Презентація "Списування 4 клас (І семестр)"

Про матеріал
Списування є основною з формам перевірки орфографічної та пунктуаційної грамотності молодших школярів. У 4 класі (І семестр) текст для списування має обсяг 70-80 слів. За списування виставляють одну оцінку. При оцінюванні списування доцільно брати до уваги грамотність і культуру 12 оформлення письмової роботи. Оцінювання грамотності рекомендується здійснювати за такими вимогами: орфографічні і пунктуаційні помилки вважаються рівноцінними; помилка в одному й тому самому слові, яке повторюється в кілька разів, вважається однією помилкою; помилки на одне правило, але в різних словах вважаються різними помилками; негрубими вважаються такі помилки: повторення тієї самої букви в слові; недописування букви в кінці слова (не за правилом); двічі підряд написане те саме слово в реченні. Дві негрубі прирівнюються до однієї грубої помилки; охайні виправлення (неправильне написання на правильне) помилками не вважаються; орфографічні та пунктуаційні помилки на невивчені правила виправляються.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Списування4 класІ семестр

Номер слайду 2

Дивовижна дружба Сидів Пірат у своїй буді і дивився на білий світ зеленими очима. Блиснуло, загриміло. Пірат повів оком довкола і побачив під порогом хати мокрого кота. Дощ пригнав його додому, а двері замкнено. Кіт дряпає двері лапою і жалібно нявчить. Ніхто не чує. Пірат вилазить із своєї теплої буди на дощ і дивиться на кота. Кіт перебігає подвір’я, залазить у буду і береться вилизувати свою мокру шубку. Він забув подякувати Пірату за гостинність. (Ніна Бічуя, 74 слова)

Номер слайду 3

Сьогодні видався морозний день. Білий сніг сліпить очі. Мереживом висить на деревах іній. Узимку пташкам важко добувати їжу. Ось горобці знайшли скоринку хліба і б’ються за неї. А ворона прилетіла, схопила скоринку своїм довгим дзьобом і злетіла на товсту гілку дуба. Вертляві синички пильно оглядають кожну гілочку, кожну тріщинку в корі дерев. Весь зимовий день проходить у птахів у пошуках їжі. Діти допомагають пташкам. Вони роблять годівниці, розвішують їх на деревах. (71 слово)

Номер слайду 4

Добре діло Якось на екскурсії школярі переходили видолинок. Раптом Оленку щось шарпнуло за ногу. Глянула — а нога потрапила в сильце. Було воно зроблене з тонкого дроту. Років п’ять тому якийсь браконьєр поставив його на заячій стежині і прив’язав кінцем до дубка. Не потрапило до нього жодне звірятко, а от дубкові вийшла від того велика біда. Дріт глибоко врізався у стовбурець і не давав йому рости. Хлоп’ята довго працювали, але таки розмотали дріт і визволили знівечене деревце. (За Євгеном Шморгуном, 76 слів)

Номер слайду 5

Ще зовсім недавно важко було сонечку пробитися промінням крізь хмари. Вони нависали над землею, а ми поглядали на небо. Та ось виходиш із хати і мружиш очі від яскравого світла. Сонце ще не припікає як слід, а тільки ласкаво торкається обличчя. Це ж березень прийшов — перший місяць весни! Десь уже летять до нас з далеких країв веселі шпаки. Згодом прилітають жайворонки та зяблики. З-під торішнього листя сором’язливо виставив свою фіолетову квітку сон. Починається справжня весна. Вона остаточно перемогла зиму. (79 слів)

Номер слайду 6

Поєдинок У величезному гнізді чути писк лелеченят. Що їм спека? Над ними парасолькою напнуті материнські крила! Перекотить трохи сонце, переступить і лелека. Так рухаються вони кожен по своїй орбіті. Нарешті на гніздо впали довжелезні рятівні тіні. Тепер лелеці можна перепочити й злітати за кормом для пташенят. І лелека чекає. Терпнуть ноги. Безсило опускаються крила. А сонце крає материнське серце й тіло. Так щодня у спеку сонце і лелека ведуть поєдинок. І любов матері перемагає. (За Костянтином Наріжним, 74 слова)

Номер слайду 7

У похід по цілющі трави Відцвіли лісові й польові трави. Прийшла пора збирати плоди і коріння лікарських рослин. У багатьох плодах і ягодах є чимало лікувальних речовин. Це плоди глоду, крушини, шипшини, ялівцю. Чітко дотримуйтесь правил збирання, сушіння і зберігання лікарських рослин. Тільки так можна зберегти цінні властивості плодів. Збирають лише зрілі ягоди. Їх сушать під залізною покрівлею або в печі. Восени викопують і кореневища. Цінні лікувальні властивості має коріння аїру, алтею, валеріани, оману. Збирайте лікарські рослини! (77 слів)

Номер слайду 8

Наука кривднику (Про)будилася з..мля від з..мового сну. Всюди дзвенят.. пташині пісні. Щ..бечуть птахи на всі лади. Чорногуз (у)чора гуляв і (за)брався в один садок. Там він зустрів зна(й, ь)омих. Шпаки будували житло. Раптом серед п..рнатих (з,с)чинився страшний переполох. Шпак і шпачиха тремтіли (від)страху. Вони д..вилися на дубок. Там умостилося мале хлоп..я. Воно тримало рогатку і камінці. Хлопець цілився (на)пташок. Чорногуз зненац..ка (з,с)валився кривднику на голову. Хлопець кинув рогатку. Т..пер він (не)береться (за)неї. (75 слів)

Номер слайду 9

Білочка Від дерев..яного будинку під в..личними ялинками через ліс тягнет..ся алея. Біля корі(н,нн)я вікових д..рев і навіть (на)стежинах тут частенько з..являлися гриби. У дуплі в..л..чезної ялини (по)селилась маленька руда білочка. (Під)ялиною стояла дерев..яна лава. Тут любит.. (від)почивати старий чоловік. Дідус.. часто залишає білочці на лаві різні солодощі. (З,с)початку вона брала їх і ми(т,тт)ю зникала. Згодом білочка перестала боятися дідуся. Т..пер вона бере з його рук ласощі і (не)ховається. (71 слово)

Номер слайду 10

Осінь Повітр..я було прозоре і тихе. На небі сяяло здорове сонце. Під його скісним промі(н,нн)ям золотом сяяло листя лип, б..різ. Ч..рвоні ч..решні полум..ям горіли на сонці. З..мля під ними ч..рвоніла, як полита свіжою кров..ю. (По)переду з..л..ніли темним листом яблуні. Рожевіли грушки. На вербах лис(т,тт)я порідшало, поблідло. Сухі л..стки дощем спадали з дер..ва, черкали об гі(л, лл)ячки і ш..л..стіли. (Під)ногами шурхотіли замети покрученого листя. Перед очима була ро(з,с)кішна картина осінн..ої пр..роди. (За Михайлом Коцюбинським, 70 слів)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Рабешко Оксана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 лютого 2019
Переглядів
6559
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку