Презентація "Соціальні норми в житті людей"

Про матеріал
Практичне заняття: "Соціальні норми в житті людей". ГОТОВІ ЗАВДАННЯ. Поглиблення знань з правознавства (9 класс).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Соціальні норми в житті людей. Практична робота

Номер слайду 2

Соціальні норми — це правила поведінки людей та їх об'єднань, що покликані врегульовувати життя суспільства з метою забезпечення в ньому порядку і стабільності.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Робота в групах: Попрацюйте з текстами (кожна група обирає один текст) і дайте відповіді на запитання.1. Який вид соціальних норм залежно від способу встановлення і забезпечення відображено в тексті?2. Дайте визначення цього виду соціальної норми.3. Доведіть вашу думку словами з тексту.

Номер слайду 5

А-традиційні норми. Це вид соціальних норм, який склався історично та закріплений у суспільній практиці внаслідок багаторазового повторення. У цьому тексті йдется про свято Купала, про народні традиціїї. Наприклад, «прикрашання купальського дерева», «робили й ляльку Марену» «у цю ніч за повір’ями цвіте квітка папороті, хто б її мав, той все на світі знав, міг знайти будь-який скарб, і тому багатство саме до рук ішло».

Номер слайду 6

Б-релігійні норми. Це норми, що регулюють поведінку і специфічні культові дії, засновані на вірі в існування Бога. Наприклад, «під час служби всі слухають молитви священика, стоячи на колінах та опустивши голови на букети квітів. Вважається, що в цей час у людини повинно бути стільки сліз розчулення і каяття за свої гріхи, щоб на кожну квітку впала сльозинка - «роса благодаті».»

Номер слайду 7

В-корпоративні норми. Це правила поведінки, які встановлюються і забезпечуються об'єднаннями громадян. Наприклад, «дійсними членами (козаками) мають право бути: нащадки українського козацького роду, громадяни України або українці української діаспори, які досягли 18-річного віку, стоять на засадах захисту державності України, пройшли випробувальний термін один рік і виявили глибокі українські патріотичні переконання, стоять на засадах розбудови й захисту самостійної, незалежної, соборної, демократичної держави України, склали присягу і здійснюють суспільно корисну для України діяльність».

Номер слайду 8

Г-правові норми. Це вид соціальних норм, що встановлюються і охороняються державою. Наприклад, «кожному гарантується право на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань. Кожен має право вільно збирати, зберігати, використовувати і поширювати інформацію усно, письмово або в інший спосіб - на свій вибір».

Номер слайду 9

Д-моральні норми. Це правила поведінки, які склалися в суспільстві під впливом громадської думки відповідно до уявлень про добро і зло, обов’язок, честь і гідність, які забезпечуються через внутрішнє переконання та засоби громадського впливу. Наприклад, у казці «Сірко», показане почуття обов’язку, якого хазяїн не дотримався «прогнав мене хазяїн, то й ходжу...»

Номер слайду 10

Роль соціальних норм у житті людини. Завдання. Доберіть до кожного виду соціальних норм не менше як дві характеристики. А Мораль: Забезпечуються через внутрішнє переконання та засоби громадського впливу. Склалися в суспільстві під впливом громадської думки відповідно до уявлень про добро і зло, обов’язок, справедливість, честь. Б Правові норми: Установлюються державою або народом під час референдуму Має загальнообов’язковий характер. В Корпоративні норми: Регулюють діяльність, обумовлену завданнями певних об’єднань громадян. Установлюються і забезпечуються об’єднаннями громадян. Г Звичаї, традиції: Передаються від покоління до покоління і характеризують тип поведінки Закріплені в суспільній практиці внаслідок багаторазового повторення. Д Релігійні норми: Регулюють специфічні культові діїВідображаються в статутах, «священних» книгах та текстах

Номер слайду 11

Завдання 2: З метою організації своєї діяльності, успішного вирішення внутрішніх завдань громадські організації створюють корпоративні норми, які є нормами громадських організацій в буквальному сенсі. Особливість цих норм полягає в тому, що їх дія обмежена межами тієї чи іншої громадської організації і внаслідок цього носить локальний характер. Корпоративні норми (норми громадських організацій) є встановлені правила поведінки, виражені в статутах, положеннях, рішеннях громадських організацій для реалізації і досягнення цілей їх функціонування. Корпоративні норми регулюють тільки внутрішньоорганізаційні відносини: завдання і цілі даної громадської організації, компетенцію органів, їх права та обов'язки, порядок вступу і виходу з даної організації, гарантії дотримання норм (зокрема, заходами суспільного впливу).

Номер слайду 12

Запитання і завдання:1. Ця цитата - моральне правило для людей. Якщо ставиться до людини з усією душею, то вона напевно зрозуміє вас і буде до вас ставиться так само. Аналогічно, якщо Ви будете ставитися до людини нешанобливо й зневажливо, вона буде ставитися до вас так само. Але є й виключення, коли люди не поважають вашої доброти й ставлятся до вас зневажливо.

Номер слайду 13

2. Кодекс поведінки:- Я повинна, виконувати правила поведінки у школі;- Я повинна, тримати своє робоче місце у чистоті;- Я повинна, поводитись вічливо з усіма;- Я повинна, відповідати за свої слова;- Я повинна, не завдавати шкоди іншим;- Я повинна, робити домашнє завдання вчасно;- Я повинна, не прогулювати уроки.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Свириденко Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Святокум О.Є., Святокум І.О.)
Додано
5 травня 2022
Переглядів
7887
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку