Захист державою прав дитини

Про матеріал
Презентація для відкритого уроку з Основ правознавства у 9 класі, розроблена у відповідність навчальній освітній програмі, буде цікавою для обговорення як і практичної частини так і методичного супроводу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Як держава захищає права дитини в сім'ї

Номер слайду 2

« Дитя моє, права дитини ти мусиш вивчити сумлінно. Це так, потрібно, так важливо напевно знати в наші дні. Коли з тобою справедливо вчиняють, а коли і ні.»

Номер слайду 3

Тестування. Вкажіть , правильне визначення для поняття «шлюб»: Об'єднання близьких людей;б) Люди, поєднані спільним побутом, правами та обов’язками;в) Духовний союз двох люблячих людей;г) Сімейний союз чоловіка і жінки, зареєстрований у порядку, визначеному законом.

Номер слайду 4

Закінчіть висловлювання «У шлюбі між собою не можуть перебувати …» Чоловік і жінка, молодші 18 років;б) Особи, які є родичами прямої лінії споріднення;в) Особи, які не кохають одне одного;г) Особи, які не отримали дозволу батьків.

Номер слайду 5

Вкажіть, що є обов’язковою умовою укладання шлюбу. Згода батьків;б) Наявність матеріальної спроможності утримувати сім'ю;в) Досягнення шлюбного віку;г) Отримання середньої освіти.

Номер слайду 6

Вкажіть, що належить до обов’язків подружжя. Любити одне одного;б) Обвінчатися в церкві;в) Матеріально підтримувати одне одного;г) Усі сімейні проблеми вирішувати разом.

Номер слайду 7

Вкажіть , коли реєструється шлюб. Безпосередньо після звернення із заявою про реєстрацію до РАГС;б) За 2 тижні;в) За 1 місяць;г) За 3 місяці.

Номер слайду 8

Вкажіть , коли втручання суду в сімейні справи не допускаються: При розлученні;б) При позбавленні батьківських прав;в) При розподілі майна;г) При плануванні бюджету сім'ї

Номер слайду 9

Вкажіть, що є однією з юридичних підстав для укладання шлюбу: Встановлення опіки;б) Встановлення піклування;в) взаємна згода жінки та чоловіка;г) Усиновлення.

Номер слайду 10

Вкажіть хто дає дозвіл на зниження шлюбного віку: Наречена;б) Працівник РАГСу;в) Наречений;г) Наречений і наречена разом.

Номер слайду 11

У неньки народилося дитя . Дитя моє! Бог дав тобі життя.І щоб ніхто не заподіяв шкоди. Тобі малесенький громадянин, -Бог дав закони нашому народу. Від дня народження, від іменин –Він твій, цей світ широкий за вікном. Ти на життя і щастя маєш право. Під золото-блакитним знаменом. Своєї Української держави.

Номер слайду 12

Конституція та законодавство України забезпечують особливий захист дітей у сім'ї . Нормативно-правові документи України відповідають міжнародним стандартам, зокрема Конвенції про права дитини.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Прийом «Скажи мені…» Працюючи в парах, проаналізувати ситуації використовуючи положення законодавства. Батьки 11-річної Марини часто випивають, приводять додому з собою «товаришів по пляшці». Маринка зачиняється в своїй кімнаті, оскільки боїться п’яних батьків та їхніх друзів. Їй дуже важко робити уроки через постійний гамір.2) Батько 9-річного Сергія покинув сім'ю й ніякої матеріальної допомоги не надає. Мати Сергія не працює, вона жебракує в метрополітені й примушує Сергія стояти поруч. Якщо він відмовляється, мати лякає , що перестане годувати і вижене з дому.

Номер слайду 15

Робота з тематичним словником. Опіка і піклування –засоби захисту особистих і майнових прав та інтересів дітей, які залишилися без батьківського піклування (опіка –діти до 14 років, піклування -14 -18 років), а також повнолітніх осіб, визнаних судом недієздатними (опіка) чи обмежено дієздатними (піклування) Позбавлення батьківських прав –крайній засіб сімейно-правового характеру, який застосовується за рішенням суду до батьків, що не забезпечують належного виховання своїх дітей.

Номер слайду 16

Відкрийте сторінку 136 вашого підручниката опрацюйте «Добрі поради»

Номер слайду 17

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 20 Прочитайте висловлювання Г. Сковороди та запишіть власнеміркування з цього приводу в зошит: « Перш за все батька і матір шануй і служи їм. Вони ж бо видимі портрети тієї невидимої сили, якій тизобов'язаний».

pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
1 березня 2021
Переглядів
635
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку