Презентація "Соціалізація учнів через формування медіаграмотності на заняттях гуртка журналістики та на уроках української словесності"

Про матеріал
У презентації надано рекомендації щодо успішної соціалізації учнів через формування медіаграмотності на заняттях гуртка журналістики та на уроках української словесності
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юшманова Оксана Володимирівна. КЗШ № 126 Соціалізація учнів через формування медіаграмотності на заняттях гуртка журналістики та на уроках української словесності

Номер слайду 2

Соціалізаціяце безпосереднє входження індивіда в соціальне середовище, «що передбачає: соціальне пізнання, соціальне спілкування, оволодіння навичками практичної діяльності, включаючи як предметний світ речей, так і всю сукупність соціальних функцій, ролей, норм, прав, обов’язків тощо»

Номер слайду 3

Наразі стрімко розвиваються системи засобів масової інформації та комунікації, що порушує нагальну потребу у цілеспрямованій підготовці людини до вмілого, адекватного і безпечного користування ними. Споживаючи недоброякісну медіапродукцію, сучасне покоління спотворює своє уявлення про світ, норми і моральні засади взаємодії людей, розвиває різні форми медіазалежності.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Медіаграмотність (медійна грамотність) – сукупність знань, навичок та умінь, які дозволяють людям аналізувати, критично оцінювати і створювати повідомлення різних жанрів і форм для різних типів медіа, а також розуміти складні процеси функціонування медіа в суспільстві.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Гурток журналістики. Ефективною формою роботи щодо успішної соціалізації молоді під час формування медіаграмотності та медіакомпетентності є залучення їх до роботи над шкільними ЗМІ. Це сприяє створенню демократичної атмосфери, залученню учнів до обговорення проблемних питань та способів їх вирішення.

Номер слайду 9

Газета «Шкільний світ»Наголошую, що одну з найсуттєвіших ролей у формуванні медіаграмотності як соціалізації учнів мають шкільні видання. Їх макетування та верстання відтворює весь процес роботи над медіатекстом – від збирання інформації до редагування написаного.

Номер слайду 10

Механізм запуску шкільної газети1) концепція, мета, завдання;2) формування редакції;3) контент-модель;4) макет, графічна модель;5) наповнення розділів;6) друк, розповсюдження, просування.

Номер слайду 11

Модель розвитку медіаграмотності

Номер слайду 12

Назва газети «Шкільний світ» учні підібрали, дотримуючись гасла («Долучайтеся, якщо бажаєте створювати, змінюватися та розвиватися. Шкільний світ дуже різноманітний – знайди власний шлях у медійному інформаційному просторі!»). Було також визначено цільову аудиторію (учні, вихователі, вчителі, батьки), мету і завдання шкільної газети.

Номер слайду 13

Мета створення газети. Основна мета видання – забезпечити право на можливість висловлювати власні думки всім учасникам цього процесу. Члени редколегії та інші співучасники під час роботи над новим випуском удосконалюють навички самостійно знаходити необхідну інформацію, аналізувати та інтерпретувати факти, створювати та оформлювати медіатекст, працювати в команді.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Взагалі робота з газетою – дуже цікавий і корисний вид діяльності, який ураховує цільову аудиторію, кількість і теми рубрик, склад редакції. Працювати над матеріалами газети зручно в спільному доступі на Google-сервісах. Ця діяльність дозволяє створити умови для багатовекторного занурення в текст, пошуку додаткової інформації, створення текстів публіцистичних жанрів у тісному зв’язку з контекстом твору, груповій та самостійній діяльності, забезпечити зв’язок проблематики класичного тексту з особистим досвідом учнів.

Номер слайду 16

Робота над створенням випуску

Номер слайду 17

Наявність ґаджетів на занятті дозволяє створити wiki-газету

Номер слайду 18

Або віртуальну дошку

Номер слайду 19

Результати успішної соціалізаціїУчасть гуртківців у практичних семінарах та конференціях журналістського напрямку Малої Академії наук (м. Дніпро)

Номер слайду 20

Міжнародні конкурси: Прес-весна на Дніпрових схилах м. Київ

Номер слайду 21

Конкурс шкільних медіа (м. Миколаїв)

Номер слайду 22

Участь у міських прес-толоках

Номер слайду 23

Обдаровані діти. Юшманова Ксенія – переможець конкурсу на присвоєння звання «Обдаровані діти – надія Криворіжжя 2016» Бендрик Вікторія – стала активним учасником Спілки творчо обдарованих дітей (СТОД- 2018) у секції «Журналістика»

Номер слайду 24

Уміння брати інтерв'ю (комунікабельність)

Номер слайду 25

Найоптимальнішими видами об’єднання медіаосвіти, мови та літератури є– матеріал підручника;– дидактичні матеріали;– віртуальні музеї;– тексти художньої літератури;– довідники та енциклопедії;– освітні сайти та блоги;– періодика;– телепередачі, аудіо- та відеозаписи;– електронні підручники та посібники тощо.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

pptx
Додано
3 листопада 2019
Переглядів
2110
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку