Презентація "Спарта" 6 клас до уроку

Про матеріал
Матеріали (пояснення і закріплення знань ) до уроку "Спарта" 6 клас підручник ГісемО, Гісем О.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спарта 6 клас Всесвітня історія Історія України (інтегрований курс) Горіна О. М.

Номер слайду 2

Географічне положення і виникнення держави Спарти. У Південній Греції на півострові Пелопоннес розташована область Лаконіка. Х ст. до н.е. оселилися войовничі племена дорівців, які утворили державу Спарта. Р. Еврот. Спарта захопила сусідню область Мессенію , яку перетворили на рабів (ілотів)

Номер слайду 3

Мессенські війни Мессенські війни 742-453рр.до н.е.І Мессенська війна 743-724рр .до н.е. (740-720рр.до н.е.)ІІ Мессенська війна 685-668рр.до н.е.ІІІ Мессенська війна Vст.до н.е. Результат: Захоплення сусідньої Мессенії і перетворення їх на ілотів; завершення утворення держави – Спарта (Лакедемон)

Номер слайду 4

Спартанське суспільство

Номер слайду 5

Закони Лікурга- Заборонялося виїджати за межі батьківщини!-нагромаджувати багатства заборонялося;- Лікург заборонив золоті і срібні гроші;(замість них-залізні, великі, незручні) - спільні обіди;(юшка з бичачої крові із сочевицею)- лаконічна мова. VІІ ст.до н.е.

Номер слайду 6

Управління Спартанською державою. Герусія – Рада старійшин, яка складалася із 28 геронтів (чоловіків віком від 60 років)Апела – Народні збори всіх спартіатів –чоловіків ,що досягли 30-річного віку; вищий орган влади,який обирав на довговічний термін геронтів і двох царів. Ефори – 5 високопосадовців ,що наглядали за тим, як царі виконували свої обовязки 4 ухвалювали майже всі рішення щодо політики Спарти-Обирали двох царів : в мирний час-жерці; а у воєнний-Головнокомандувачами.

Номер слайду 7

Виховання спартанців. Військовий табір: заборона займатися торгівлею, ремеслом, мистецтвом, наукою; заборона до збагачування, залізні гроші,спільні трапези; криптії; ізоляція від зовнішнього світу. Суворе виховання : немовлят кволих знищували, хлопчики з 7років у спеціальних школах, до 12 років не носили одягу, спати на в'язанках очерету або соломи, з16 років – служити у армії, у 30 років – женитися. Жінки : мали найбільше свободи порівняно з іншими полісами, нарівні з чоловіками займалися фізичними справами , брали участь у спортивних змаганнях, на честь богині Гери

Номер слайду 8

Спартіат. Металевий шолом. Ножні лати. Списи. Металевий щит. Меч. Шкіряні обладунки

Номер слайду 9

Робота з історичним джерелом

Номер слайду 10

Інтерактивна вправа «Так-ні»Завдання:1)    Область, де виникла Спарта - держава, називалася Лаконіка.2)    Рабів у Спарті називали спартіатами.3)    Лікург вилучив з обігу всі золоті та срібні монети.4)    Найбільшою владою у Спарті користувалися ілоти.5)  Короткі та влучні вислови -лаконічні.6) Герусія — це рада старійшин у Спарті.7)Ділянка землі у власності громадян- клер.8)Криптії – масове щорічне вбивство рабів.9)Бойовий стрій спартанців – загін.10)Повноліття спартанці досягали у 30 років. Відповіді 1.+2.-3.+4.-5.+6.+7.+8.+9. -10.+

Номер слайду 11

pptx
Додано
15 березня 2022
Переглядів
1365
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку