Презентація "Списування 3 клас (ІІ семестр)"

Про матеріал
Списування є основною з формам перевірки орфографічної та пунктуаційної грамотності молодших школярів. У 3 класі (ІІ семестр) текст для списування має обсяг 60-70 слів. За списування виставляють одну оцінку. При оцінюванні списування доцільно брати до уваги грамотність і культуру 12 оформлення письмової роботи. Оцінювання грамотності рекомендується здійснювати за такими вимогами: орфографічні і пунктуаційні помилки вважаються рівноцінними; помилка в одному й тому самому слові, яке повторюється в кілька разів, вважається однією помилкою; помилки на одне правило, але в різних словах вважаються різними помилками; негрубими вважаються такі помилки: повторення тієї самої букви в слові; недописування букви в кінці слова (не за правилом); двічі підряд написане те саме слово в реченні. Дві негрубі прирівнюються до однієї грубої помилки; охайні виправлення (неправильне написання на правильне) помилками не вважаються; орфографічні та пунктуаційні помилки на невивчені правила виправляються.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Списування 3 клас ІІ семестр

Номер слайду 2

У мальовничому селі Стопчатів на Гуцульщині у вересні 1929 року народився Дмитро Павличко. Батько Василь Михайлович був чоловіком освіченим, вельми працелюбним та енергійним. Мати Параска Юріївна — проста селянка. У рідному селі хлопець здобув перші знання, перші трудові мозолі. З дитинства Дмитрик пізнав, що таке правда, а що таке кривда. Дмитро Павличко написав багато гарних віршів. Його знають не тільки в Україні, а в багатьох країнах світу. (За Ніною Яновською, 66 слів)

Номер слайду 3

Пшеничний лан Густою стіною стоять хліба. Добірне зерно достигає під щедрим сонцем. По ниві чути тріск, наче щось горить — то пшениця сохне. Пора збирати урожай! Комбайн врізається в жовтогарячу стіну. А я слухаю симфонію стиглої ниви. Пшеничний лан має свої секрети. Тому і вабить він кожного, хто з ним здружився, хто вірний йому довіку, у кого на думці хліб на кожному столі, хліб нашої Батьківщини. (За Михайлом Брагою, 65 слів)

Номер слайду 4

Дорогі гості Намела січневого снігу хуртовина. Важким стало життя птахів. Ось прилетіла зграйка красенів щигликів, чижів, коноплянок. Після морозної ночі вони на лопухах, вільхах, берізках поснідають насіннячком. Деревце горобини схоже на прикрашену новорічну ялинку. Спокійні снігурі з червоними грудками ласують ягідками горобини. Це наші зимові гості. І ми в саду на ялинці поставили їдальню для дорогих гостей. Підгодовуємо пташок просом, насінням, ягодами горобини, коноплями.(За О. Копиленком, 64 слова)

Номер слайду 5

Ти і твій хліб Куди б не закинуло тебе життя, пам’ятай про хліб, яким тебе годували. Твої батько й мати дали тобі твій перший хліб. Твій обов’язок — дати їм останній. З дитинства навчайся бачити в хлібі живу душу рідної землі, рідного сонця і неба. Навчайся бачити в ньому працю всіх, хто віддає твоєму хлібові все своє життя. Пам’ятай, що хліб — усьому голова. (За Василем Сухомлинським, 62 слова)

Номер слайду 6

Багато захоплюючих книжок написали для вас письменники та вчені. З книжок ви дізнаєтеся про кращих людей нашого народу. Вони вчать любити нашу Україну, бути її патріотами. Книги — джерело знань, ваш вірний учитель. Вони відповідають на різні ваші питання, доповнюють ваші знання. Книги допомагають вивчати історію та сьогодення. Одні з них розповідають про далеке минуле, а з інших ви дізнаєтеся про наше життя. Любіть і бережіть книги. Завжди пам’ятайте, що це — ваші найкращі друзі. (За О. Гончарем, 62 слова)

Номер слайду 7

Слава глянув на темнувату воду, і йому забракувало повітря. Посеред копанки безпомічно борсався їжак. Хлопці наввипередки швиргали в нього грудками і не давали йому пристати до берега. Вони голосно кричали і реготали. У Слави з очей бризнули сльози, а серце в грудях защеміло від болю. Хлопчик стиснув кулаки , кинувся на тих, хто розважався. Опам’ятався по шию у холодній воді. Схопив нещасного їжака, притис до грудей.(За М. Сингаївським, 64 слова)

Номер слайду 8

Сон-квітка Іду поволі широким ланом. У яру на схилах вже зеленіє травичка. А на дні ще лежать рештки снігу. Раптом переді мною вигулькнула сон-трава. Я нахиляюсь над першою весняною квіткою. Вона розкрила перед сонцем свої пелюстки. А листя майже немає. Стебло вкрите волохатими волосинками. Вони рятують квітку від холоду. На ніч у квітки закриваються пелюстки. Вона не боїться навіть колючого морозу.(За Олександром Копиленком, 61 слово)

Номер слайду 9

Ліс восени Йдеш осі(н, нн)ім лісом і милуєшся красою. (На)віти д..рев поволі осідає густий туман. (З,с)воложує опале листя. І воно (не)шелестить під ногами, а м..яко пружинить. Пахне гр..бами, ягодами, корою дерев, во(г, х)кою з..млею. На душі немає ніякої тр..воги. І думки линуть, ніби щедрі гостинці осі(н,нн)ього лісу. Біжить, п..тляє в..юнка сте(ж, ш)ка. Ось і зарості терну. Здалеку бачу, що в..рхівки чагарників аж сині від р..ясних плодів. Саме пора (з, с)бирати їх. (За Степаном Мацюцьким, 69 слів)

Номер слайду 10

Соловей В..чоріло. Навкруги тиша. Лише солов..їні трелі наповнювали повітр..я. Я (ви)йшов (у)садок. Соловей с..дів на ч..р..шневій гілочці, що (з, с)хилилася від його ваги. Був дуже схожий на горо(б, п)чика, тільки тільце мовби трохи вигнуте. Очі чорні, в..ликі. Як співав, злегка горбився, трішки опускав крил..ця, широко (від)кривав тонкий дз..обик. У н..ому, ніби с..рдечко у дзвонику, бився гострий язичок. І все його крихітне тільце тремтіло й (з,с)дригалося. (За Борисом Комаром, 64 слова)

Номер слайду 11

Дуб (На)летіла гроза. Загр..міло. Ударила вогняна стріла (у)стовбур дуба. Затремтіли гілки. Загорілося верхові(т, тт)я. Лив дощ. А дуб палахкотів. Обгоріла його в..рхівка. Та дер..во (не)загинуло. Через рік заз..л..ніли молоді пагони. Укрився старий дуб кучерявим лис(т,тт)ям. А в..рхівка була суха. Л..тіли з теплого краю лелеки. Бачать — сухе гі(л, лл)я. Сіли на н..ого й (з,с)мостили там гніздо. Зрадів дуб. Тепер він не самотній. (За Василем Сухомлинським, 61 слово)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Нетецька Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Нетецька Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 лютого 2019
Переглядів
10429
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку