Презентація. Спирти. Метиловий та етиловий спирти.

Про матеріал
Пропоную до уваги добірку навчального матеріала у вигляді презентації. Презентація за темою "Спирти. Метиловий та етиловий спирти. " може бути корисною та використана під час підготовки до уроку або під час уроку онлайн або офлайн заняття.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема заняття. Спирти. Метиловий та етиловий спирти.

Номер слайду 2

Тема. Оксигеновмісні речовини. Тема заняття. Спирти. Метиловий та етиловий спирти. План заняття.1. Ознайомлення з навчальною інформацією за параграфом « Метиловий та етиловий спирти». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/38.php https://ua.mozaweb.com/uk 3 D сцени, метанол, етанол. Тренувальні вправи https://learningapps.org/22875639 заповнити пропуски https://learningapps.org/6470245 заповнити пропуски https://learningapps.org/28155956 хімічні властивості, заповнити пропуски 2. Ознайомлення з умовами домашнього завдання. Домашнє завдання.1. Вивчити навчальну інформацію за параграфом « Метиловий та етиловий спирти». Підручник з Хімії. 9 клас. Григорович - Нова програма. https://uahistory.co/pidruchniki/grygorovich-chemistry-9-class-2017/38.php 2. Виконати письмові завдання домашньої роботи.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

2 1 3 2 1 4 3 2 1 12 3 6 5 412124 3?

Номер слайду 5

C3 H7 OHпропан -1- олпропан - 2-ол

Номер слайду 6

Подібні фізичні властивості Метанол і етанол - отруйні й дуже небезпечні для людини речовини. В деяких випадках ці речовини можна сплутати

Номер слайду 7

Завдяки наявності характеристичної групи ОН, полярних зв'язків між атомом Оксигену і Карбону, Оксигену і Гідрогену спирти легко вступають у різні хімічні реакції.

Номер слайду 8

Для спиртів найбільш характерні реакції за участі групи -OH:окиснення до альдегідів або карбонових кислот;дегідратація (внутрішньо- або міжмолекулярна);гідрогенгалогенування;взаємодія з дуже активними металами.

Номер слайду 9

• Насичені одноатомні спирти - хімічно активні речовини. Вони вступають у реакції окиснення (повного й часткового), взаємодіють з активними металами й іншими речовинами. Завдяки наявності характеристичної групи ОН, полярних зв'язків між атомом Оксигену і Карбону, Оксигену і Гідрогену спирти легко вступають у різні хімічні реакції. ДОБУВАННЯ ЕТАНОЛУ. Існують різні способи добування етанолу.1. Гідратація етену. Це промисловий спосіб одержання етанолу. Реакцію проводять за температури 300 °С і тиску 7 МПа за участю каталізатора ортофосфатної кислоти.2. Спиртове бродіння глюкози. Це також промисловий спосіб виробництва етанолу. Реагент для бродіння отримують з різної сировини (залежить від подальшого використання етанолу). Для технічних цілей сировиною служить деревина, для харчових і медичних - харчова сировина (зерно пшениці, кукурудзи, плоди винограду тощо). Добування етанолу з харчової сировини - це біохімічна реакція, для якої потрібні дріжджі (одноклітинні гриби). Під впливом ферментів, які виділяють дріжджі, відбувається реакція:

Номер слайду 10

Номер слайду 11

ВИСНОВКИ. Серед органічних речовин є багато оксигеновмісних сполук. У їхніх молекулах містяться атоми Карбону, Гідрогену й Оксигену. Спирти - похідні вуглеводнів, молекули яких містять одну або кілька гідроксильних груп. Найважливішими спиртами є метанол і етанол. Це безбарвні рідини з характерним запахом, які необмежено розчиняються у воді, горять на повітрі. Метанол і етанол використовують у хімічній промисловості як реагенти і розчинники, а етанол - ще й у медицині, для виготовлення лікеро-горілчаних напоїв, як компонент пального у двигунах внутрішнього згоряння. Етанол, потрапляючи в організм, спричиняє сп’яніння. У людини, яка зловживає спиртними напоями, виникає алкогольна залежність. Метанол - отруйна речовина.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Товстолес Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
567
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку