Презентація "Спортивне плавання"

Про матеріал
Даний матеріал можна застосувати на уроках фізичної культури під час дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Спортивне плавання. Лоза І. О.

Номер слайду 2

Водна стихія Воду люблять всі. Одних приваблює її спокійна блакитна гладь, інших захоплює бурхлива течія і величезні хвилі. На сьогоднішній день існує широкий вибір водних видів спорту на будь-який смак. Люди ,що вибирають водні види спорту , отримують більше задоволення від тренувань , ніж ті, хто займається в залі або на стадіоні. Вода перешкоджає перевтомі, за рахунок чого тренування триває довше ,спалюється більше калорій і фізична форма проходить в норму

Номер слайду 3

Історія плавання Плавання – один з найпопулярніших видів водного спорту , що існує багато століть. Плавання з’явилось спочатку, як прикладна і військово- прикладна навичка, а вже потім почало застосуватись людьми , як фізична вправа, як засіб активного відпочинку і гармонійного фізичного розвитку. Рівень розвитку плавання у різних народів був неоднаковий.

Номер слайду 4

Історія розвитку плавання в Україні Плавання в Україні – один із стародавніх національних видів спорту. Цьому сприяли і сприяють чудові природні умови: мережа повноводних річок , багато ставків і озер, мальовничі береги Чорного та Азовського морів.Із давніх – давен українці полюбляли плавання. Кожний, хто жив поблизу води, вважав своєю життєвою потребою навчитися плавати. Наші спортсмени виборювали на Олімпійських іграх, Чемпіонатах світу, Європи золоті медалі та ставали призерами ігор.

Номер слайду 5

Можливості плавання Плавання корисне для фізичного та психічного здоров’я. Працює все тіло та м'язи. Працюють внутрішні органи. Підходить для людей з обмеженими можливостями і травмами. Хороший варіант для астматиків. Спалює калорії. Позитивно впливає на ваш настрій. Покращує нічний сон. Допомагає впоратися зі стресом. Плавання-одне з найкращих тренувань для вагітних

Номер слайду 6

Користь плавання для дітей Заняття у воді позитивно впливає на кровообіг , серцево – судинну систему. Сприяють тренуванню всього тіла, зміцнюють м’язи , покращують гнучкість та рухливість суглобів. Також позитивні зміни відчуває і дихальна система. Такі заняття буквально вчать дитину « правильно дихати». Завдяки рівномірному навантаженню на все тіло, а не локальному , як в будь-яких інших видів тренувань , працюють всі групи м’язів. Про користь плавання для хребта годі й говорити!Справа в тому, що коли ми перебуваємо у воді, навантаження на хребет знижується, хребці розслабляються, а помірний тиск води зміцнює групи м'язів спини і всього тіла.

Номер слайду 7

Оздоровче плавання Оздоровче плавання для людей з обмеженими можливостями –відмінний варіант для тренувань. Це найбільш безпечний спосіб занять. Завдяки тому, що у воді ми відчуваємо тільки 10 відсотків ваги свого тіла, тренуватися у воді напрочуд легко. Плавання допомагає людям із травмами чи іншими особливостями підтримувати форму та тримати м’язи в тонусі. Для тих хто має захворювання дихальних шляхів , зокрема, астму, користь від плавання безцінний

Номер слайду 8

Мета спортивного плавання Спортивне плавання - вид спорту , мета якого якнайшвидше проплити зазначену відстань, не порушуючи при цьому техніки способу плавання , який використовується. Спортивне плавання почало набувати популярності ще XІX столітті .

Номер слайду 9

Види спортивного плавання Кроль на грудях Кроль на спині. Батерфляй. Брас

Номер слайду 10

Інші види плавання. Незважаючи на популярність спортивних стилів плавання ,безсумнівним успіхом користуються й інші різновиди , які більше виконують роль вправ, ніж повноцінних стилів плавання. По- собачому. На боці (овер - арм). Жаба. Комбінований спосіб та інші.

Номер слайду 11

Прикладне плавання. Прикладне плавання- це комплекс плавальних рухів і спеціальних прийомів , які забезпечують безпеку людини у різних умовах природніх водоймищ.

Номер слайду 12

Кроль на грудях. Техніка: одночасне виконання рухів прямими ногами (руками) що по черзі роблять помах і гребок під водою до стегна . Вдих здійснюється поворотом голови з води в бік(правий чи лівий), а вдих-поворотом голови донизу у воду. Особливості: цей стиль найшвидший та високо координований. Плюси: можливість розвинути максимальну швидкість плавання, легкий для освоєння. Мінуси: вимагає точної координації руху рук та ніг.

Номер слайду 13

Кроль на спиніТехніка: не має принципової відмінності від кролю на грудях, крім того, що виконується на ідеально випрямленій спині. Особливості: цей спосіб переважний для зміцнення м'язів спини. Плюси: не складний у засвоєні техніки , допомагає зняти напругу у м'язах. Мінуси: Перед освоєнням кроль на спині бажано вивчити техніку плавання на грудях.

Номер слайду 14

Батерфляй Техніка: Одночасне виконання симетричних хвилеподібних рухів тіла, у якому руки здійснюють сильний гребок з підйомом тіла над водою, а ноги- удар (працюють як «хвіст»). Вдих відбувається шляхом підйому плечового поясу та голови над водою, вдих –у воду. Особливості: другий за швидкістю і найскладніший стиль плавання, що вимагає від плавця витривалості та хорошої фізичної підготовки ,Плюси: Ефективний і красивий стиль, що дозволяє розвивати хорошу швидкість у процесі плавання. Мінуси: великі витрати сил і енергії , складна техніка, не рекомендується плавцям- початківцям.

Номер слайду 15

Брас. Техніка: виконання симетричних поштових рухів ногами та півколовими руками в одній площині. Вдих здійснюється ротом шляхом підйому голови та плечей над водою. Видих відбувається у воді. Особливості: один з найдавніших, повільних та енергоефективних способів плавання. Плюси: у цьому стилі не всі м’язи задіяні, менше витрачається енергії і сил. Мінуси: невисока швидкість , важко освоїти техніку з першого разу.

Номер слайду 16

Яких правила слід дотримуватися , плаваючи в басейні?Перед заняттям обов’язково потрібно прийняти душ. Заходити в роздягальню потрібно у змінному взутті. Сходити в туалет. Перші 5-10 хвилин варто зробити розминку.Їсти, пити за годину та під час до занять плаванням не можна. На занятті чітко дотримуватись порад та прохань тренера. Під час занять варто слухати свій організм, якщо ви погано себе почуваєте, відразу скажіть тренеру. Після плавання знову варто прийняти душ

Номер слайду 17

Правила безпеки при плаванні Ніколи не плавати одинцем, але бодай у товаристві однієї особи. Навіть найкращий плавець може потребувати допомоги ( корч у нозі , судороги). Не плавай, коли змучений, спітнілий, або хворий , бо м’язи скоро слабнуть. Плавай поблизу берега. Коли хватає судорога м'язів ніг, зразу залиш воду. Як не знаєш броду, не йди у воду( українське прислів’я). Не плавай підпитий. Не плавай в холодній воді. Купатися у заборонених водоймах . Забороняється стрибати у воду в незнайомому місці.

Номер слайду 18

Цікаві факти про плавання. Плавці голять все тіло, бо це покращує відчуття у воді. Перші окуляри для плавання були зроблені з панцерів черепах. Найбільш давнім і енергозатратним стилем плавання є брас. Плавці втрачають стільки ж поту в басейні, скільки будь-який спортсмен втрачає на суші. Щоденні заняття плаванням підвищує лібідо.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лоза Ольга Володимирівна
    Матеріал можна використовувати не лише на уроках фізичної культури , а також на класних годинах, БЖД з плавання
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 квітня 2023
Переглядів
4148
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку