Презентація "Соціальні норми в житті людей"

Про матеріал
Презентація powerpoint до уроку правознавтсва в 9 класі з теми: "Соціальні норми в житті людей"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Термінологічна розминка (у вигляді Word Art) Пояснити поняття: право, мораль, соціальні норми, норма права, джерела права.

Номер слайду 3

Доберіть по кілька прикладів норм моралі та норм права и - це правила поведінки людей у суспільному житті. Самостійна робота

Номер слайду 4

Соціальні норми За сферою суспільних відносин За способом встановлення та забезпечення За виглядом За способом виникнення Політичні Організаційні Економічні Культурні Норми права Норми об'єднань громадян Норми моралі Релігійні норми Звичаї, традиції Усні Письмові Свідомі Стихійні Колективна робота

Номер слайду 5

Соціальні норми - це правила поведінки людей у суспільному житті. Соціальні норми норми моралі звичаї, традиції норми права релігійні норми корпоративні норми галузь права публічне право приватне право інститут права норма права

Номер слайду 6

Норми права - це загальнообов'язкові правила поведінки людей, що встановлені й охороняються державою. Норми моралі - це правила поведінки, що встановлюються в суспільстві відповідно до моральних уявлень людей про добро і зло; охороняються силою громадської думки і внутрішніх переконань людини.

Номер слайду 7

Звичаї - це правила поведінки, які склавшись у суспільстві в результаті їхнього багаторазового повторення, виконуються як звички. Політичні норми - це загальні правила поведінки, що регулюють відносини між соціальними групами, пов'язані із здійсненням державної влади.

Номер слайду 8

Економічні норми - це правила поведінки, що регулюють суспільні відносини, пов'язані з виробництвом, розподілом і споживанням матеріальних благ. Корпоративні норми – це правила поведінки , що регулюють суспільні відносини усередині різних громадських організацій.

Номер слайду 9

Форми (джерела) права: Правовий звичай Релігійно-правові норми Правовий прецедент Нормативно-правовий акт Нормативний договір Міжнародно-правовий акт

Номер слайду 10

Правовий звичай - санкціоноване державою правило поведінки, що склалося історично, у результаті багаторазового повторення людьми певних дій. Санкціонування здійснюється шляхом відсилання до звичаю, а не до текстуального закріплення його в нормативно-правовому акті. Релігійно-правова норма - акт-документ, що містить церковний канон або іншу релігійну норму, санкціоновану державою для надання їй загальнообов'язкового значення, та забезпечується нею.

Номер слайду 11

Правовий прецедент - джерело права, що являє собою письмове або усне рішення судового або адміністративного органу, якому надається державою формальна обов'язковість, і воно стає нормою, еталоном, зразком при розгляді всіх подібних справ у майбутньому.

Номер слайду 12

Нормативно-правовий акт - офіційний письмовий документ, прийнятий уповноваженим на це суб'єктом нормотворення у визначеній законодавством формі та за встановленою законодавством процедурою, спрямований на регулювання суспільних відносин, що містить норми права, має неперсоніфікований характер і розрахований на неодноразове застосування.

Номер слайду 13

Нормативний правовий договір - це двостороння або багато­стороння угода, яка містить норми права. Договори з нормативним змістом на відміну від більшості індивідуально-правових договорів завжди містять загальні правила поведінки і не мають персоніфікованого, разового характеру.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Крижанівська Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Попова Поліна Іванівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Ратушняк С.П.)
Додано
27 лютого 2021
Переглядів
13547
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку