Кислий смак плодів і листиків багатьох рослин обумовлений різними карбоновими кислотами – речовинами, до склад у яких входить одна або декілька карбоксильних груп –СООНКарбонові кислоти – це похідні вуглеводнів, молекули яких містять одну або кілька карбоксильних груп. У рослинному світі трапляються різні карбонові кислоти – мурашина, оцтова, щавелева, яблучна, лимонна тощо. Тривіальна назви цих сполук здебільшого походять від назв рослин, у яких вони були знайдені. Карбонові кислоти виявлено і в організмах комах, ссавців, людини
Схема складання загальної формули карбонових кислот. Карбонову кислоту можна розглядати, як похідну вуглеводню, у молекулі якого один атом Гідрогену (або кілька атомів) заміщені одновалентною карбоксильною групою: Якщо позначити залишок вуглеводню літерою R , то отримаємо загальну формулу карбонових кислот цього гомологічного ряду: У складі молекул кислот є карбоксильна група
Номер слайду 5
Етанова (оцтова) кислота. Номенклатурна назва – етанова. Тривіальна назва – оцтова, ацетатна. З чотирьох атомів Гідрогену, які містять в молекулі етанової кислоти СН3 СООН, тільки один в карбоксильну групу - СООН здатний відщеплюватися у вигляді катіона Гідрогену, тому етанова кислота одноосновна. Структурна формула. Молекулярна формула. С2 Н4 О2
Номер слайду 6
Фізичні властивостіБезбарвна рідина. Летка. Має різкий специфічний запах. Змішується з водою в будь-яких пропорціях. Розчин кислий на смак. У побуті відома у вигляді 3-9% водного розчину (столовий оцет) або 80% водного розчину (оцтова есенція)Температура кипіння 118,1 С є вищою, ніж в етанолу 78,3 С завдяки водневим зв’язкам
Номер слайду 7
Водневий зв’язок. Завдяки водневим зв’язкам утворюються доволі стійкі асоціати із двох молекул, які називаються димерами. Вплив водневого зв’язку на властивості: Міжмолекулярний водневий зв’язок значно посилює притягання молекул. Зумовлює підвищення температури кипіння. Зумовлює підвищення розчинності речовини у воді
Номер слайду 8
Льодяна оцтова кислота. Під час замерзання чиста оцтова кислота (у концентрації близькій до 100%) перетворюється на льодоподібну масу. Через цю властивість їй дали назву льодяна оцтова кислота. 8 Використовують льодяну оцтову кислоту під час синтезу та при виробництві ліків, для довготривалого зберігання фарбників, якими фарбують тканину, шкіру на текстильних фабриках.
Номер слайду 9
Небезпека!Дія оцтової кислоти на біологічні тканини залежить від розведення її водою. Небезпечними вважаються розчини, в яких концентрація кислоти більше 30 %. Концентрована оцтова кислота здатна викликати хімічні опіки, які викликають некроз прилеглих тканин. Токсикологічні властивості оцтової кислоти не залежать від способу, яким вона була отримана. Смертельна доза складає приблизно 20 мл.9
Номер слайду 10
Застосування. Оцтова кислота – перша з карбонових кислот, яка стала відома людині. Її застосовують у хімічній і харчовій промисловості, при фарбуванні тканин, у виробництві штучних волокон, домашньому господарстві.10
Номер слайду 11
Висновки. Карбонові кислоти – похідні вуглеводнів, молекули яких містять одну або кілька карбоксильних груп – СООН. Оцтова кислота СН3 СООН – найважливіша кислота. Це безбарвна рідина з різким запахом, яка змішується з водою в будь-яких співвідношеннях з утворенням розчину. Оцтову кислоту використовують у промисловості , для домашніх потреб11