Презентація "Сонячна система"

Про матеріал
Презентація "Сонячна система". Сонячну систему утворюють Сонце, планети, їх супутники, астероїди (малі планети), комети, метеорні потоки, метеорні тіла, міжпланетний газ. Ця система входить до складу величезної зоряної системи - Галактики і рухається навколо її центра за еліптичною орбітою зі швидкістю 250 км/с, здійснюючи повний оберт за 200...250 млн. років. Вважається, що вся Сонячна система виникла 4,5 млрд. років тому з газопилової області
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Планети сонячної системи. Відмінності між планетами.

Номер слайду 2

Сонячну систему утворюють Сонце, планети, їх супутники, астероїди (малі планети), комети, метеорні потоки, метеорні тіла, міжпланетний газ. Ця система входить до складу величезної зоряної системи - Галактики і рухається навколо її центра за еліптичною орбітою зі швидкістю 250 км/с, здійснюючи повний оберт за 200...250 млн. років. Вважається, що вся Сонячна система виникла 4,5 млрд. років тому з газопилової області.

Номер слайду 3

Планети можна поділити на дві групи: планети земної групи і планети-гіганти.

Номер слайду 4

Усі планети рухаються навколо Сонця по лініях, які називаються орбітами.   Час, протягом якого планета здійснює повний оберт навколо Сонця, називають роком.   Планети ще обертаються навколо власної осі.   Час одного повного оберту – доба.

Номер слайду 5

Згідно рішення Міжнародного астрономічного союзу (МАС) від 24.08.2006, зменшено кількість планет до 8 (Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун); також створено клас карликових планет, до яких було віднесено 3 космічні об’єкти - Церера, Плутон, Еріда.

Номер слайду 6

Меркурій по першій доріжці іде, по другій – красуню Венеру веде, а рідна Земля ось по третій біжить, а Марс по четвертій за ними спішить. Юпітер за Марсом на п'ятій орбіті, Сатурн аж на шостій, в кільце він одітий. По сьомій орбіті Уран ось біжить, Нептун за Ураном по восьмій летить. Найдалі від Сонця Плутон пробігає – там довга зима, там усе замерзає.

Номер слайду 7

Меркурій Меркурій обертається навколо Сонця по сильно витягнутій еліптичній орбіті. Період обертання навколо Сонця (меркуріанський рік) складає 88 земних діб. Тривалість сонячної доби на Меркурії дорівнює 176 земним добам. Маса Меркурія приблизно в 18 разів менше від маси Землі. Як найближча до Сонця планета, Меркурій одержує від центрального світила значно більшу енергію, ніж, наприклад, Земля (у середньому в 10 разів). Супутників не має. На Меркурії немає атмосфери і води. На сонячному боці – дуже гаряче, а на протилежному – холодно. Планета отримала свою назву в честь римського бога торгівлі – Меркурія.

Номер слайду 8

Венера Внутрішня планета, і на земному небі не віддаляється від Сонця далі 48°. Венера — третій за яскравістю об’єкт на небі; її блиск поступається лише блиску Сонця та Місяця. Належить до планет, відомих людству з найдавніших часів. Про те, що у Венери є атмосфера, стало відомо у 1761 p., відкриття належало М.В.Ломоносову, який спостерігав проходження планети перед диском Сонця. Венера обертається в зворотному напрямку — зі сходу на захід, а не з заходу на схід, як Земля і більшість інших планет. Зоряна доба триває близько 243 земних діб. Найспекотніша, найяскравіша планета. Немає супутників.

Номер слайду 9

Земля Земля - це третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства. Земля обертається навколо зірки по еліптичній орбіті (дуже близької до кругової) із середньою швидкістю 29765 м/с на середній відстані 149.6 млн. км за період рівний 365.24 доби. Земля має природний супутник — Місяць.

Номер слайду 10

Місяць – супутник Землі. Сонячні та місячні затемнення.

Номер слайду 11

Місяць – супутник Землі Місяць - це природний супутник Землі. За своєю будовою Місяць схожий на невелику (в чотири рази меншу за Землю) планету - він кам’яний. Середня відстань від Землі до Місяця - 384 тис. км. Навколо нашої планети Місяць здійснює оберт за 28 діб, або за один місяць. Місяць єдине небесне тіло, крім Землі, на якому побували люди.

Номер слайду 12

Місяць не має повітряної оболонки. Тому вдень його незахищена повітрям поверхня нагрівається до +100-130 °С, а вночі охолоджується до -150 °С. На відміну від Сонця - розжареної кулі, Місяць холодне небесне тіло.

Номер слайду 13

Ніч і день на Місяці тривають приблизно по 15 земних діб. Тобто доба на Місяці дорівнює 720 годин

Номер слайду 14

Залежно від положення Землі, Місяця і Сонця наш супутник набуває різного вигляду, тобто перебуває в різних фазах, яких у нього є чотири: молодий місяць, перша чверть, повний місяць, остання чверть.

Номер слайду 15

Мі́сячне зате́мнення — астрономічне явище, яке відбувається, коли Земля перебуває між Сонцем і Місяцем і Місяць потрапляє в тінь чи напівтінь Землі. Сонце Земля Місяць Тінь напівтінь

Номер слайду 16

Місячне затемнення Вид Місяця при місячному затемненні

Номер слайду 17

Сонячні затемнення відбуваються тоді, коли збігаються в просторі на одній лінії Земля, Місяць і Сонце. Тоді Місяць хоч і значно менший від Сонця, але набагато ближчий закриває його від нас.

Номер слайду 18

Сонячне затемнення

Номер слайду 19

Марс Марс - планета земного типу з розрідженою атмосферою. На Марсі є метеоритні кратери як на Місяці, вулкани, долини та пустелі, подібні до земних. Тут розташована гора Олімп, найвища відома гора в Сонячній Системі та Долина Маринера, найбільший каньйон. Рік на Марсі триває 687 днів, що майже вдвічі більше ніж земний. Марс обертається навколо своєї осі кожні 24 години 37 хвилин, що лише трохи довше ніж на Землі. На Марсі також спостерігається зміна пір року, тривалість яких майже вдвічі більша.

Номер слайду 20

Юпітер (найбільша планета) Юпітер - п’ята і найбільша планета Сонячної системи, більш ніж у два рази важча, ніж всі інші планети разом узяті і майже в 318 разів важча за Землю. Уся видима поверхня Юпітера - щільні хмари, розташовані на висоті близько 1000 км над «поверхнею», де газоподібний стан змінюється на рідкий і утворює численні шари жовто-коричневих, червоних і блакитнуватих відтінків. На відміну від кілець Сатурна, кільця Юпітера темні і, імовірно, складаються з дуже невеликих твердих часток метеорної природи.

Номер слайду 21

Сатурн Сатурн - шоста за віддаленістю від Сонця і друга за розмірами планета Сонячної системи. Сатурн є величезною кулею, що швидко обертається навколо своєї осі (з періодом — 10,23 години), складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Сатурн обертається навколо Сонця за 29,46 років на середній відстані 1427 млн км. Візитною карткою Сатурна є його знамениті кільця, що оперізують планету навколо екватора і складаються з безлічі крижаних часток з розмірами від часток міліметра до декількох метрів. Маса у 95 разів більша за масу Землі, магнітне поле потужніше в тисячу разів.

Номер слайду 22

Уран Уран - сьома від Сонця велика планета Сонячної системи, належить до планет-гігантів. Уран рухається навколо Сонця по еліптичній орбіті. Один оберт навколо Сонця Уран здійснює за 84,01 земного року. Період власного обертання Урана складає приблизно17 годин. Уран, сьома планета Сонячної системи, має 27 супутників. Це єдина планета, що обертається, ніби лежачи на боці. Крім того, в нього є 11 вузьких кілець. Сам Уран зеленкуватого кольору. Складається з маленького кам’яного ядра і газів, які заморожені. Планета отримала свою назву в честь грецького бога неба.

Номер слайду 23

Нептун Діаметр 49 000 км, рік — 164,5 земних років, відстань 4500 млн км, t0 −220 °C, 13 супутників. --------------------------------------------- Був відкритий німецьким астрономом Іоганном Галле у 1846 році. Названа на честь римського бога морів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Горовий Іван
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
16 січня 2022
Переглядів
11120
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку