегтися від СНІДу це…

Номер слайду 27

В якості профілактики СНІДу необхідно ретельно дотримуватися правил стерилізації предметів загального користування: хірургічних та стоматологічних інструментів, використання одноразових шприців, перевірка донорської крові при переливанні, інших препаратів, що містять кров. А так само необхідно дотримуватися правил гігієни при користуванні туалетним приладдям, особливо такими, на яких може зберігатися слід крові (бритви, манікюрні ножиці і т.д.)

Номер слайду 28

Профілактика СНІДу та інші пов’язані з нею заходи повинні поєднуватися із пропагандою здорового способу життя, відмови від наркотиків, чіткості в статевих контактах, турботи про постійне партнері. Основною причиною поширення СНІДу серед наркоманів є обмін голками та шприцами, а також існування широко розгорнутої мережі підпільних притонів з практикою прокату інструментів для внутрішньовенного введення наркотиків. Велике значення має профілактична робота серед гомосексуалістів, оскільки вони вступають у численні сексуальні контакти, нерозбірливі у виборі статевих партнерів, часто хворіють на заразні статевими хворобами, в тому числі і СНІДом.

Номер слайду 29

Отже, профілактика СНІДу стає особистою справою кожної людини !!!

pptx
Додано
25 грудня 2022
Переглядів
452
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку